ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- Σε οικόπεδο στην Βαρεια θα κατασκευαστούν ειδικό και Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης- Οι προσωρινές λύσεις



Πλώρη για το γνωστό οικόπεδο της Βαριάς όπου είναι προγραμματισμένο βάση του ΓΠΣ της πόλης για την ανέγερση σχολείων, βάζει ξανά ο δήμος της Λέσβου μετά τη νέα επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη και την πρόθεσή του να το πουλήσει στο δήμο.


Την προσπάθεια αυτή να θυμίσουμε είχε ξεκινήσει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του μουσικού σχολείου εδώ και τρία χρόνια  όπου και είχε αναδείξει το πρόβλημα που ταλαιπωρεί επί 23 χρόνια τις δύο σχολικές κοινότητες , του Μουσικού και του 5ου Γυμνασίου.

Ο ιδιοκτήτης που είναι ομογενείς στη Νότιο Αφρική ενημερώθηκε ότι δε μπορεί να αξιοποιήσει σε διαφορετική χρήση απ’  ότι για ανέγερση σχολικής στέγης το οικόπεδο 26 στερεμάτων, και εξέφρασε στον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Κώστα Κατσαρό την πρόθεση του να το πουλήσει τελικά στο δήμο . Ο δήμος χρειάζεται τα 12 στρέμματα και ήδη έχει εγγράψει  350.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για την αγορά του.

Όπως όμως τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κύριος Κατσαρός στον χώρο αυτό ο δήμος δε σχεδιάζει να στεγάσει μόνο το μουσικό σχολείο αλλά και το Ειδικό Σχολείο Μυτιλήνης  για το οποίο επίσης επείγει να υπάρχει ένας ενιαίος εξειδικευμένος χώρος.   Στις 20 Φεβρουαρίου ο δήμος θα έχει συνάντηση με τον ιδιοκτήτη προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και  να «δώσουν τα χέρια».

Το παράδοξο είναι ότι το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης  έχει εξασφαλισμένες πιστώσεις από το Υπ Παιδείας αλλά η υπόθεση έχει κολλήσεις εδώ και χρόνια, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη συστέγαση και λειτουργία δύο σχολείων, στο Μουσικό και το 5ο γυμνάσιο.

Μέχρι όμως να ευοδωθούν οι προσπάθειες δημιουργίας νέου σχολείου , σε 6-7 χρόνια, πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες προκειμένου να δώσουν ανάσα στις δύο σχολικές μονάδες το αργότερο στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού σχολείου το Σάββατο κάλεσε σε σύσκεψη όλους τους φορείς αλλά και τους βουλευτές του νομού καθώς η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όπως προέκυψε από δω και πέρα θα πρέπει ο Δήμος Λέσβου μαζί με τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις δύο σχολικές κοινότητες να αναζητήσουν λύσεις που να είναι δίκαιες και για τα δύο σχολεία και να ανακουφίζουν το πρόβλημα.

Όπως είπε στο σταθμό μας ο κ. Κατσαρός τρεις πιθανές λύσεις συζητήθηκαν
Α) αναζήτησης προσωρινής στέγης για το μουσικό σε χώρους του Παν/μιου Αιγαίου. Αν και δε θεωρείται πιθανή λύση , σήμερα για το θέμα επαφές θα έχει ο δήμος με την πρυτάνισσα Χρυσή Βιτζιλάκη.

Β) Ενοικίαση κτιρίου  2,5 χιλιάδων τμ που και αυτό δε φαίνεται να προκρίνεται.

Γ) και στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος τοποθέτηση και άλλων κοντέινερ και λυόμενων για το μουσικό σε χώρους που θα χωροθετηθούν από τα δύο σχολεία, που φαίνεται και η πιο πιθανή λύση.

Πηγή : ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ voreioaigaio.ert.gr