Εξερευνήστε τους καταρράκτες της Λέσβου (ΦΩΤΟ)


Σαββατοκύριακο; Ο καιρός ευνοεί για οικογενειακές εξορμήσεις και περιπάτους. Που;

Το Sugar Mama.gr προτείνει στους μοναδικούς καταρράκτες του νησιού. Διαλέξτε έναν την φορά, περπατήστε με τα παιδιά στα μονοπάτια, περιηγηθείτε στα δάση και χαλαρώστε με τον ήχο της φύσης.

Ομάδα φυσιολατρών μελέτησε 14 συνολικά καταρράκτες σε όλο το νησί, που μαζί με το φράγμα της Ερεσού, συνθέτουν ένα μοναδικό υδάτινο περιβάλλον.

Ο καταρράκτη της Μαν' Κάτσα, κοντά στο Μανταμάδο,είναι από τους μεγαλύτερους και προσφέρει δυνατότητες για διάφορες δραστηριότητες. Η ονομασία του, που σημαίνει «μανιασμένη σάρκα», προήλθε από το θρύλο μιας βοσκοπούλας, που ζούσε παλιά στην περιοχή εκείνη μόνη της και παράσερνε σε «διονυσιακό» χορό, πάνω από τον καταρράκτη, τα αγροτόπαιδα της περιοχής. Για να βρείτε τους καταρράκτες, στρίβετε αριστερά, λίγο πριν τη διασταύρωση Πεδής – Ασπροποτάμου, στο 30ο χλμ. Μυτιλήνης – Μανταμάδου, προς «Λάκκο Μαν' Κάτσα».

Μπορείτε να βρείτε καταρράκτες στα Παράκοιλα, το Σκουτάρο, το Μεσότοπο, τη Βατούσα, τα Βασιλικά (καταρράκτες Πέσσας), την Άντισσα, τη Φίλια, την Πελόπη και την Ερεσό. Ο καταρράκτης του κτήματος Κρινέλου, στην τελευταία, φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα και εντυπωσιάζει όποιον τον δει από κοντά, ενώ χρησιμοποιείται και για να αλέθει το σιτάρι, στο νερόμυλο του κτήματος.

Από τους πιο γνωστούς είναι και οι καταρράκτες της Πέσσας, μεταξύ Αχλαδερής και Βασιλικών. Φτάνετε εκεί μέσω ενός μικρού χωματόδρομου, στα δεξιά του δρόμου που φεύγει από Αχλαδερή και οδηγεί προς το δρόμο Αγιάσου – Πολιχνίτου.

Σας παραθέτω φωτογραφίες από τους καταρράκτες της Πέσσας.