Κάτι γίνεται- Με επιτυχία η 1η συνεδρίαση του Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Β. Αιγαίου



Κατά τη πρώτη Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέχθηκε ο κ. Δ. Τσούχλης Αντιπρόεδρος και η κα. Ε. Κρασακοπούλου Γραμματέας του Φορέα.


Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2018 στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη με στόχο την δρομολόγηση των δράσεων του νέου φορέα που είναι υπεύθυνος για την προστασία και διαχείρηση των 29 προστατευόμενων περιοχών   στα 10 νησιά και τα συμπλέγματα βραχονησίδων του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Στην πρώτη συνεδρίαση του του ΔΣ τουνεοσύστατου φορέα συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Φορέα Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ν. Ζούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Θ. Βαλσαμίδης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, η  Αναπλ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου κα. Ε. Κρασακοπούλου, ο. κ. Δ. Τσούχλης, Τοπογράφος από τη Χίο, η κα. Ε. Γαληνού, Περιβαλλοντολόγος και ο Α. Μαντζαβέλλας, Δασολόγος.

Συμμετείχαν ακόμη ως αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ ο κ. Γ. Σπανέλλης, Γ. Διευθυντής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, η κα. Α. Δαλάκα, Δρ. Οικολογίας, Στέλεχος ΜΟΔ και ο κ. Γ. Κάκαρης από τη Χίο.



Στην πρώτη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Μιχαλακέλλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ε. Μυρσινιάς, ο οποίος ευχήθηκε την συνεργασία με τον νέο φορέα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται κατά την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός των προστατευόμενων περιοχών, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα. Ε. Κουτσίδου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Γ. Λεμονός, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Ε. Κοντής και ο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Π. Κυριάκου.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Φορέα καλωσόρισε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους εκπροσώπους όλων των φορέων και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση για την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών που αποτελούν ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Π. Μιχαλακέλλης χαιρετίζοντας την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα αναφέρθηκε στην απόφαση του Αν. Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιού για την παραχώρηση χρήσης χώρου για τη στέγαση του Φορέα στη Γενική Γραμματεία και τόνισε τη στήριξη του Υπουργείου στον νεοσύστατο Φορέα.

Ο κ. Θ. Βαλσαμίδης μεταφέροντας το χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χ. Καλογήρου καλωσόρισε την ίδρυση του νέου Φορέα τονίζοντας τη σημασία του και το ρόλο του για πλήθος πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων της Περιφέρειας στις Προστατευόμενες Περιοχές για τις οποίες απαιτείται η συνεργασία του Φορέα. Τόνισε επίσης ότι η Περιφέρεια Β Αιγαίου θα βοηθήσει με κάθε τρόπο το έργο του Φορέα και θα τον στηρίξει στην υλοποίηση των δράσεών του.

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην πρώτη τους συνεδρίαση εξέφρασαν κατ’ αρχήν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην προστασία και ανάδειξη και προστατευόμενων περιοχών του Βορείου Αιγαίου.

Κατά τη πρώτη Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέχθηκε ο κ. Δ. Τσούχλης Αντιπρόεδρος και η κα. Ε. Κρασακοπούλου Γραμματέας του Φορέα.

Επίσης δρομολογήθηκαν μέσω σειράς διοικητικών αποφάσεων η λειτουργία του Φορέα, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019, αποφασίστηκε η αποδοχή του επιστημονικού προσωπικού το οποίο θα απασχοληθεί στο Φορέα μεσω του Προγράμματος Πτυχιούχων ΑΕΙ – ΤΕΙ του ΟΑΕΔ την επόμενη περίοδο και δρομολογήθηκαν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων του φορέα και την υποβολή τεχνικών δελτίων έργων για την υποστήριξη της λειτουργίας του.