Το 3d printing: Η νέα επανάσταση στα φάρμακα | Της Ελένης Καρδαλά


Γράφει για το LesvosPost η φαρμακοποιός Ελένη Καρδαλά

Το 3d printing, η νέα επανάσταση στα φάρμακα

Δεν είναι λίγες οι φορές  που ένας ασθενής για να ένα απλό κρυολόγημα ή μια λοίμωξη θα ανατρέξει στο πλησιέστερο φαρμακείο, αναζητώντας το συγκεκριμένο γνωστό του φαρμακευτικό σκεύασμα που θα τον ανακουφίσει, αλλά δυστυχώς θα απογοητευτεί από την απόκριση του φαρμακοποιού ότι αυτό βρίσκεται σε έλλειψη.

Επίσης, καθόλου σπάνια δεν είναι η εικόνα της κουραστικής και αποτυχημένης προσπάθειας σπασίματος ενός δισκίου σε μικρότερα κομμάτια από έναν ασθενή που πάσχει από χρόνιο νόσημα (υπέρταση, καρδιακές αρρυθμίες, διαβήτης, επιληψία, σχιζοφρένεια) και υπακούει ορθά στην υπόδειξη του γιατρού του για ρύθμιση της ακριβούς δοσολογίας και ως εκ τούτου την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών. Παρ’ όλο που η εξατομικευμένη φαρμακοθεραπεία, (βασισμένη στην αρχή ότι κάθε ασθενής διαθέτει μοναδικό γενετικό υλικό και χρήζει εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με το φαρμακογενετικό του προφίλ), δεν έχει εφαρμοστεί επισήμως ακόμη στην ιατρική πρακτική, δεν φαντάζει και πολύ μακρινή χάρη στις πρόσφατες ερευνητικές μελέτες για την εισαγωγή του 3d printing ως νέας τεχνολογίας  στην παραγωγή του φαρμάκου.

Με τα γνωστά και κοινά δεδομένα ένα δισκίο (επικρατέστερη μορφή φαρμακευτικού σκευάσματος) αποτελεί προϊόν συμπίεσης ενός μίγματος δραστικής ουσίας και αδρανών ουσιών (εκδόχων), το οποίο έχει προέλθει από προηγούμενη κατεργασία (ανάμιξη και κοκκοποίηση).

Οι συμβατικές διαδικασίες  που συμμορφώνονται με ειδικούς κανόνες, μπορεί να είναι χρονοβόρες και κάποιες φορές πιθανόν να οδηγήσουν σε ελαττωματικές παρτίδες προϊόντων που θα πρέπει να απορριφθούν. 

Το 3d printing, ωστόσο, αποτελεί επανάσταση σαν μέθοδος παραγωγής δισκίων καθώς με τη βοήθεια laser «τυπώνονται» διαδοχικά στιβάδες ενός 3d δισκίου ξεκινώντας από την κάτω προς την πάνω στιβάδα.

Η καινοτομία της τεχνικής έγκειται στη στράτευση της τεχνικής στην παραγωγή δισκίων, αφού η ίδια η τεχνική ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον Γιαπωνέζο ερευνητή Hideo Kodama   γνωστή ως στερεολιθογραφία και αποσκοπούσε στην αποδοτικότερη δημιουργία 3d προτύπων σχεδίων  από τους μηχανικούς , ενώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ήδη στην ιατρική για την κατασκευή προσθετικών υλικών, μεταμοσχευμάτων, ιστών, οργάνων!

Το πρώτο 3d printed φάρμακο έχει ήδη λάβει έγκριση από τις  αμερικανικές αρχές, χωρίς όμως να έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο και περιλαμβάνει τη λεβερατικέμη ως  δραστική ουσία κατά της επιληψίας με κύριο πλεονέκτημα το γρήγορο ρυθμό διάλυσης στο νερό.

Επομένως, για τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας δεν θα αποτελεί αποκύημα της φαντασίας η παραγγελία φαρμάκων στον φαρμακοποιό που θα εισάγει το προφίλ μας στο σύστημά του (ηλικία, φύλο, βάρος, νόσημα, κλπ.) και σε λίγη ώρα θα έχει παράξει γρήγορα και εύκολα, επαρκή ποσότητα  δισκίων στο 3d printer κομμένων και ραμμένων στα μέτρα του κάθε ασθενούς!

Ελένη Καρδαλά, φαρμακοποιός
Εξωτερικός συνεργάτης LesvosPost