Απεβίωσε η Θίσβη Αλεξάνδρου, «αρχόντισσα» της Μυτιλήνης και της Ομογένειας

Η αείμνηστη Θίσβη Αλεξάνδρου, η αρχόντισσα της Μυτιλήνης και της Ομογένειας της Βοστώνης. Φωτογραφία Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Αλεξάνδρου.
Απεβίωσε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών, η Θίσβη Αλεξάνδρου, η αγαπητή και σεβαστή από όλους αρχόντισσα της Μυτιλήνης και της Ομογένειας της Βοστώνης, με αδιάκοπο χαμόγελο στα χείλη και τα φιλόφρονα λόγια για όλους.

Εφυγε και οδεύει για «χώρα μακρινή και αρυτίδωτη» όπως θα έλεγε κι ο ποιητής για να συναντήσει τον αγαπημένο της σύζυγό, τον Στράτο, ο οποίος πέθανε πριν τέσσερα χρόνια.

Η αείμνηστη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου στις 4 Σεπτέμβριου του 1927. Ηταν κόρη του Γαβριήλ και της Χαρίκλειας Χιωτέλλη και αδελφή του Στέφανου Χιωτέλλη. Παντρεύτηκε τον Στράτο (Ευστράτιο) Αλέξανδρου στις 10 Ιουνίου 1956. Τον Ιούνιο του 1968 μετανάστευσε με όλη της την οικογένεια στην Αμερική.

Διατηρούσε το επιφανέστερο κατάστημα ειδών γάμου και βαπτίσεων μέσα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης και την γνώριζαν οι πάντες τόσο από την πρωτεύουσα, τη Μυτιλήνη, όσο και από την επαρχία και τα χωριά. Εντυσε χιλιάδες νύμφες με νυμφικά και χιλιάδες νεοφώτιστα παιδάκια με όμορφα ρούχα.

Ηταν μία άξια γυναίκα, με ήθος, έμφυτη καλοσύνη, φιλάνθρωπα αισθήματα και βαθιά πίστη στον Θεό και στη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού. Κοιμόταν και ξυπνούσε με τη Μυτιλήνη στη σκέψη και την καρδιά της. Διάβαζε ανελλιπώς τον «Εθνικό Κήρυκα» και αγαπούσε πολύ την Ομογένεια και την κοινότητά της του Αγίου Νικολάου στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης.
Ο γιος της ο Νίκος Αλεξάνδρου είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «η μητέρα μου ήταν 91 χρόνων, είχε μία πάρα πολύ καλή ζωή και ο θάνατός της επήλθε πολύ σύντομα. Δεν είχε καμία μακροχρόνια ασθένεια, είχε ένα ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά ηρέμησε. Ομως στις 19 Ιανουαρίου είχε και ένα δεύτερο καρδιακό επεισόδιο και από εκεί και πέρα επήλθε μία ύφεση στο καρδιακό της σύστημα και τελικά ‘έφυγε’». Είπε ακόμα πως «έφυγε πολύ ήρεμα, μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν πολύ εντάξει και από πλευράς διάθεσης και όλα γενικώς, κι ήταν το καλύτερο τέλος που θα μπορούσε να έχει».

Ο Νίκος ανέφερε ακόμη, πως «η τελευταία συζήτηση που κάναμε ήταν για τη Μυτιλήνη, για τους γνωστούς, για τις γειτονιές μας».

Οταν τον ρωτήσαμε τι θυμάται περισσότερο από τη μητέρα του είπε «την δυναμικότητά της».
Στην αρχή άνοιξαν με τον σύζυγό της, τον αείμνηστο Στράτο ένα Dunkin Donuts, στη συνέχεια μπήκαν στην αγορά των ακινήτων και στα μισά της δεκαετίας του 1970 άνοιξαν ένα Burger King.
Καταλείπει τον Νικόλαο Αλεξάνδρου και την σύζυγό του Maribeth, μητέρα επίσης του Γαβριήλ Αλεξάνδρου και της γυναίκας του Maryanne. Επίσης, γιαγιά της Αννας, Rachel, Yvette και Σοφίας Αλεξάνδρου. Αφήνει πολλούς συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα, Αμερική και άλλες χώρες. Το προσκύνημα του σκηνώματός της θα γίνει στο νεκροπομπείο Faggas Funeral Home, 551 Mt. Auburn Street, Watertown, MA 02472 την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, από τις 4 μ.μ. έως 7 μ.μ.
Η Νεκρώσιμη Ακολουθία της θα τελεστεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 10 π.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, 17 Meriam St., Lexington, MA 02420 και ο ενταφιασμός της δίπλα στον πολυαγαπημένο της σύζυγο Στράτο, στο Westview Cemetery, 520 Bedford Street, Lexington, MA 02420.

Οσοι συγγενείς και φίλοι στην Ελλάδα, αντί ανθέων και στεφάνων μπορούν να στείλουν χρηματικές δωρεές στο Χαμόγελο του Παιδιού – www.hamogelo.gr.

Οι συγγενείς και φίλοι στην Αμερική στον οργανισμό Hellenic Society of Maine, ο οποίος συνεργάζεται και προσφέρει βοήθεια στο Δήμο Μυτιλήνης. Η διεύθυνση είναι Hellenic Society of Maine, P.O. Box 8007, Portland, ME 04104 – https://hellenicsocietyofmaine.org.