Γνωριμία με την αρώνια σε μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Θερμής


Γνωριμία με την αρώνια

Η μέρα ήταν μουντή με πολύ κρύο και ένα  εκνευριστικό ψιλόβροχο. Κι  όμως για μας,στο Δημοτικό Σχολείο της Θερμής,ήταν πολύ-πολύ  διαφορετική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε, γνωρίσαμε και χαρήκαμε ένα νέο άνθρωπο, που δημιουργεί με επιτυχία στον τόπο του και ανακαλύψαμε  μια ξεχωριστή γεύση, τη γεύση της Αρώνιας.

.............................................................................................................
Τι είναι όμως  η  Αρώνια; Είναι μία υπερτροφή , που παράγεται  από τα μούρα ενός θάμνου. Έγινε πολύ γνωστή μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ, καθώς  βοηθάει στην προστασία του οργανισμού από τη ραδιενέργεια. Στους εργάτες των πυρηνικών εργοστασίων χορηγείται αρώνια. O κοσμοναύτης Γκαγκάριν έτρωγε αρώνια για προστασία από την ακτινοβολία του σύμπαντος.
 ………………………………………………………………………..
Στο νησί μας την καλλιεργεί ένας νέος άνθρωπος, ο Γιώργος Καριοφύλλης, που ήρθε και μας μίλησε πριν τα Χριστούγεννα  γι΄αυτήν. H καλλιέργειά του περιλαμβάνει 260 δενδρύλλια, ενώ  πρόσφατα φύτεψε άλλα 1000. Μας έφερε μάλιστα και δοκιμάσαμε και μαρμελάδα, που παράγει. Μας άρεσε πολύ και έτσι το επιδόρπιο, που ετοιμάσαμε χτές  στα πλαίσια του διατροφικού μας προγράμματος,  ήταν γιαούρτι με αρώνια και μπόλικο τριμμένο καρύδι.
.............................................................................................................
Ήταν κάτι το θεσπέσιο. Τα γιαούρτια μας τα πρόσφερε δωρεάν η βιοτεχνία Μυστακέλλη και τις μαρμελάδες ο Γιώργος Καριοφύλλης . Τους ευχαριστούμε θερμά και τους δύο. Με τον Γιώργο ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Άνοιξη, όταν το σχολείο μας θα επισκεφθεί τη φάρμα του στο Λεπέτυμνο,  για να δουν τα παιδιά από κοντάς τα ελάφια, τους φασιανούς και τα άλλα ζώα , που εκτρέφει.