Ι. Συναδινός «Έργα αθλητισμού σε Μυτιλήνη, Καλλονή, Πλωμάρι, Άντισσα και Σκάλας Καλλονής»


Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Ι. Συναδινός στην ΕΡΤ Αιγαίου

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Ι. Συναδινός μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου τόνισε ότι: «…οι αθλητικές υποδομές στο Βόρειο Αιγαίο δεν ανταποκρίνονταν μέχρι πρόσφατα και εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις …αξίζει να αναφέρουμε ότι σε κάθε κάτοικο του Αιγαίου αντιστοιχούν 3 τ.μ. αθλητικού χώρου όταν ο μέσος όρος στην χώρα είναι 6,5 τ.μ. το Β. Αιγαίο είναι στην τελευταία θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών στο ζήτημα αυτό. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι τα νησιά μας να φτάσουν στο επίπεδο της ηπειρωτικής χώρας, και να έχουν εγκαταστάσεις που να πληρούν τις προδιαγραφές και να καλύπτουν θεματικά όλα τα αθλήματα και όλες τις ανάγκες. Για αυτό την τελευταία 4ετία έχουν ενταχθεί 17 έργα, άλλα έχουν υλοποιηθεί, άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης, το 21% των εθνικών πόρων της ΓΓΑ από το πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων έχουν στραφεί στο Β. Αιγαίου για να διορθωθούν σιγά – σιγά τα ελλείμματα. Είναι ένας μεγάλος στόχος να γίνουν οι Αιγαιοπελαγίτικοί Αγώνες του 2019 στην Ικαρία, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, την Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού, την δημοτική αρχή όπου ήδη της έχει σταλεί από την ΓΓΑ η προέγκριση επιλεξιμότητας του έργου για να γίνει η αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και να ενταχθεί στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» με το συγκεκριμένο έργο να έχει προϋπολογισμό περίπου τις 800.000 ευρώ…και ελπίζω να προλάβουμε τους Αγώνες….ξεκινούν οι εργασίες για την τοποθέτηση των αποδυτηρίων στο γήπεδο του Αγίου Δημητρίου Ραχών…για το κλειστό γυμναστήριο στην Β. Ικαρία ήδη έχει υποδειχτεί η θέση που έχει επιλεγεί από το δημοτικό συμβούλιο έχουν αποσταλεί οι τεχνικές μελέτες από την ΓΓΑ για να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στον χώρο αυτό και μόλις είναι έτοιμη η σχετική μελέτη τότε θα προχωρήσουμε και σε αυτό το έργο. Η Ικαρία σαν νησί δεν υπήρχε στον αθλητικό χάρτη της χώρας κάτι που σήμερα έχει αλλάξει.

Κολυμβητήριο Μυτιλήνης: Είναι ένα έργο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων άρα είναι εξασφαλισμένη η υλοποίηση του, έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες ενέργειες στο αρχιτεκτονικό συμβούλιο υπήρχαν ορισμένες διχογνωμίες όσον αφορά την χωροθέτηση του, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει κάτι από την μεριά της πολιτείας για το συγκεκριμένο έργο. Οι τεχνικές υπηρεσίες της ΓΓΑ και του δήμου Λέσβου βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία για να άρουν τις ενστάσεις τους τα μέλη του αρχιτεκτονικού συμβουλίου και η γνώμη μου είναι ότι πολύ σύντομα το έργο θα συνεχίσει την πορεία του για την κατασκευή του. Έχει δημοπρατηθεί το γήπεδο της Άντισας, προχωράει το 5Χ5 στο Πλωμάρι, στο «Φιλόδημος» θα ενταχθεί το γήπεδο Σκάλας Καλλονής. Κάθε χρόνο θα φτιάχνουμε 1 με 2 ποδοσφαιρικά γήπεδα ώστε να βελτιωθεί η εικόνα των χωμάτινων γηπέδων. Το αίτημα για κλειστό γυμναστήριο στην Καλλονή θα προχωράει βάση της ιεράρχησης αφού πρέπει να υπάρχει και ένας συντονισμός με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού.

Στην Χίο προχωράνε τα γήπεδα της πετοσφαίρησης στην άμμο (beach volley) με 400.000 ευρώ προϋπολογισμό, σε εξέλιξη η συνεννόηση με τον δήμο του νησιού για το κλειστό γυμναστήριο στα Καρδάμυλα όπου από το δημοσίων επενδύσεων επιλέγεται το Φιλόδημος για την πιο γρήγορη εκτέλεση του έργου.

Για την Λήμνο, έχει ενταχθεί η τοποθέτηση πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο του Μούδρου, παρεμβάσεις στον αύλιο χώρο των σχολείων της ίδιας περιοχής.

Στην Σάμο, στα γήπεδα του Βαθιού και στην Χώρα παραδόθηκε ο φωτισμός, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση προχωράει η πρόταση για τον χλοοτάπητα στο γήπεδο των Κοντακέϊκων.
Το μεταφορικό ισοδύναμο στον αθλητισμό βρίσκεται ήδη σε ισχύ, το έχει ανακοινώσει και ο υπουργός κ. Σαντορινιός, αφορά, πιλοτικά, τα ατομικά αγωνίσματα με την εξής διαδικασία: ο κάθε αθλητής με την κάρτα νησιώτη που διαθέτει, με μία απλή βεβαίωση του Σωματείου του μέσω της ομοσπονδίας αποστέλλονται στην ΓΓΑ και πιστώνεται στον λογαριασμό του από το υπουργείο το ποσό που αντιστοιχεί στην μετακίνησή του. Οι μετακινήσεις των αθλητών από τα νησιά είναι επιπλέον του μεταφορικού που δικαιούνται ως νησιώτες. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και για τα ομαδικά αθλήματα όπου υπάρχουν σημαντικά έξοδα για τις μετακινήσεις».

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ