Αφιέρωμα στο σαντούρι και τη μουσική παράδοση της Λέσβου(ΒΙΝΤΕΟ)

 
Η Εκπομπή αφιερωμένη στην πλούσια μουσική παράδοση της Λέσβου. 

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται ο Παναγιώτης Βέργος, δεξιοτέχνης της νεότερης γενιάς στο σαντούρι. Δάσκαλος του οργάνου στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, μιλάει για την παράδοση του σαντουριού στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο και δίνει αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις τεχνικές παιξίματος και το ρεπερτόριό του. 

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, η παρέα μεγαλώνει με τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές από τα χωριά Μεσότοπος και Πολυχνίτος της Λέσβου. Ένα δυναμικό γλέντι με μυτιληνιό ούζο, παραδοσιακά φαγητά και τραγούδια και χορούς που διασώζουν την κληρονομιά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. 

Ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες, συρτά και χασάπικα, τραγούδια και αμανέδες, πατινάδες και λαϊκές καντάδες, μας ταξιδεύουν από τα παράλια της Ιωνίας στο Αιγαίο. Οι «Γλεντιστάδες» από τον Μεσότοπο με τα τουμπελέκια τους χορεύουν τους μιμητικούς χορούς του «Αράπη» και τα «Κουκιά», με τους κουδουνάτους να εισβάλουν στο αποκριάτικο γλέντι. Στην παρέα και ο Σόλωνας Λέκκας, εξαιρετικός «αμανετζής» με το ύφος και το ήθος του παραδοσιακού αμανέ που σπανίζει πλέον στις μέρες μας. 

Παρουσιάστηκε στην ΕΤ1 στις 19/02/12

Σκηνοθέτης: Γιάννης Μαράκης
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παραγωγή: GV Productions
Παρουσιαστής: Λάμπρος Λιάβας
Παραγωγή 19/02/12