Πολιτικό Σαλόνι: "Ο Σπύρος, ο Αθανασίου και τα μεγάλα μαχαίρια στην πίστα…."


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ (1) Πόσο ωφελεί τον Δήμαρχο Λέσβου η αντιπαράθεση του με τον Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Στρατή Καραγεωργίου που την έχει  σηκώσει τόσο μέσα από ανακοινώσεις; Μήπως τελικά είναι λάθος στρατηγική για τον Δήμαρχο  που ενδέχεται στο τέλος να του γίνουν μπούμερανγκ; Διότι στον συνδυασμό του που τον χαρακτηρίζει υπερκομματικό, έχει πράσινους, έχει γαλάζιους υποψήφιους. Που σίγουρα αυτοί έχουν την δυνατότητα να  προσελκύσουν  δικούς τους προσωπικούς ψήφους. Όταν όμως οι δημοτικές εκλογές πολωθούν πολιτικά, όλοι θα συσπειρωθούν στους υποψηφίους των κομμάτων τους. Πόσο μάλλον όταν αυτές  συμπέσουν με τις  πολιτικές!    Στα κάγκελα ήδη ανεβαίνουν με όλα αυτά οι Νεοδημοκράτες. Αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση δεν θα χρειάζεται να κάνει προεκλογική περίοδο ο Στρατής Κύτελης! Οι ψήφοι θα έρχονται μόνοι τους μέσα σ΄ ένα περιβάλλον έντονης πολιτικής πόλωσης. Αλλά στα κάγκελα ανεβαίνουν και οι πράσινοι που όσο βλέπουν κάποιους (τέως)  συντρόφους τους να φιγουράρουν στον συνδυασμό του Δημάρχου, τα μάτια τους γυαλίζουν. Και μιλάμε για … κακά παιδιά.  Ψάχνουν, διερευνούν κάθε δυνατότητα να συγκρατήσουν τις ενδεχόμενες διαρροές με την στελέχωση του συνδυασμού του Μιχάλη Μαμάκου. Και φαίνεται ότι θα τα καταφέρουν είτε να κατεβάσουν έναν δυνατόν συνδυασμό είτε οτιδήποτε άλλο σκαρφιστούν. Και άντε μετά να τα βγάλεις πέρα με τα πράσινα σαΐνια….


ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ (2) Μπορεί να μην έκανε τα μεγάλα έργα αλλά δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς  ότι διαχειρίστηκε μια προσφυγική κρίση με τον τρόπο που την διαχειρίστηκε. Δεν υπάρχει προηγούμενο και δεν μπορούν να υπάρξουν συγκρίσεις. Αλλά τουλάχιστον αντέδρασε σ΄ ένα πρόβλημα τότε τα δύσκολα χρόνια  2015, 2016. Αν υπήρχε άλλος στην Δημοτική Αρχή ενδεχομένως ακόμα να έκανε συνεδριάσεις για να βρει λύσεις. Αν τα κατάφερε θα κριθεί από το εκλογικό σώμα. Κι ίσως τελικά αυτό να είναι και το βασικό κριτήριο του εκλογικού σώματος. Αλλά  προσφυγικό δεν είναι μόνο οι ροές των προσφύγων αλλά και οι … θέσεις εργασίας που άνοιξαν! Η … ανάπτυξη στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ! Το οποίο προφανώς δημιουργεί δυσαρέσκειες και αδικίες από άλλους που δεν ευνοήθηκαν. Στο τέλος όμως που θα γίνει το (εκλογικό) ταμείο θα δείξει ποιοι υπερτέρησαν!

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ (3) Δεν μπορεί κανείς επίσης ν΄ αμφισβητήσει ότι ναι μεν δεν έκανε τα μεγάλα έργα, αλλά συνέβαλε σημαντικά στην βελτίωση της καθημερινότητας. Ο Γιώργος Κατζανός με το μάζεμα σκουπιδιών, η Αναστασία Αντωνέλλη  με τους κοινωνικούς φορείς, ο Κώστας Κατσαρός με τα εδώ κι εκεί μικρά  έργα. Ο Παναγιώτης Τσουπής στα ταμειακά αποθέματα που φαίνεται να κάνει καλή δουλειά, ο Κώστας Αστυρακάκης ενεργός πάντα στα πολιτιστικά, έβαλαν κι αυτοί την δική τους πινελιά. Και σε σύγκριση βέβαια  με την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δημήτρη Βουνάτσου, δείχνουν να  υπερτερούν. Ενδεχομένως γιατί τους δόθηκαν χρήματα. Ε κι αυτό στα υπέρ τους είναι! Οπότε ανακύπτει το ερώτημα. Γιατί στήνει την αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο; Για να συσπειρώσει τους Συριζαίους; Αυτοί ούτως ή άλλως θα είναι συσπειρωμένοι στο βαθμό αυτό που κινδυνεύουν να μην εκλεγούν κάποια από τα πρώτα ονόματα  της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Γιατί κάποιους που ενδεχομένως  εκτίμησαν το έργο τους στον Δήμο Λέσβου και θα ήθελαν να τους ψηφίσουν, τους ορθώνει εμπόδια μέσω ανούσιων και τετριμμένων πολιτικών αντιπαραθέσεων με άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου; Και αυτοκαταστρέφοντας  την έννοια  του υπερκομματικού συνδυασμού. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι  που τον χτυπάνε, ούτως ή άλλως δεν χάνουν και τίποτα. Ο μόνος που θα χάσει θα είναι ό ίδιος…

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Έχει ενδιαφέρον η επιχειρηματολογία των οπαδών του Κώστα Μουτζούρη εναντίον της Περιφερειάρχη.  Ένας φίλος του πρύτανη γράφει στο fb πως ο λόγος που δεν πρέπει να είχε πάρει το χρίσμα είναι ότι « η πολεμική που άνοιξε από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στη Περιφερειακή αρχή με την ΝΟΔΕ για το λόγο ότι θεωρούσε ότι ήταν προσκείμενη στον Βουλευτή μας και για αυτό έπρεπε να τιμωρηθεί»!  Εντάξει να θεωρήσουμε την άποψη αυτή ως γεγονός. Γιατί θα έπρεπε να τιμωρηθεί  εκείνη εμπλέκοντας τον τρίτο  Κώστα Μουτζούρη; Και γιατί θα έπρεπε να ταλανίζεται ένα κόμμα και να διαιρούνται οι οπαδοί σε δύο ομάδες;  Εάν τέθηκαν όλα αυτά στον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και εκείνος για τους όποιους λόγους επέμενε στο χρίσμα, προς τι η συνέχεια αυτής της επιμονής;  Γιατί ένα ολόκληρο κόμμα θα πρέπει να ταλαιπωρηθεί;  Και γιατί μια άξια προσωπικότητα σαν του Κώστα Μουτζούρη να κινδυνεύει να τσαλακωθεί; Όντως περίεργα και παράξενα που θάπρεπε οι εμπλεκόμενοι να είχαν εμποδίσει καιρό πριν.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Με άρθρο του Εφημερίδα των Συντακτών ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ερωτάει «Γιατί Σιωπούν;» Ποιοι σιωπούν και γιατί; Κ. Καραμανλής, Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου. Και για ποιο θέμα σιωπούν; Για τη συμφωνία των Πρεσπών! Αλλά ευτυχώς ο Γ. Παπανδρέου μίλησε και ο συντάκτης του άρθρου τον συγχωρεί. Διότι πήρε θέση υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών συνεργατών… Ενώ οι άλλοι. Καλόν είναι να προσέχουν. Εκτός εάν μιλήσουν….

ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΗΣ   Σε αδράνεια είχε πέσει το blog που διατηρεί το γνωστό «πράσινο» στέλεχος  (https://iraververis.blogspot.com/). Όμως το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε πάλι φουριόζο να στηρίζει τον Παναγιώτη Χριστόφα στην κατάκτηση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Άλλωστε έχοντας θητεύσει επί Νάσου Γιακαλή έχει την εμπειρία, μια εμπειρία που προφανώς θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στον … ρούκι της αυτοδιοίκησης. Πάντως οι πληροφορίες φέρνουν την Ηρακλή Βερβέρη να στελεχώνει τον πράσινο συνδυασμό



ΣΤΡΑΤΗΣ ΔΑΓΚΛΗΣ  Με τον φόβο να επηρεάσω κόσμο διακινδυνεύω να δημοσιεύσω ολόκληρο το κάλεσμα – ανάρτηση του στο facebook:  Και τι λέει το κάλεσμα;«Ως ενεργός πολίτης σε μια κοινωνία για την οποία έχοντας προσωπικά γαλουχηθεί με το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να είναι κοινωνία των πολιτών. Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία καλούμαστε να απαντήσουμε. Να είμαστε όλοι παρόντες, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι παλαιότεροι με την εμπειρία αλλά και η νέα γενιά με τις φρέσκες ιδέες και καλώ και άλλους ενεργούς πολίτες χωρίς κομματικές ταμπέλες και έχοντας την καλή εξωθεν μαρτυρία  της τοπικής μας κοινωνίας να πλαισιώσουν αξιόλογους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και νοιάζονται για αυτόν». Ελπίζω μόνο το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου να μην προσγειωθεί απότομα στον Δήμο Λέσβου….

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

Τόσες βασιλόπιτες οι υποψήφιοι της αυτοδιοίκησης, μεγάλη προσοχή στο ζάχαρο.

ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Εσείς μπορεί να το ξέρατε αλλά εγώ το αγνοούσα παντελώς. Ότι υπάρχει και θέση Αντιδημάρχου Γεωργικής Ανάπτυξης και Κτηνοτροφίας Δήμου Λέσβου! Ο οποίος μάλιστα ορίστηκε πρόσφατα από τον Δήμαρχο Λέσβου. Είναι ο Ακρασιώτης Νίκος Καρπέλης του οποίου απλώς ευχόμαστε καλή επιτυχία….

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ Άλλη μια εβδομάδα χωρίς να σπάσει ο Δήμος Λέσβου! Τα νεύρα όμως, ειδικά κάποιων βορείων,  έχουν σπάσει περιμένοντας από εβδομάδα σ΄ εβδομάδα την ανακοίνωση του προκειμένου να προχωρήσουν στην δημιουργία συνδυασμών. Τώρα οι …επαΐοντες θεωρούν σίγουρο (ακόμα μια φορά), ότι ο Δήμος θα σπάσει την επόμενη εβδομάδα. Στη φώτο ομάδα βορείων σε σταυροδρόμι της Καλλονής, περιμένουν  με αδημονία να εμφανιστεί ο νέος Δήμος…