Τα Σπαράγγια και οι σβιρνιές της Λέσβου (ΦΩΤΟ)

Φυτρώνουν πάντα την Άνοιξη ανάμεσα σε κλαδιά που βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος και σε θάμνους.

Αφιέρωμα και Φώτο από τον Σταύρο Μαντατή

Σε περιοχές της Λέσβου και κυρίως σε μέρη με υγρασία αφθονούν.

Λίγα λόγια για τα σπαράγγια.. 

Το σπαράγγι είναι από τα πλουσιότερα τρόφιμα σε θρεπτικά συστατικά. Με  την ελάχιστη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες, είναι διαιτητικό και θεωρείται από τις σπουδαιότερες τροφές για φαρμακευτικούς σκοπούς λόγω μίας διουρητικής ουσίας της ασπαραγγίνης. Περιέχει σε μεγάλο ποσοστό νερό, μεταλλικά στοιχεία και αρκετές βιταμίνες Β και βιταμίνη C.

Μαγειρέψτε τα φρέσκα σπαράγγια στον ατμό ή για 5-8 λεπτά σε νερό που βράζει. Μην τα αφήσετε περισσότερο για να είναι τρυφερά. και τραγανά. 

Διατηρήστε τα φρέσκα σπαράγγια για 3-4 μέρες στο ψυγείο. Για να κρατήσουν την υγρασία τους και να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους, τυλίξτε τα με ένα υγρό πανί ή μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα ή βάλτε τα όρθια με τις άκρες τους σε 2, 5 εκ. κρύο νερό. Προσοχή να μη βρέξετε τις άκρες των βλαστών.


Κοντά στα σπαράγγια θα βρείτε και τις σβιρνιές(tamus communis), οι οποίες με 10 λεπτά βράσιμο δίνουν ένα γευστικότατο ζουμί. Συνοδέψτε το με λίγες σταγόνες λεμόνι και θα έχετε ένα πρώτης τάξεως γιατρικό.


Να θυμάστε: συλλέγουμε μόνο όσα σπαράγγια χρειαζόμαστε, άλλωστε μέχρι τα τέλη Μαϊου θα είναι εκεί. Δεν αφήνουμε σκουπίδια πίσω μας, ακόμα και αν δεν είναι δικά μας.

Μερικά λόγια για τα σπαράγγια

Τα σπαράγγια έχουν μεγάλη θρεπτικη αξία, μια που έχουν λίγες θερμίδες (μόνο 20 θερμίδες τα 5 περίπου), καθόλου λίπος και χοληστερόλη, ενώ έχουν πολύ νάτριο, κάλιο, φολικό οξύ, θειαμίνη και βιταμίνες Β6, Α και C.


Έχουν διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά δεν συνίστανται σε ανθρώπους που έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα, νεφρολιθιάσεις και κυστίτιδες γιατί περιέχει οξαλικο οξύ.

Τα σπαράγγια στο πιάτο μας

Βραστά ή Σαλάτα
Υλικά:
1/2 κιλό σπαράγγια
Λάδι
Λεμόνι
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπαράγγια. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα σπαράγγια για 6 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα και τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο.
Μπορείτε εύκολα να βλετιώσετε τη παραπάνω συνταγή, συνδυάζοντας τα βραστά σπαράγγια(χωρίς το λαδολέμονο), με πράσινη σαλάτα(φυλλωτό μαρούλι, λόλα, iceberg, ρόκα κλπ), λίγες  φλούδες παρμεζάνας, λεπτές φέτες προσούτο, και αν θέλετε λίγα τοματίνια. Περιχύστε με ένα  σχετικά όξινο ντρεσιγκ(ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, ίσως και κάποιο μυρωδικό). Για να φτάσετε τη σαλάτα σας ένα βήμα παραπέρα, ψήστε μια αραβική/κυπριακή πίτα και σπάστε την σε μικρά κομμάτια πάνω απο τη σαλάτα.

Συμβουλές για το ντρέσινγκ: Το ντρέσινγκ είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της σαλάτας. Πρέπει να μπαίνει πάντα λίγο πριν σερβιριστεί η  σαλάτα και ποτέ νωρίτερα, καθώς τα οξέα θα αλλοιώσουν τα λαχανικά σας και θα "κάτσει" η σαλάτα. Η ποσότητα του ντρέσινγκ πρέπει να είναι ικανοποιητική άλλα όχι υπερβολική, καθώς θα καλύπτει όλες τις άλλες γεύσεις. Όταν δοκιμάζετε το ντρεσινγκ θα πρέπει να ξινίζει λίγο, διότι η οξύτητα αυτή θα ισορροπηθεί με τα υπόλοιπα υλικά και ταυτόχρονα θα δώσει μια σπιρτάδα στη σαλάτα σας.  Η  βάση για το ντρέσινγκ  είναι 3 μέρη λάδι, 1 μέρος οξύ(λεμόνι, ξύδι) απο κει και πέρα μπορείτε να προσθέσετε ότι πιστεύετε ότι ταιριάζει με τη σαλάτα σας(λιαστή ντομάτα, μέλι, βασιλικό, κάπαρη, τουρσί, μαϊντανό, κόλιανδρο κλπ)