Δράσεις της K-Gold Temporary Gallery στη Λέσβο για το 2019


Η K-Gold Temporary Gallery γιόρτασε φέτος τα πέντε χρόνια δράσης της στη Λέσβο και συνεχίζει δυναμικά το έργο της φέρνοντας την σύγχρονη τέχνη κοντά στο ευρύτερο κοινό.


Οι καλλιτεχνικές και οι εκπαιδευτικές της δράσεις βάζουν το νησί στον εικαστικό χάρτη της Ευρώπης παρά τις αντιξοότητες της πολιτιστικής παραγωγής στις μέρες μας.

Η έκθεση “Πώς να Πέσετε με Χάρη” που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στη Καλλονή συμπεριλήφθηκε στην έκδοση “Επίλογος 2018” που καταγράφει τα πιο σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα και τις κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος. Ο ιδρυτής της πλατφόρμας Νικόλας Βαμβουκλής τονίζει την αναγκαιότητα αναβάθμισης της πολιτιστικής παιδείας στη χώρα μας ενώ ευχαριστεί θερμά τον Παναγή Κουτσοκώστα για το κείμενο του “Το Ελληνικό Παράδοξο”. Η παρουσίαση της έκδοσης έγινε στο Μουσείο Μπενάκη και είναι διαθέσιμη στα βιβλιοπωλεία.

Αναδρομή στο 2018

H καλοκαιρινή έκθεση “Πώς να Πέσετε με Χάρη” στη Λέσχη Αρίσβη συνοδεύτηκε από εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προβολές, performance και την έκδοση ενός καταλόγου σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου. Το Μάιο η πλατφόρμα παρουσίασε τη δράση “Ι Can’t Wait Forever” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο πολιτιστικής πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. Τον Ιούνιο συνεργάστηκε με το Athens Museum of Queer Arts για το ερευνητικό πρότζεκτ “Perfectly Blue” του Χρήστου Μούχα σε θέματα φύλου ενώ συμμετείχε στο Not-Peripheral Project, ένα δίκτυο πειραματικών χώρων τέχνης της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τέλος, το Δεκέμβριο εγκαινίασε το ψηφιακό πρότζεκτ “The Wild Ones” αναδεικνύοντας τις τάσεις στη σύγχρονη φωτογραφία. Όλες οι δράσεις παρουσιάστηκαν δωρεάν στο κοινό.

Νέες Δράσεις για το 2019

Το πρώτο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2019 με την Elena Bellantoni. Το έργο “On the Breadline” θα ταξιδέψει στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι και το Παλέρμο και θα ολοκληρωθεί με μια έκθεση στο Εθνικό Ινστιτούτο Γραφικών Τεχνών στη Ρώμη. Ακολουθώντας τις “εξεγέρσεις του ψωμιού”, η καλλιτέχνης θα σχεδιάσει μια περφόρμανς τραγουδιού μαζί με τοπικές κοινότητες που θα αφηγείται διαμαρτυρίες που ένωσαν τους ανθρώπους για ένα κοινό ιδεώδες. Το έργο υποστηρίζεται από το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το πρότζεκτ “Τhe Wild Ones” θα συνεχιστεί με τον Βραζιλιάνο φωτογράφο Diego Saldiva (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) και τον Τσέχο Martin Sekera (Μάρτιος-Απρίλιος) με αφετηρία τις προκλήσεις που η εποχή της εικόνας επιφέρει στις ανθρώπινες κοινωνίες. Τα νέα έργα συνοδεύουν συνεντεύξεις των δημιουργών στη Βίκυ Τσίρου.

Ανοιχτό Κάλεσμα

H K-Gold Temporary Gallery θα ανακοινώσει σύντομα το πρόγραμμα της για το καλοκαίρι του 2019 ενώ δέχεται προτάσεις συνεργασίας για την αξιοποίηση μη χρησιμοποιούμενων χώρων στη Λέσβο (κατοικίες, καταστήματα, αποθήκες, αυλές κτλ.) στο πλαίσιο του πολιτιστικού της έργου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο 6942202222 ή kgoldtemporarygallery@yahoo.com για περισσότερες πληροφορίες.

————————————

Πληροφορίες
K-Gold Temporary Gallery
http://kgoldtemporarygallery.tumblr.com
kgoldtemporarygallery@yahoo.com
FB | IG @kgoldtemporarygallery