Σεμινάριο παρατήρησης πουλιών: «Τα πουλάκια του Χειμώνα» στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία άλλο ένα σεμινάριο παρατήρησης πουλιών, αυτή τη φορά με θέμα τα μικρόπουλα που ξεχειμωνιάζουν στη Λέσβο.


Οι είκοσι συμμετέχοντες μετέβησαν τη περασμένη Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 σε αγροτική περιοχή της Αγίας Παρασκευής (βόρεια της Αλυκής Καλλονής) και για το διάστημα 9:00-12:00 ανακάλυψαν τα πουλιά που βρίσκονται γύρω μας το Χειμώνα. Η συμμετοχή στο σεμινάριο ήταν δωρεάν και για τη μετάβαση της πλειονότητας των συμμετεχόντων στην περιοχή ναυλώθηκε λεωφορείο από και προς τη Μυτιλήνη.

Το πρωινό ξεκίνησε με νεφοκάλυψη και τσουχτερό κρύο και εξελίχθηκε ηλιόλουστο, κάνοντας την εξόρμηση πολύ ευχάριστη. Η απόλαυση του σεμιναρίου ήταν ένα κοπάδι από περίπου 90 Καλημάνες που γυροπετούσε όμορφα και αργά στα χωράφια της περιοχής, είδος πουλιού που φτάνει στη Λέσβο- σε τέτοιους αριθμούς- όταν ο Χειμώνας στη βόρεια Ελλάδα είναι βαρύς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης μια μισοκοιμισμένη κουκουβάγια στη σκεπή ενός νταμιού. Τα κυριάρχα είδη που παρατηρήθηκαν ήταν ο Σπίνος και η Σταρήθρα με το Ψαρόνι, τον Καρβουνιάρη, την Καρδερίνα, το Φλώρο και τη Γαλαζοπαπαδίτσα να ακολουθούν.

Η ηλιοφάνεια έφερε αργότερα και αρπακτικά πουλιά (που χρειάζονται συνήθως ανοδικά ρεύματα θερμού αέρα για να κινηθούν πιο αποτελεσματικά) και πιο συγκεκριμένα μια εντυπωσιακή Αετογερακίνα, μια Γερακίνα και δύο Ξεφτέρια. Κλείνοντας το σεμινάριο παρατηρήθηκαν και τα υδρόβια πουλιά στο εσωτερικό της Αλυκής Καλλονής, όπου εκτός από τα Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο) ήταν Βαρβάρες, Καστανόπαπιες, Κοκκινοσκέληδες κ.ά., ανεβάζοντας το πλήθος των διαφορετικών ειδών πουλιών που καταγράφηκαν όλο το πρωινό σε πάνω από 40.

Η παρατήρηση έγινε με κυάλια του ΚΠΕΝ Καλλονής, ώστε ο/η κάθε συμμετέχων/ουσα να χρησιμοποιεί το δικό του ζευγάρι, ενώ επιπρόσθετα για πουλιά που ήταν δυνατόν να παρατηρηθούν για πολλή ώρα χρησιμοποιήθηκαν δύο διόπτρες με τρίποδο.  Σημαντική ήταν η εθελοντική υποστήριξη από φοιτητές του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον εντοπισμό και αναγνώριση των ειδών πουλιών.



Το ΚΠΕΝ Καλλονής, όπως και πέρυσι, πρόκειται να υλοποιήσει 3 ακόμη σεμινάρια παρατήρηση πουλιών την προσεχή Άνοιξη (Απρίλιο) στις τρεις σημαντικότερες περιοχές για παρατήρηση πουλιών, δηλαδή στον Κόλπο Καλλονής, την Ερεσό και το Σίγρι και στη Βόρεια Λέσβο (Αγία Παρασκευή- Μόλυβο). Τα σεμινάρια αυτά σκοπό έχουν τη γνωριμία του κοινού τόσο με την μοναδικά πλούσια ορνιθοπανίδα του νησιού, όσο και με την παρατήρηση πουλιών, μιας πολύ δημοφιλούς ενασχόλησης με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο.


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι ανοικτό για το κοινό καθημερινά, εκτός επίσημων αργιών, κατά τις ώρες: 10:00-13:00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, στον ιστότοπο: www.pvaigaiou.gov.gr/kpekallonis, στη σελίδα  του Κέντρου στο facebook https://www.facebook.com/kpekallonis/ και στα τηλέφωνο 22530-28091 και 6972-809610.