Έτοιμο προς δημοπράτηση το έργο της ανάπλασης της περιοχής Τσαμάκια Μυτιλήνης


Έτοιμο προς δημοπράτηση το έργο της ανάπλασης της περιοχής Τσαμάκια, που έχει ενταχθεί από το Δήμο Λέσβου στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης.


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κ. Κατσαρό, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή του και πλέον οι υπηρεσίες περιμένουν το πράσινο φως από τη Διαχειριστική Αρχή.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, που θα αλλάξει την όψη της περιοχής και θα δώσει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες του νησιού, να απολαμβάνουν την φύση και τον περίπατό τους σ' ένα ασφαλές περιβάλλον και σε ένα δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Πρόκειται για έργο 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου από το Άγαλμα της Ελευθερίας έως του Απελλή, πλακοστρώσεις, νέα πεζοδρόμια, τοποθέτηση καλλωπιστικών φυτών, ειδικών καλαίσθητων φωτιστικών κλ.π. Στο πλάτωμα στην Φυκιότρυπα, θα δημιουργηθεί μικρή πλατεία, όπου θα μπορούν τα αυτοκίνητα να κάνουν κυκλική περιστροφή, για να επιστρέψουν στην πόλη. Γενικά, θα είναι δρόμος περιπάτου και ήπιας κυκλοφορίας. Μετά την ανάπλαση της, η περιοχή σε συνδυασμό με το δάσος και την παραλία της ΑΔΕΛ, θα αποτελέσει σημαντικό χώρο αναψυχής και πόλο έλξης».  

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Το έργο της ανάπλασης της περιοχής Τσαμάκια, από το σημείο που σταματούν οι παρεμβάσεις του Δήμου, θα συνεχιστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, που έχει εντάξει το υπόλοιπο του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Οι παρεμβάσεις της Αρχαιολογίας μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την συνέχιση του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου, έως την έξοδο του κάστρου, που συνολικά, μαζί με το έργο του δήμου, θα είναι μήκους 1.300 μέτρων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση και αναπαλαίωση των σπιτιών που βρίσκονται στην περιοχή, διαμόρφωση του χώρου, τοποθέτηση φωτιστικών, καθώς και εργασίες στερέωσης των τειχών του κάστρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος του έργου θα πραγματοποιηθεί από την Αρχαιολογία με αυτεπιστασία, πιθανότατα, όμως, να προχωρήσει σε δημοπράτηση του τμήματος πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου.

Πηγή Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ