Ακολουθώντας τα μονοπάτια της μουσικής παράδοσης της Λέσβου παρέα με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου


Το ούζο πολύ περισσότερο από τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, το διαυγές του χρώμα, το δυνατό του άρωμα και τον ιστορικό του μύθο, αποτέλεσε εφαλτήριο της καλής διάθεσης αλλά και συνοδό των πνευματικών αναζητήσεων.


Στη Λέσβο ο «πολιτισμός του ούζου» είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της κουλτούρας του νησιού γεγονός που αποτυπώνεται γλαφυρά στα μουσικά μονοπάτια της παράδοσης. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου μάρτυρας της ιστορικής μνήμης αποστάζεται για περισσότερο από 120 χρόνια στην πρωτεύουσα του ούζου, το Πλωμάρι.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου προσφέρει τη δική του νότα στα τραπέζια ανοίγοντας τις καρδιές, τονώνοντας το συναίσθημα, παραμερίζοντας τα προβλήματα, και πυροδοτώντας τη διάθεση. Χαρά, ευθυμία, παρηγοριά, αποτυπώθηκαν διαχρονικά στους στίχους και τους χορούς του νησιού. Σαν άλλος πνευματικός καταλύτης διαλόγου, το ούζο προκαλεί συναισθήματα που αποτυπώνονται γλαφυρά στα τραγούδια. Άλλωστε το ούζο έχει μια ιδιαίτερη θέση στα πεδία κοινωνικής συναναστροφής -στα καφενεία- μιας και αποτελεί συνήθεια μα και μυσταγωγία, ρουτίνα και ψυχοθεραπεία. Γέλια, δυνατοί ήχοι, πολύβουες συζητήσεις, όλα στην Λέσβο, συντελούνται γύρω από ένα ποτήρι του παραδοσιακού αποστάγματος Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.



Το ούζο πολυτραγουδισμένο από τη λαϊκή μούσα, εξυμνείται από τις μουσικές κομπανίες όπου με βιολιά, κιθάρες και σαντούρια οι Λέσβιοι μουσικοί περιδιάβαιναν στα στενά σοκάκια του Πλωμαρίου διαμορφώνοντας το πολιτιστικό μας ιδίωμα και χρωματίζοντας τον χαρακτήρα της ζωής του λαού της Λέσβου. Στίχοι και ποιήματα αναφέρονται στην κουλτούρα της ουζοποσίας, φανερώνοντας την αδιαφιλονίκητα ξεχωριστή θέση που κατέχει στην καθημερινότητα του ελληνισμού. Στις αρχές του 20ου αιώνα το ούζου διασκέδαζε τους ανθρώπους του μόχθου στα αυτοσχέδια γλέντια με τις λατέρνες και τα κρουστά, αλλά και «τους αρχόντες» της εποχής στις εξευρωπαϊσμένες χοροεσπερίδες, τις Λέσχες, αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη θέση του ως «ποτό της παρέας».

Το Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, με ιστορία μεγαλύτερη των 120 ετών, αποστάζεται καθημερινά στους 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες στο αποστακτήριο της ποτοποιίας στο Πλωμάρι. Είναι από 100% διπλή απόσταξη, με κάθε απόσταξη να διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες, συνεχίζοντας την παραγωγή του εκλεκτού Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου και χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα.

‘Τα παιδιά της γειτονιάς σου’, ‘Ούζο όταν πιείς’, ‘Στου Μπελαμή το ουζερί’, ‘Κόνιαλης’, είναι μόνο μερικά από τα πολλά τραγούδια.

Απολαύστε τα παρέα με Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου!