Οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου μετά το Παναγροτικο Παλλεσβιακο Συλλαλητήριο


δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις , στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μας.  

Την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, μετά το Παναγροτικό Συλλαλητήριο και την συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων του νησιού, με το Διευθυντή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, λόγο απουσίας της κυρίας Καλογήρου,   δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις , στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μας.  
      
Απ’ την συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και συναρμόδιων Υπουργείων που έγινε την ίδια μέρα, η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα απ’ τα αιτήματα που βάζει η μικρομεσαία αγροτιά σ’ όλη τη χώρα , αιτήματα που αφορούν την επιβίωση όλων μας.
        
Αυτή η άρνηση αποδεικνύει   ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να λυθούν τα προβλήματα της αγροτιάς , που η ίδια δημιουργεί με την αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική της. Ακόμα δείχνει ότι η προσκλήσεις για διάλογο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης , ήταν προσχηματικές.

Τα περί « δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας » που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων σ’ όλη τη χώρα, δεν την εμποδίζουν να προσφέρει πακτωλό χρημάτων και βουνά προνομίων σε εμποροβιομήχανους και μονοπώλια που λειμμένονται των μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και της λαϊκής κατανάλωσης.             
      
Για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να παίρνουμε αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, φρόντισε να το παίρνουν πάμφθηνο εφοπλιστές, ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών, μεγαλοξενοδόχοι, κλινικάρχες, καθορίζοντας γι' αυτό κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.                
      
Επίσης, ενώ αρνείται το αίτημά μας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κι αποσύνδεσή τους από το ύψος του κατώτατου εργατικού μισθού, για τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποφάσισε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
    
Ακόμα, ενώ με το "επιχείρημα" ότι δεν το επιτρέπουν οι "κανόνες της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού", δεν δέχεται το αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, ώστε να μην μας τα παίρνουν τζάμπα οι εμποροβιομήχανοι που μας εκβιάζουν με το αίσχος των "ανοιχτών" τιμών.
     
Αρνείται να καλυφθεί από το κράτος η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, που φέτος είδαν κοντά στο 80% της παραγωγής τους να καταστρέφεται από το δάκο, επειδή οι υπηρεσίες του κράτους και των περιφερειών δεν μερίμνησαν, ως όφειλαν, να γίνει έγκαιρα και κανονικά η δακοκτονία, για την οποία, μάλιστα, οι παραγωγοί πληρώνουν το 2% του τζίρου τους.
      
Κι ενώ οι κυβερνώντες δηλώνουν σε όλους στους τόνους και με κάθε ευκαιρία πως "βγήκαμε από τα μνημόνια" και "μπαίνουμε στην ανάκαμψη", συνεχίζουν τα « μνημονιακά » μέτρα σε βάρος μας, όπως η μείωση του αφορολόγητου που κατακτήσαμε με τα μπλόκα του 2016 κατά 3.000 ευρώ από 1/1/2020, η εφαρμογή του Τέλους Επιτηδεύματος κ.ά.
    
Καταγγέλλουμε, την "ένοχη σιωπή" των κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν,  δεν βρήκαν ούτε μια λέξη να πουν υπέρ των ζωτικών αιτημάτων μας και του δίκαιου αγώνα μας, δεν καταδίκασαν καν τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Επίσης καταγγέλλουμε, την μη έμπρακτη στήριξη της Π. Β. Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου στον αγώνα που δίνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού, κόντρα στον οικονομικό μαρασμό και στο ξεκλήρισμα που μας επιβάλλουν κυβέρνηση και Ε. Ε.
    
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα του νησιού μας θα συνεχίσει την πάλη του μέχρι την τελική νίκη. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου  θα ξεκινήσει ενημέρωση όλων των Αγροτικών Συλλόγων και με περιοδείες σε όλο το νησί για τις εξελίξεις και τις επόμενες  κινήσεις για την συνέχιση του αγώνα .
   
Καλεί όλους τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες του νησιού μας να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους, όπου υπάρχουν, αλλά και να δημιουργήσουν νέους  σε όλα τα χωριά γιατί αυτοί που τώρα καθορίζουν το μέλλον μας το μόνο που φοβούνται είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.
  
Ο αγώνας μας συνεχίζετε.