Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΚΚΕ στην Λέσβο για περιφέρεια και Δήμο Λέσβου


Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με θέμα «Η εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση και η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ».


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι επικεφαλής υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και για το Δήμο Λέσβου, Σταύρος Τάσσος και Νίκη Τσιριγώτη αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Βασίλης Αμπελογιάννης, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου και γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.



Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Στρατής Κόρακας, περιφερειακός σύμβουλος και η Νίκη Τσιριγώτη, υποψήφια δημάρχου Λέσβου.     
  
Επίσης διαβάστηκε ομιλία του Στ. Τάσσου, ο οποίος δεν παραβρέθηκε λόγω της συζήτησης στη Βουλή. 

Επιπλέον παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Καραγιάννης και Ντίνα Κοτζαδημητρίου και ο τ. βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης.
Ο Β. Αμπελογιάννης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το πραγματικό δίλημμα,  από τη σκοπιά του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του, είναι ένα: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, ώστε να αλλάξει ριζικά επιτέλους αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».

Υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις τοπικές εκλογές στη Λέσβο θα εκφράσει την καταδίκη της πολιτικής που πλήττει ολόπλευρα τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα και που υλοποιείται και από την κεντρική εξουσία, αλλά και από την Περιφέρεια και το δήμο. Και αυτό, ανεξάρτητα από το ποιες αστικές δυνάμεις βρίσκονται στο τιμόνι τους. Θα εκφράσει την αντίθεση των συμπολιτών μας στην άκρως επικίνδυνη αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. 



Η αύξηση των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και η ανάδειξη στο τιμόνι της Περιφέρειας και του δήμου των επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα δώσει άλλον αέρα στην αγωνιστική διεκδίκηση των λαϊκών στρωμάτων της Λέσβου για τη λύση των πολύ σοβαρών, ζωτικών προβλημάτων τους».

Επισήμανε ότι «ο λαός μπορεί να κάνει τη διαφορά, καταψηφίζοντας αυτή και κάθε κυβέρνηση που θα συνεχίσουν να τον τσακίζουν και να τον μπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δυναμώνοντας παντού το ΚΚΕ: Στα σωματεία, στους συλλόγους και τις ενώσεις, σε όλες τις κάλπες που πρόκειται να στηθούν μέσα στο ’19, περνώντας στην αντεπίθεση για όσα δικαιούται. Να μην αναζητά τις επιμέρους διαφορές ανάμεσα σε κόμματα ίδιας κοπής, αλλά να κάνει την πραγματική "διαφορά", με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση, η ελπίδα, ο στόχος της ριζικής ανατροπής». 

Στο χαιρετισμό του Στ. Τάσσου, που αναγνώστηκε στην εκδήλωση, σημειωνόταν: «Αν υπάρχει μια περιοχή στη χώρα μας όπου η βαρβαρότητα, ο κυνισμός και η υποκρισία του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού, δηλαδή η πολιτική της αστικής τάξης, ντόπιας και ξένης, αλλά και του πολιτικού της προσωπικού, φαίνεται σ’ όλη της την ένταση, τόσο στο πεδίο της εσωτερικής όσο και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».



Στο χαιρετισμό του Στ. Τάσσου επισημάνθηκε επίσης ότι εκτός από τα γενικότερα προβλήματα που αφορούν όλες τις περιοχές της Ελλάδας, προστίθενται και τα προβλήματα λόγω νησιωτικότητας με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, υπογραμμίζοντας ότι «αίτημα των κατοίκων όλων των νησιών του Αιγαίου είναι να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ, όχι μόνο κατά 30% αλλά κατά 50%, και να ισχύει για όλα τα νησιά του Αιγαίου. Να καταργηθεί στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα».

Επιπλέον αναφορά έγινε στο αίτημα των κατοίκων όλων των νησιών του Αιγαίου για μείωση κατά 50% στις τιμές όλων των εισιτηρίων, για ασφαλείς, τακτικές και φτηνές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες για όλα τα νησιά. Ακόμη στα προβλήματα κτιριακών υποδομών σε πολλά σχολεία και στην άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης λόγω ελλείψεων σε γιατρούς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. 

Σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα σημειωνόταν: «Η χώρα μας συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι συνυπεύθυνη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη δημιουργία του κύματος των προσφύγων και μεταναστών. Εμείς δεν κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, γιατί τους μεν πρόσφυγες τους διώχνει ο ιμπεριαλιστικός τους πόλεμος, για να αποφύγουν το θάνατο, τους δε μετανάστες η ιμπεριαλιστική τους "ειρήνη", για να αποφύγουν την εξαθλίωση», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση είναι διπλά υπεύθυνη γιατί με την πολιτική της, που απορρέει από την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, μετατρέπει τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου σε χώρους μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε άθλιες συνθήκες στα hot spots». 

Επίσης καταγράφονταν τα αιτήματα ως άμεσα μέτρα ανακούφισης: Να κλείσουν εδώ και τώρα τα hot spots. Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες, να μεταφερθούν, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην ηπειρωτική χώρα, σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να τους δοθούν γρήγορα τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγραφα, για να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, όπως δικαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και να απομονωθεί η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλες οργανώσεις που καλλιεργούν τον εθνικισμό και το ρατσισμό.

Η Αγλ. Κυρίτση επισήμανε ότι οι επικείμενες εκλογές για την Τοπική Διοίκηση έχουν ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτικό βάρος.

Σημείωσε ότι οι δήμοι «μετατρέπονται σε ιμάντα μεταφοράς προς τα κάτω των πλέον αντιλαϊκών πολιτικών, ενώ με τη μεθοδική υποχρηματοδότηση και τα τεράστια κενά σε εργαζόμενους, χρησιμοποιούνται ως θερμοκήπια για το ξεπούλημα και την παραχώρηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στο κεφάλαιο. Και ειδικά όταν μιλάμε για το Βόρειο Αιγαίο, μιλάμε για μια Περιφέρεια που βιώνει ένα τριπλό χτύπημα: Την εγκατάλειψη και την αποψίλωση υποδομών και ανθρώπων, την ανατίναξη του πρωτογενούς τομέα και την εξαιρετικά προβληματική διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα αφού η ακτοπλοΐα έχει παραδοθεί στα μονοπώλια, αλλά και την προσφυγική κρίση και τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με το επικίνδυνο δέσιμο της χώρας από τον Τσίπρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ευρύτερη περιοχή».

Τόνισε ότι «είναι κρίσιμο στις αυτοδιοικητικές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του ΚΚΕ να ενισχυθούν.

Είναι κρίσιμο το προσκλητήριο συσπείρωσης και συμπόρευσης να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους έντιμους αριστερούς. Γιατί την Αριστερά της προσφοράς και της θυσίας δεν την χαρίζουμε σε λαθροχείρες και τυχοδιώκτες. Γιατί η Αριστερά της προσφοράς και της θυσίας, κόντρα στην Αριστερά του κυβερνητισμού και της εξουσίας, είναι χρέος και υποχρέωσή μας. Και ιστορικά Αριστερά της προσφοράς και της θυσίας ήταν και είναι η κομμουνιστική Αριστερά και όχι η τάχα Αριστερά των υπηρετών του σάπιου πολιτικού συστήματος, η τάχα Αριστερά όσων παραχαράσσουν ιδεολογίες, ορισμούς και περιεχόμενα.

Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δεν είναι απλά ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι καθοριστική ενίσχυση του ίδιου του λαού να παλέψει από καλύτερες θέσεις για το μέλλον που του αξίζει».

Στην ομιλία της η Ν. Τσιριγώτη τόνισε πως «φέτος δίνουμε τη μάχη όπως ειπώθηκε μέσα σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης και αναφερόμαστε στον περιβόητο νόμο "Κλεισθένη I" ο οποίος αποτελεί άξια συνέχεια του νόμου "αλλικράτη", τα αποτελέσματα του οποίου έχουμε βιώσει όλο το προηγούμενο διάστημα», προσθέτοντας ότι «μιλάμε για τη λειτουργία επί της ουσίας ενός δήμου- επιχείρησης, αφού λειτουργεί και σχεδιάζεται ώστε να λειτουργεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με τη λογική της ανταπόδοσης σε μια σειρά υπηρεσίες, σαν γρανάζι του κρατικού μηχανισμού, με μειωμένο προσωπικό, με ελαστικές μορφές κακοπληρωμένης απασχόλησης και ανακύκλωσης της ανεργίας, με υποστελεχωμένες υπηρεσίες και κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση, με αναζήτηση των περιβόητων “ίδιων εσόδων” που μεταφράζεται στο πολύ απλό να βάλει πάλι ο κοσμάκης το χέρι του βαθιά στην τσέπη».

Η Ν. Τσιριγώτη υπογράμμισε: «Μας γνωρίζετε. Είμαστε εμείς που θέλουμε ο δήμος να παίξει το ρόλο του αγωνιστή, του διεκδικητή, του μπροστάρη εκείνου φορέα που θα στηρίζει ποικιλότροπα τον αγώνα για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας, μιας εποχής που η επιστήμη και η τεχνολογία βρίσκονται στο απόγειό τους και μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Είμαστε εμείς που θέλουμε να είναι ο δήμος αξεπέραστο εμπόδιο για όποια υπηρεσία δημόσια ή ιδιωτική θελήσει να κόψει το ρεύμα ή το νερό σε κάποιο συμπολίτη μας επειδή είναι άνεργος ή δεν έχει να πληρώσει.

Να γίνει αξεπέραστο εμπόδιο σε όποιον προσπαθήσει να βγάλει σε πλειστηριασμό σπίτι, μαγαζί ή κτήμα για τον ίδιο λόγο. Είμαστε σίγουροι ότι το επόμενο διάστημα πολλοί υποψήφιοι θα αναζητήσουν την ψήφο των Λέσβιων φορώντας ξαφνικά και πάλι τον φερετζέ των δήθεν ανεξάρτητων. Όμως ο λαός της Λέσβου έχει εμπειρία, δεν χρειάζεται παλιούς και νέους, "εξαρτημένους" και "ανεξάρτητους" υπηρέτες και νεροκουβαλητές των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων στο Δήμο Λέσβου που όχι μόνο έλαμψαν διά της απουσίας τους, αλλά λοιδόρησαν όλους τους αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματά μας. Δεν χρειάζεται διαχειριστές της φτώχειας του, όποιο μανδύα κι αν φοράνε. Δεν χρειάζεται αυτούς που θα τα παίρνουν από αυτούς που δεν έχουν για να τα δίνουν σε αυτούς που έχουν».


Πηγή 902.gr