Από τον Ασώματο στους Αγίους Αναργύρους-Αναζητώντας την δροσιά του φυσικού περιβάλλοντος (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ασώματος είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Λέσβου.

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Αγιάσο, θα δείτε τη διασταύρωση απ’ όπου ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στον Ασώματο. Πριν φτάσετε στο χωριό, επισκεφθείτε το Προσκοπικό Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ασωμάτου, τον Συνεταιρισμό Γυναικών του χωριού στον κάτω όροφο του κτηρίου και το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Υπουργείου Παιδείας.


Ψωνίστε από τις γυναίκες του χωριού μοναδική βυσσινάδα, γλυκά του κουταλιού κι ό,τι άλλο ποθεί ο ουρανίσκος σας.

Παρκάρετε το αυτοκίνητο σας και κατευθυνθείτε προς την εκκλησιά. Ανάψτε ένα κερί στο μοναδικό ναό των Ταξιαρχών.

Χτυπήστε άφοβα την πόρτα του σπιτιού του ιερέα του ναού. Ευγενικός πάντα και καλοπροαίρετος ο παπά - Χρηστος θα σας ξεναγήσει σε δυο δημιουργήματα του, στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Επισκεφθείτε και τους τρεις ξυλογλύπτες του χωριού, οι οποίοι φιλοτεχνούν μοναδικής αξίας έργα για κάθε γούστο.


Βγαίνοντας από την εκκλησιά, μπροστά σας είναι η πόρτα του καφενείου της Μαρίας και του Στρατή. Θα το αναγνωρίσετε από… τη μυρωδιά. Μεζέδες από αυτούς που σας φέρνουν στον νου γεύσεις των παιδικών σας χρόνων. Εναλλακτικά μπορείτε να καθίσετε για φαγητό και ουζάκι στο δεύτερο υπέροχο καφενείο του χωριού, που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα πάνω από την εκκλησία στην πλατεία του χωριού με τα πετρόχτιστα παγκάκια.

Πριν φύγετε, πιείτε έναν καφέ και φάτε ένα γλυκό του κουταλιού φτιαγμένο από τα χέρια της Μαρίας.

Από τον Ασώματο, ακριβώς απέναντι από την εκκλησιά, στο νεκροταφείο του χωριού θα βρείτε ένα μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στους Αγίους Αναργύρους. Οι Άγιοι Aνάργυροι είναι μια υπέροχη περιοχή με το ομώνυμο εκκλησάκι, με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, όπου λειτουργεί ταβέρνα μέσα σ’ ένα βαθύσκιωτο τοπίο.

Κάντε μία βόλτα δίπλα στο ποτάμι, η ηρεμία και η ομορφιά του τοπίου θα σας μαγέψουν.
Αξίζει να επισκεφτείτε το μέρος.

Αν δε θέλετε να περπατήσετε, κατηφορίζοντας από τον Ασώματο θα βρείτε μία διασταύρωση που θα σας οδηγήσει ακριβώς έξω από το εκκλησάκι.


Από τον Ασώματο στους Αγίους Αναργύρους

Το μονοπάτι ξεκινά στα δυτικά του χωριού, δίπλα από το νεκροταφείο.

Ανεβαίνουμε το πλακόστρωτο μονοπάτι μήκους 1,3 χλμ., το οποίο μας οδηγεί σε ένα σταυροδρόμι. Συνεχίζουμε τον ανηφορικό δρόμο με κατεύθυνση τη Μεγάλη Βρύση προς την Άντρια, τον Καρυώνα και την Κρυφτή.

Συνεχίζοντας, ο δρόμος γίνεται φιδίσιος και στη συνέχεια συναντάμε το ρέμα. Προχωράμε, περνάμε το ποτάμι και μετά από λίγα μέτρα, φθάνουμε στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων.

Πρόκειται για μονοπάτι με πυκνή βλάστηση από πλατάνια, λεύκες και κυπαρίσσια, δίπλα σε τρεχούμενα νερά.

Μέχρι τα 750 μ. είναι έντονα κατηφορικό, μετά όμως η πορεία του γίνεται ομαλή.

Το χαμηλότερο από το ψηλότερο σημείο του έχει υψομετρική διαφορά 170 μ. Προτείνεται η εκκίνηση της διαδρομής να γίνεται από τον Ασώματο με πορεία προς τους Αγίους Αναργύρους.

ΒΙΝΤΕΟ: asomatos2010



Πηγή lesvosgreece.gr