Τετέλεσται | Δύο χρόνια ΑΚΟΜΑ καραντίνα λόγω κρουσμάτων καταρροϊκού σε βοοειδή και πρόβατα στην Λέσβο



Σε καραντίνα η Λέσβος για άλλα δύο χρόνια 


Σε καραντίνα η Λέσβος για άλλα δύο χρόνια μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση κρουσμάτων καταρροϊκού σε  βοοειδή αλλά και κοπάδια προβάτων σε Πέτρα, Κλειού, Μανταμάδο αλλά και Λουτρά. Παρατηρείται σύμφωνα με την προϊσταμένη  της κτηνιατρικής υπηρεσίας Γιώτας Πετρίδου που μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου, διασπορά της νόσου στο νησί και θα ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση. Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει το εθνικό κέντρο ελέγχου μαζί με το τοπικό κέντρο προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ληφθούν.

Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο χρόνια , μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση , είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα παρακολούθησης και καταπολέμησης του προβλήματος του καταρροϊκού  και επειδή δεν υπήρχε νέο κρούσμα μέχρι το τέλος του ’18, οι υπηρεσίες θα κατέθεταν αίτημα για άρση των περιοριστικών μέτρων προς την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ.

Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει εξ αρχής το πρόγραμμα παρακολούθησης και επιτήρησης της νόσου, κάτι όμως για το οποίο απαιτείται πολύς χρόνος και καραντίνα για άλλα δύο χρόνια τουλάχιστον .

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η καραντίνα για διάφορες ζωονόσους συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια στη Λέσβο με αποτέλεσμα οι έμποροι να συμπιέζουν στις κατώτερες τιμές ανά την Ελλάδα τα αγροτικά προϊόντα . Το βλέμμα τώρα στραμμένο στις τιμές που θα πουλήσουν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφια για το Πάσχα.

Δυνατότητα μεταφοράς ζώντων ζώων μόνο όμως για σφαγή θα έχουν κτηνοτρόφοι αν δεν διαπιστωθεί νέο κρούσμα σε 50 μέρες. Οι εργαστηριακοί έλεγχοι από την αποδεκατισμένη από κτηνιάτρους δημόσια κτηνιατρική υπηρεσία , συνεχίζονται.

Πηγή: ert.gr