Συνταγή Λέσβου «Χριστός Γέρας Λέσβου»



"Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά". Η ευχή που επικαλούνται οι πιστοί η οποία βάση θρησκευτικής παράδοσης διώχνει μακριά κάθε λογής κακό.
Εμείς πάλι επικαλεστήκαμε τη φράση μόλις ανακαλύψαμε την εν λόγω συνταγή και ειδικά το όνομα. Γιατί μπορεί ο Χριστός να λατρεύεται σε ναούς και ξωκλήσια αλλά η παραδοσιακή λεσβιακή γαστρονομία τον τιμά και ως έδεσμα δίνοντας το όνομα του σε μία αξεπέραστης γεύσης γεραγώτικη συνταγή. "Χριστός" λοιπόν σήμερα από τον τέτζερη του Lesvoskitchen με μοσχαράκι και χοιρινό συνοδεία από φρέσκο μυρωδάτο κυδώνι και γλυκό κάστανο. Το απολαμβάνουμε με ...θρησκευτική ευλάβεια!!Όνειρο!!

ΥΛΙΚΑ:

μισό κιλό μοσχάρι
μισό κιλό χοιρινό
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κυδώνι
10 κάστανα
1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
ελαιόλαδο
κόκκινο κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σοτάρουμε καλά τα κρεατικά σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν αφού έχουμε προσθέσει και 2 ποτήρια νερό. Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό το οποίο έχουμε αλατίσει και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και κατόπιν τα σουρώνουμε προσθέτοντας τα στο κρέας. Τέλος προσθέτουμε το κυδώνι σε κομμάτι και τα κάστανα. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για ακόμη μία ώρα.

Πηγή Lesvoskitchen