Σεισμός Ιουνίου 2017: Ολοκληρώνεται η άρση επικινδυνότητας στους 18 από τους 23 συνολικά Ι.Ν της Λέσβου


Πέντε ναοί, οι οποίοι έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν.

Οι ναοί που έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν, είναι Ζωοδόχου Πηγής της Βρίσας, Αγίου Νικολάου του Πλωμαρίου, Μεταμόρφωσης της Σωτήρος Μεγαλοχωρίου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αφάλωνα και Αγίας Παρασκευής Ακρασίου, για τους οποίους απαιτείται η εκπόνηση μελετών, που θα εγκριθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ολοκληρώνεται σταδιακά η άρση επικινδυνότητας στους 18 από τους 23 συνολικά Ιερούς Ναούς της Λέσβου, στους οποίους σημειώθηκαν ζημιές μικρής ή μεγαλύτερης έκτασης από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Εύλογα τίθενται ερωτηματικά, για τους λόγους καθυστέρησης αυτών των εργασιών, δεδομένου ότι σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό, αναμένοντας τέτοιες εκκρεμότητες να είχαν τακτοποιηθεί. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό της Βρίσας, κι ενώ η Λέσβος πάλευε να επουλώσει τις πληγές της, το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση μόλις 250 χιλιάδων ευρώ, για την πραγματοποίηση εργασιών σε 4 μνημεία εκκλησίες. Ανάμεσα σ' αυτά, ήταν η εκκλησία της Βρίσας και η Μητρόπολη του Πλωμαρίου, που είχαν υποστεί σοβαρότατες ζημιές.

«Οι 250 χιλιάδες ευρώ που εστάλησαν, όχι μόνο δεν έφταναν για την αποκατάσταση των μνημείων αυτών, αλλά άφηναν ακάλυπτους δεκάδες Ιερούς Ναούς του νησιού μας, που παρουσίασαν προβλήματα μετά το σεισμό. Αφού εστάλησαν τα χρήματα, το Υπουργείο Πολιτισμού διεμήνυσε στις Μητροπόλεις ότι θα πρέπει να αναζητήσουν οι ίδιες κονδύλια για την επισκευή των ναών. Βλέποντας το αδιέξοδο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, αποφάσισε να συνδράμει οικονομικά, για να ξεκινήσει σε πρώτη φάση η άρση ετοιμορροπίας στους 23 ναούς, ώστε το συντομότερο δυνατόν να δοθούν σε χρήση στους πιστούς κάθε ενορίας. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων λόγω του θεσμικού της ρόλου και ως εποπτεύουσα αρχή στα κτίρια των ναών που θεωρούνται βυζαντινά μνημεία, είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει σ' αυτά εργασίες με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στις αρχές του 2018, η Εφορεία Αρχαιοτήτων χρηματοδοτήθηκε με 1.050.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει στις σχετικές εργασίες.

Γνωρίζουμε πως τα ποσά δεν επαρκούν, εκτιμάμε, όμως, ότι σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί η άρση ετοιμορροπίας στους Ιερούς Ναούς που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και πιθανόν να χρησιμοποιηθεί μέρος του κονδυλίου, για την εκπόνηση μικρής κλίμακας μελετών.
Όπως μας ενημέρωσαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ήδη η άρση ετοιμορροπίας στους περισσότερους ναούς έχει ολοκληρωθεί και λειτουργούν κανονικά».

Αναφερόμενος στις εργασίες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στους Ιερούς Ναούς της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Π. Τριανταφυλλίδης, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν σχεδόν στους 18 ναούς, σε πέντε, όμως, περιπτώσεις, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες και παρεμβάσεις, οι οποίες θα στοιχίσουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

«Στους περισσότερους ναούς σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι επισκέπτες τους και οι πιστοί, να είναι ασφαλείς. Εξακολουθούν, όμως, να υφίστανται ορισμένα προβλήματα, κάποια από τα οποία προϋπήρχαν του σεισμού. Η επισκευή τους, αν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις εκκλησίες, οι οποίες θα αναζητήσουν πόρους και φορείς χρηματοδότησης.

Υπάρχουν πέντε ναοί, οι οποίοι έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν. Πρόκειται για τους Ιερούς Ναούς Ζωοδόχου Πηγής της Βρίσας, Αγίου Νικολάου του Πλωμαρίου, Μεταμόρφωσης της Σωτήρος Μεγαλοχωρίου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αφάλωνα και Αγίας Παρασκευής Ακρασίου.                      

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης / Μ. Χατζηγεωργίου