Οι κάπηλοι του Θεόφιλου….. Η μετατροπή του κάποτε μαγευτικού τοπίου της Καρύνης σε μία δυσφήμιση της Λέσβου

Η μετατροπή του κάποτε μαγευτικού τοπίου της Καρύνης σε μία δυσφήμιση της Λέσβου.

Το τσιμέντωμα της γραφικής πηγής και την αισθητική υποβάθμιση συμπληρώνει τώρα ο επινοημένος μύθος της "σπηλιάς του Θεόφιλου".

Μια πλαστή ιστορία που κατασκεύασαν ντόπιοι στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν επισκέπτες.

Απέναντι απ'το μύθο στέκεται από την άλλη η θλιβερή πραγματικότητα όσων σώζονται από τις τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου.

Δε δέχτηκαν ποτέ τη σωστή φροντίδα και σβήνουν σιγά σιγά,αφού το ζητούμενο ήταν το εφήμερο κέρδος που έφερνε η φήμη τους κι όχι η διάσωσή τους για τις επόμενες γενιές.

Στον τοίχο που της φιλοξενεί στοιβάζει με ασέβεια τις καρέκλες του ο ιδιοκτήτης του καφενείου.

Φωτο κείμενο Μάκης Παυλελης













Κείμενο Εφημερίδα Εμπρός 17/06/14: Όταν πρωτοξεκίνησε η ιστορία της μετατροπής μιας κουφάλας σε έναν πλάτανο στην Καρύνη σε… σπίτι του Θεόφιλου, δε μίλησε κανείς. Ετούτο το «παραμύθι» βόλευε κάποιους, ακόμα κι αν το πραγματικό στοιχείο που συνέδεε την περιοχή με το μεγάλο λαϊκό ζωγράφο, καταστρεφόταν. Τα χρόνια πέρασαν, όλοι νομίζουν ότι η κουφάλα του πλάτανου ήταν το σπίτι του Θεόφιλου, ξεναγοί νόμιμοι και παράνομοι, επίσημοι και ανεπίσημοι, μιλάνε για ετούτο το τοπικό παραμύθι και οι πραγματικές ζωγραφιές του Θεόφιλου ξεθυμασμένες και ελάχιστα διακρινόμενες πια, «σώθηκαν» σε αυτό το χάλι.

Μέχρι χθες, που για να επισκεφθεί κανείς το… σπίτι του Θεόφιλου, την κουφάλα του πλάτανου της Καρύνης έπρεπε να πληρώσει στον ιδιοκτήτη του κτήματος μισό ευρώ!

Οι μύθοι, αν δεν αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι από την αρχή, κάποτε πληρώνονται.