Λέσβος: Άρωμα γλυκάνισου και Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου


Η χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι το αποτέλεσμα της μοναδικής συνταγής που κληροδότησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης.

 Τα εκλεκτότερα υλικά όπως μαστίχα από τη Χίο, αλάτι από τις αλύκες της Καλλονής, μάραθος από την Εύβοια και φυσικά ο γλυκάνισος του Λισβορίου αποστάζονται υπομονετικά στους 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες συντελώντας στην απόσταξη του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Άρωμα συγκλονιστικό, μέγεθος χαρακτηριστικά μικρό  και γεύση δυνατή, ο γλυκάνισος του Λισβορίου φύεται στον αρχαιότερο οικισμό του Αιγαίου, προσδιορίζοντας γαστρονομικά  την υπερβατική  Λέσβο του ούζου και της παράδοσης.

Φυτό μονοετές και  ποώδες ο γλυκάνισος της  γης των Πυρραίων, το Λισβόρι, θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο.  Εκεί, στον τόπο του Ελύτη, τον μικρό, τον μέγα, τον πλούσιο και ευλογημένο  η γη του Λισβορίου είναι έτοιμη κάθε χρόνο  να αναθρέψει τον αρωματικό μεσογειακό σπόρο με έναν τρόπο ανεπανάληπτα μοναδικό. Η  γειτνίαση των κτημάτων με το θαλάσσιο Κόλπο της Καλλονής εξασφαλίζει τα απαιτούμενα επίπεδα υγρασίας, τις περιόδους των παρατεταμένων καλοκαιρινών νοτιάδων. Το κλίμα και η γεωμορφία του εδάφους προσφέρουν τις  ιδανικές  συνθήκες για την ανάπτυξή του επιφέροντας αποτέλεσμα εξαιρετικής ποιότητας και πλούσιου αρώματος.



Καλλιέργεια ευαίσθητη  και απαιτητική, παραδοσιακή και χρονοβόρα τελείται ευλαβικά στα νοτισμένα από την θαλάσσια αρμύρα χώματα του Λισβορίου. Ο γλυκάνισος απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και κοπιαστική εργασία. Μετά το επιμελές και επαναλαμβανόμενο όργωμα, ο σπόρος τοποθετείται στη γη, όπου το χώμα, αέρινα μαλακό,  θα τον αναθρέψει υπομονετικά. Ο ανθός μετά τον θερισμό λιάζεται κάτω από τον δυνατό ήλιο για να κοσκινιστεί και να παραμείνει σε ειδικά σακιά από φυσικό υλικό που θα διατηρήσουν αναλλοίωτα  τα αρώματά του.

Η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης διαθέτει τα δικά της κτήματα στο Λισβόρι για την καλλιέργεια του γλυκάνισου. Ως αναπόσπαστο συστατικό της μοναδικής και μυστικής συνταγής του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, ο γλυκάνισος μεταφέρεται από το τις ιδιόκτητες εκτάσεις της Ποτοποιίας στο Λισβόρι, στο αποστακτήριο στο Πλωμάρι, όπου τοποθετείται εντός των 18 μικρών χάλκινων αμβύκων παρουσία μιας μεγάλης ποικιλίας βοτάνων και καρπών της Λέσβου τα οποία συντελούν στην διαδικασία της απόσταξης.  



Γεύση  μοναδική και ντελικάτη, όψη διαυγής και φινετσάτη. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου από το 1894 παράγει το εκλεκτό απόσταγμα χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα της ελληνικής γης, περηφανευμένο για την 100% ελληνική του προέλευση.