ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ : “Σπιλάνης, Μουτζούρης, Χριστόφας και δύο εκλογικοί πίνακες!...”


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΙΛΑΝΗΣ Βαρύ το έργο που ανέλαβε ο αξιόλογος καθηγητής που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Διότι πριν πέντε χρόνια, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα ντουζένια του, η τότε υποψήφια Αγλαΐα Κυρίτση είχε βγει τρίτη με ένα ποσοστό 19%.  Πολύ χαμηλότερο βέβαια από το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Στον Πίνακα βλέπουμε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. 

Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στην αυτοδιοίκηση  πολύ χαμηλότερα από αυτά των εθνικών εκλογών.  Κι αυτό παρατηρήθηκε όχι μόνο στον Δήμο Λέσβου που επίσης ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Στρατής Γεωργούλας βγήκε τρίτος, αλλά και σε όλη τη χώρα δείχνοντας την αδυναμία του κόμματος στην αυτοδιοίκηση. Άρα τώρα που υπάρχει φθορά, το έργο του Γιάννη Σπιλάνη προφανώς καθίσταται  ιδιαίτερα δύσκολο. Και όσο συμπαθής και αξιόλογος είναι, ο οποίος μάλιστα εξέδωσε και ένα βιβλίο μελέτη για τα νησιά το οποίο δυστυχώς δεν έλαβε την ανάλογη ανταπόκριση, δείχνει να μην  έχει την δυνατότητα να πάρει το παιχνίδι πάνω του. Και προφανώς η δυσκολία δεν έγκειται στο να στελεχώσει τον συνδυασμό που ούτως η άλλως θα στελεχωθεί από κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η δυσκολία έγκειται στο να στελεχώσουν τον συνδυασμό άτομα που έχουν την εκλογική δυνατότητα να διεισδύσουν σε άλλους χώρους έτσι ώστε να συγκρατηθεί η όποια κυβερνητική φθορά. Πόσο μάλλον ότι η εκλογική παλαίστρα της Περιφέρειας μας γίνει ροντέο μεταξύ Χριστιάνας Καλογήρου και Κώστα Μουτζούρη! Και να μην ξεχνάμε ότι οι Περιφερειακές Εκλογές είναι κατά βάση πολιτικές με το αντίπαλο δέος, δηλαδή την Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει βάλει στόχο να κερδίσει όλες τις περιφέρειες!  Τελειωνονας και για μια πιο σαφή εικόνα στον παρακάτω  Πίνακα δημοσιεύουμε τα ποσοστά της Αγλαΐας Κυρίτση ανά εκλογική περιφέρεια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ Πέρασε ένα αποδοτικό Σαββατοκύριακο στην Λέσβο. Κι αυτό απεικονίζεται στη φωτογραφία που ανήρτησε στο facebook με «προβεβλημένα αυτοδιοικητικα στελέχη» όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος. Σε μια εποχή που οι επικεφαλείς  βρίσκονται σε διαδικασία στελέχωσης των συνδυασμών τους, το να συναντάται ο στηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης  Χριστόφας με τους Παναγιώτη Προβέτζα, Ηρακλή Βερβέρη και Χρήστο Θεοδώρου, αξιόλογοι συμπολίτες μας και που τα ονόματα τους …παίζουν, πως μην κριθεί ως μια αποδοτική συνάντηση; Οι δύο πρώτοι άλλωστε έχουν εμπειρία από τις Περιφερειακές εκλογές  και ισχυρή εμβέλεια στο εκλογικό σώμα των πρασίνων. Πόσο μάλλον που το όνομα του Παναγιώτη Προβέτζα ακούγεται για στελέχωση διαφόρων συνδυασμών, περιφερειακών και δημοτικών. Πάντως ο Παναγιώτης Χριστόφας συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του για την στελέχωση του συνδυασμού του με πρώτο στόχο να συσπειρώσει όσο το δυνατό πιο πολύ πράσινους. Και αναμένει κι εκείνος να ευνοηθεί στο ενδεχόμενο κόντρας Καλογήρου-Μουτζούρη.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ Μπορεί να μην μπόρεσε να πάει στην Χίο προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» για την παράδοση του ομοιώματος του ιστορικού θωρηκτού «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ», αλλά η οικογένεια του εκπροσωπήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Τον παρόν έδωσε η σύζυγος του  μαζί με τον πρόσφατα αποπεμφθέντα Αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.(Φώτο δίπλα) Σήμερα πάντως ο πρύτανης επισκέφθηκε την Λήμνο όπου συνάντησε και συζήτησε με φίλους τους. Το πλέον όμως σημαντικό για την υποψηφιότητα του κι αυτό που αναζητεί, είναι η στελέχωση του συνδυασμού του με όσα μπορεί περισσότερα πρόσωπα που δεν ανήκουν στην Κεντροδεξιά παράταξη.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Επιμένει ότι θα στηρίξει τον πρύτανη, προσδοκώντας σε ανατροπή των δεδομένων. Εθεάθη μάλιστα σε ταβέρνα της Παναγιούδας με συνεργάτες και φίλους να συζητεί μεθόδους και τρόπους προκειμένου να βρεθούν λύσεις όχι μόνο για τις Περιφερειακές αλλά και για τις δημοτικές εκλογές όπου εξέτασαν τρόπους προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο συνδυασμός.  Στην παρέα και ο Αλέκος Κουτσαντώνης τον οποίον οι πληροφορίες φέρνουν όχι στην Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης αλλά στον κεντρικό με τον Στρατή Κύτελη. Όλα πάντως είναι ανοικτά και όλοι δραστηριοποιούνται στο άθλημα των παζαριών αλλά και των διαψεύσεων. Μέχρι να σπάσει ο Δήμος και να κάτσει ο κουρνιαχτός. 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τούτη την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν ονόματα νέων υποψηφίων που κατέρχονται για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές, ενώ επίκειται και δομικός ανασχηματισμός στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ καθώς πολλά στελέχη θα πολιτευτούν. Ηδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα ονόματα υποψηφίων που θα αφήσουν την κομματική θέση, ενώ αναμένονται και άλλα ονόματα από τα περιβόητα μητρώα του κόμματος. Οπότε εντείνεται η αγωνία και για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στον Ν. Λέσβου όπου ο μόνος σίγουρος ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζουν μέχρι το ενενήντα!

ΚΙΝΑΛ. Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ έχει προγραμματιστεί για τέλη Μαρτίου το συνέδριο του προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν τα ανακοινωθέντα ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές εκλογές θα παραμείνουν ως έχουν ή ενδεχομένως θ΄ αλλάξουν κι αυτά ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων στην Κεντροαριστερά που θα τους οδηγήσουν όλους μοιραίως στο «ΠΑΣΟΚ ενωμένο δυνατό»!

ΣΠΑΣΙΜΟ ΔΗΜΟΥ Άντε να δούμε θα σπάσει τούτην την εβδομάδα όπως λένε οι διαχρονικοί επαΐοντες;  Κι όποιου αυτοδιοικητικού τα νεύρα αντέξουν….

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Δήμο συναντήθηκε με τον  Υπουργό Εσωτερικών Αλέξανδρο Χαρίτση. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που ενδιαφέρουν τους εργαζομένους του Δήμου, κυρίως όμως για το πώς αυτοί θα χωριστούν μετά το σπάσιμο του Δήμου. Εάν γίνει βέβαια αλλά μετά την ανακοίνωση υποψηφιότητας Γαληνου θεωρείται βέβαιο. Όχι τίποτα αλλά υπάρχει ο φόβος σε περίπτωση μη σπασίματος να φάνε οι κυβερνητικοί το κράξιμο αλλά και να χάσουν τον υποψήφιο τους. Πάντως μετά την συνάντηση των δύο ανδρών ως είθισται πόζαραν προς χάριν και τέρψιν μας…. Παρεμπιπτόντως. Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιώργο Αλεξίου να συζητάει την κάθοδο του στις περιφερειακές εκλογές. Ποιος συνδυασμός θα τον αρπάξει;


ΒΟΡΕΙΟΙ!  


Έτοιμη η πρώτη πεντάδα! Ο αρχηγός ως συνήθως στο κινητό του δίνει γραμμή!