Οι Φυλακές της Μυτιλήνης…. Ένα ιστορικό κτίσμα που ρημάζει (ΦΩΤΟ)

Στη Λέσβο, στο νησί με την πλούσια αγωνιστική, πνευματική και καλλιτεχνική παράδοση εξορίστηκαν οι πρώτοι κομμουνιστές ήδη από το 1936 και τη δικτατορία του Μεταξά.

Το μεταδεκεμβριανό κράτος χρησιμοποίησε τις φυλακές του νησιού, που βρίσκονταν στο ύψωμα της συνοικίας Λαγκαδά για να φυλακίσει κομμουνιστές, δημοκράτες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ο αριθμός των πολιτικών κρατούμενων άγγιξε τους 250 το 1948. Τα ανήλιαγα κελιά του κτιριακού συγκροτήματος Λέσβου, έγιναν κυψέλες επιμόρφωσης και πολιτιστικής δραστηριότητας που δεν σταμάτησε μέχρι και το 1957. Η ομάδα συμβίωσης εξέδιδε δύο πολιτικές εφημερίδες, τον Αλύγιστο και το Φιλειρηνικό Μέτωπο, το οποίο κατάφερναν να βγάζουν κρυφά και στον λαό του νησιού. 

Κείμενο-ΦΩΤΟ κάτω Μάκης Παυλελλης


Χτίζονται το 1938 δαπάνη του Ανδρέα Κατσακούλη για να αντικαταστήσουν τις άθλιες οθωμανικές φυλακές του κάστρου της πόλης.

Από το 1945 και μετά χιλιάδες Αριστεροί θα περάσουν τις πύλες της για να φιλοξενηθούν στα κελιά,ως ανταμοιβή της αντίστασής τους στους Γερμανούς κατακτητές.

Μετά την πτώση της Χούντας θα λειτουργήσει ως στρατόπεδο του Ελληνικού Στρατού. Η μαρμάρινη πλάκα που κάποιοι θρυμμάτισαν και πέταξαν, αναγράφει προφανώς τους διοικητές του. Η τελευταία του χρήση ήταν ως κέντρο φιλοξενίας των σύγχρονων προσφύγων. Το κτίριο ανήκει σήμερα στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα της Εκκλησίας και ρημάζει χρόνο με το χρόνο,αντί να παραχωρηθεί στην πόλη και να μετατραπεί σε χώρο Μνήμης και Πολιτισμού.