Προτάσεις του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λέσβου για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Μυτιλήνη



Κατά καιρούς το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ έχει ασχοληθεί με πολλά προβλήματα που απασχολούν συνταξιούχους, εργαζόμενους, γενικότερα που απασχολούν το λαό και την πόλη μας. Ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε με το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται συγκοινωνιακό.


Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι σε πολλές άλλες πόλεις οι συγκοινωνίες είναι δωρεάν, ή υπάρχει μειωμένο εισιτήριο για ευπαθείς ομάδες, έχουμε να πούμε τα εξής:

Στη σημερινή κατάσταση που έχουν οδηγηθεί οι συνταξιούχοι κυρίως, αλλά και οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί και να πράξει τα δέοντα, όσο αναφορά το Συγκοινωνιακό πρόβλημα της Πόλης. Στην Αθήνα, οι συγκοινωνίες για τα άτομα πάνω από 65 ετών, είναι μισό εισιτήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στη γειτονική μας Χίο, έχουν δημιουργηθεί παρκινγκ για τα μακρινά δρομολόγια σε κάποια σημεία και από εκεί κατεβαίνουν στην πόλη με mini bus, δωρεάν. Σε άλλες πόλεις έχουν τα πρωινά 2-3 δρομολόγια και το μεσημέρι κάποιες ώρες, δωρεάν.

Υπάρχουν  και άλλοι τρόποι για να βοηθηθούν οικονομικά άνθρωποι με πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης, εκεί όπου μας έχουν οδηγήσει και με  την κατάσταση να χειροτερεύει καθημερινά. Ιδιαίτερα στο νησί μας με  δεδομένη την  αφορία που έπληξε τα ελαιόδεντρα, ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, αφού το ήδη μειωμένο εισόδημα των παραγωγών συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο.

Ας μη νομίζουν μερικοί ότι η επιβάρυνση των ανθρώπων με τα εισιτήρια είναι λίγα λεπτά. Αν λογαριάσουμε τη μηνιαία δαπάνη για εισιτήρια, στο τέλος θα βρεθούμε με το 1/4 των συντάξεων να πηγαίνει εκεί. Με τις προτάσεις που σας κάνουμε, σίγουρο είναι ότι πολλοί άνθρωποι που δεν κατέβαιναν στο Κέντρο της Πόλης θα πιάσουν να κατεβαίνουν και αυτό πέραν των άλλων θα έχει και μια θετική επίδραση στην αγορά. Είναι λοιπόν προς όφελος όλων.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βελτιωθεί η εικόνα των λεωφορείων σημαντικά, σε σύγκριση με παλαιότερα και στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Πολλά λεωφορεία είναι μεταχειρισμένα, αλλά σε καλή κατάσταση, τα περισσότερα με κλιματισμό, αλλά θα πρέπει να αποσυρθούν μερικά που είναι παλιά και θέλουν αντικατάσταση. Σημαντικό επίσης το γεγονός, ότι στις γραμμές μπήκαν τα καινούρια mini bus  και αυτό επιδρά θετικά στο κυκλοφοριακό  πρόβλημα που υπάρχει στη πόλη μας σήμερα, γιατί όλο και περισσότεροι πολίτες κατεβαίνουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να τονίσουμε την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει σήμερα με τις στάσεις. Αλλού υπάρχουν και μοιάζουν σαν τις φρίτζες στα πανηγύρια (τζερτζελές), στα περισσότερα σημεία δεν υπάρχει καν στάση, ούτε ένα παγκάκι. Τούτες τις μέρες με την παγωνιά, τις βροχές, αλλά και το καλοκαίρι με τους καύσωνες και τις ζέστες, βλέπεις ηλικιωμένους ανθρώπους, μάνες με παιδιά στα καρότσια, ανάπηρους μέσα στο κρύο, στη βροχή, στη ζέστη, να περιμένουν τα λεωφορεία.

Ποιανού υποχρέωση είναι να φτιάξουν τις στάσεις και γιατί υπάρχει αδράνεια; Δεν είναι μόνο τα μεγαλεπήβολα σχέδια για μεγάλα έργα που τα ακούμε και δεν τα βλέπουμε, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα, τα μικρά ίσως για μερικούς, άλλα μεγάλα για τον πολύ κόσμο.

Καλές είναι οι εκδηλώσεις και τα διάφορα που γίνονται περισσότερο για φιγούρα & δημιουργία προφίλ φιλάνθρωπο, αλλά οι άνθρωποι θέλουν πραγματικό ενδιαφέρον στην καθημερινότητα τους.

Επίσης αυτό που επισημαίνουμε παρακάτω, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Τροχαία Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα, πρέπει να απελευθερωθούν οι κεντρικοί δρόμοι, για να διεξάγεται η κυκλοφορία άνετα. Να μην σταματάνε οχήματα τουλάχιστον στους δρόμους Καβέτσου, Βοστάνη Π., Βοστάνη Ε., μέχρι Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα τα καλοκαίρια η κατάσταση γίνεται χειρότερη με τους επισκέπτες και τους τουρίστες. Ο δρόμος προς το Μακρύ Γιαλό σήμερα παρεμποδίζεται από σταθμευμένα ΙΧ, ακόμα και τα Αστικά λεωφορεία δεν μπορούν να σταματήσουν, γιατί στις περισσότερες στάσεις υπάρχουν ΙΧ αραγμένα και ελλοχεύει  σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων ανά πάσα στιγμή.

 Άσε πια τα προβλήματα των συνανθρώπων μας με κινητικές αναπηρίες, δεν τους υπολογίζει κανείς. Στα σημεία όπου υπάρχουν ράμπες, είναι μονίμως κατειλημμένες.

Τέλος, καλά θα είναι και τις μέρες που είναι κλειστή η αγορά της Μυτιλήνης, τα απογεύματα να υπάρχουν 2-3 δρομολόγια, τουλάχιστον εκεί που παρουσιάζεται κινητικότητα.

Αυτές οι προτάσεις μας, είναι νομίζουμε, απλές και εύκολα πραγματοποιούνται με μικρό κόστος, καλυτερεύουν όμως τη ζωή των ανθρώπων.    
                                         
Για τη Διοίκηση
Ο Πρόεδρος                     
ΕΥΑΓΓ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ