Πολιτικό Σαλόνι: «Κολυμβητήριο, γυμναστήριο με μπόλικο σανό…..»


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών LesvosPost)

ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΉΡΙΟ (1). Εδώ ο καλός σανός!  Γιατί τρώγοντας σανό ανοίγεται η όρεξη και θέλεις κι άλλο! Διότι ενεφανίσθη χθες  ο Γ.Γ. Αθλητισμού ονόματι Βασιλειάδης κι αφού έλυσε όλα τα προβλήματα του αθλητισμού πέταξε την σπουδαία είδηση. Ότι το Κολυμβητήριο θα γίνει οπωσδήποτε το 2019 και μεταφέρθηκαν τα χρήματα του κωδικού! Σιγά τα ωά. Γνωστό σε κάθε αυτοδιοικητικό ότι ανεκτέλεστα ποσά κωδικών μεταφέρονται αυτόματα στην επόμενη χρονιά. Έτσι μπορείς να υποσχεθείς ότι έχεις «κλειδώσει» το απαραίτητο ποσό και να το μεταφέρεις από χρονιά σε χρονιά! Και το έργο να μην γίνεται. Πάμε να δούμε το … θρίλερ Κολυμβητήριο μέσα από τα πρωτοσέλιδα του ΕΜΠΡΟΣ που τα βλέπετε παρακάτω. 





Το πρώτο φέρει ημερομηνία 29 Απριλίου 2015 έχει τίτλο «Ζητείται Κολυμβητήριο» και αναφέρεται σε κάποιον επενδυτή –μυστήριο!!! Στο ρεπορτάζ αναφέρεται χαρακτηριστικά η επιθυμία του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού να το φτιάξει   στον Καρά Τεπέ. Αλλά κρατάει επτασφράγιστο το όνομα του επενδυτή! Ποτέ δεν μάθαμε το όνομα του μυστήριου επενδυτή αλλά πλέον μικρή σημασία έχει. Διότι μετά γίνεται το μεταναστευτικό μπουμ και η Δημοτική Αρχή βρίσκει άλλα  πεδία λαμπρής δόξας. Όμως το θέμα συνεχίζει ν΄ απασχολεί. 

Έτσι στο ΕΜΠΡΟΣ με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου του 2016 πληροφορούμαστε ότι  ναι μεν θα γίνει το κολυμβητήριο αλλά όχι στον Καρά Τεπέ που έχουν πλέον εγκατασταθεί οι πρόσφυγες. Επιλέγεται η τοποθεσία στα Θέρμα. Από ποιόν και με ποια μελέτη άγνωστο. Εν πάση περιπτώσει η κοστολόγηση τότε όπως γράφει και η εφημερίδα ανέρχεται στο ποσό των 2,3 εκατ. Ο δε Σταύρος Κοντονής σε μυστική  (μανία με τις μυστικές συναντήσεις…) επαφή του με τον Σπύρο Γαληνό, υπόσχεται κολυμβητήριο μέσα στο 2017.  Το 2017 πέρασε, κολυμβητήριο δεν έγινε,  ο δε Κοντονής εξαφανίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο! Σποραδικά μόνο μαθαίναμε που και που κάποιες ειδήσεις που αφορούσαν τις διαδικασίες του έργου και πέραν τούτου, τίποτα! Μόνο μια ενδιαφέρουσα επιστολή – πρόταση  από τον Αρχιτέκτονα Παράσχο Καραβατάκη δημοσιεύθηκε στο «Ε» (2/9/2017)  ο οποίος πρότεινε το υφιστάμενο Κολυμβητήριο να μετατραπεί σε εκθεσιακό συνεδριακό χώρο. Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία βεβαίως παρέμεινε κι αυτή ως ιδέα. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάπου εκεί ανάμεσα εμφανίστηκε και ο Πάνος Πίτσιος ο οποίος έφερε κι αυτός την δική του  ιδέα. Την  δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου στο πάλαι ποτέ ΝΟΜ στον Μακρύγιαλο τοποθετώντας ένα μπαλόνι! Επιπροσθέτως πολύ πριν και  επί δημαρχίας Βουνάτσου είχαμε το σήριαλ του υφιστάμενου Κλειστού Κολυμβητηρίου στο Λιμάνι Μυτιλήνης με σειρά ενεργειών που δεν απέδωσαν τίποτα! Κυρίαρχο θέμα της εποχής,  η παρέμβαση του Κώστας Μουτζούρη με τον μελετητή του έργου της υποστυλώσεως του υφισταμένου Κλειστού Κολυμβητηρίου Καθηγητή Ε.Μ.Π. Κώστα Σπυράκο και στη συνέχεια αλλεπάλληλες τηλεοπτικές δηλώσεις στο τοπικό κανάλι.  Μελέτες που επίσης δεν καρποφόρησαν και δεν ξέρουμε τελικά και εάν πληρώθηκαν. Βέβαια από ιδέες και προτάσεις εδώ στο νησί μας άλλο τίποτα. Οι διοικούντες βέβαια  κρίνονται όχι από ιδέες και από προθέσεις αλλά από τα έργα τους . Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά τα ωραία και γραφικά, υποτίθεται ότι εργαζόταν πυρετωδώς οι υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να προχωρήσουν τα διαδικαστικά (μελέτες, γραφειοκρατία  κλπ), να γίνουν οι διάφορες συνεννοήσεις  με την αρμόδια Αρχιτεκτονική Επιτροπή προκειμένου εγκαίρως να αποφευχθούν δυσκολίες και ότι άλλο  απαιτείτο προκειμένου να προχωρήσει ένα μεγάλο και δύσκολο έργο σαν το Κολυμβητήριο. Τελικά τι απεδείχθη; Ότι η μελέτη όταν υπεβλήθη το 2018 ήταν προβληματική και επεστράφη από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή! Υπόψη ότι εντωμεταξύ το κόστος του έργου  από 2,3 είχε φτάσει στα 5 εκατομμύρια! Τότε εναντίον της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής άρχισαν από δημοτικούς παράγοντες, οι … κατάρες  αλλά και οι επικλήσεις στον τοπικό πατριωτισμό των μελών της επιτροπής. Και γιατί; Γιατί οι άνθρωποι εφαρμόζουν τους οικείους νόμους. Καλούς, κακούς αυτοί είναι. Ώσπου ενεφανίσθη  το Σάββατο και ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του ΕΜΠΡΟΣ   λέει σε  «σε έντονο ύφος» (!;), ότι: «Το έργο του Κολυμβητηρίου στα Θέρμα θα γίνει. Το ποσό που έχει δεσμευθεί, είναι εξασφαλισμένο και μέσα στο 2019 και η ΓΓΑ θα συνδράμει οικονομικά με οτιδήποτε επιπλέον χρειαστεί.» Αν είναι η Γενική Γραμματεία να συνδράμει όσο συνέδραμε ως τώρα, καλύτερα να μας αφήσει στην ησυχία μας. Το δε  έντονο ύφος προφανώς απευθύνεται στα μέλη της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, σας κάνω «ντα» γιατί  είστε κακά παιδάκια. Τζάμπα μαγκιές δηλαδή. Γιατί δεν τους καλεί στο γραφείο  να τους ελέγξει εάν  τηρούν την διαδικασία σύμφωνα με τους νόμους που η κυβέρνηση του κυρίου Βασιλειάδη έχει ψηφίσει; Παρόντες σε αυτές τις ιστορικές στιγμές οι Αντιδήμαρχοι Λέσβου Κώστας Κατσαρός και Νίκος Καρασάββας. Και μετά απ΄ όλα  τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Ένα πάντως είναι το σίγουρο. Ότι και το 2019 Κολυμβητήριο ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!

ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΉΡΙΟ (2) Όταν τέθηκε το 2013 θέμα Ποδοσφαιρικού Γηπέδου Μυτιλήνης λόγω ανόδου της Καλλονής στην Σούπερ Λιγκ το 2013, έπεσαν πάνω όλες οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Για να βρεθούν λεφτά, για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και ότι άλλο εμπόδιο εμφανιζόταν. Θυμάστε άλλωστε επισκέψεις υπουργών και άλλων αρμοδίων προκειμένου να συμβάλλουν στην υλοποίηση  του μεγάλου αυτού έργου. Και πολύ  καλά έκαναν. Μια μεγάλη επιτυχία και μια μεγάλη ευκαιρία. Για ένα έργο που θα έπαιζαν 11 ποδοσφαιριστές ΜΗ Λέσβιοι. Και εάν πάλι θυμάστε μας είχαν μιλήσει για αναπτυξιακό έργο δεδομένου ότι στίφη φιλάθλων θα έρχονταν στην Λέσβο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Πέρα του Μαρινάκη και των μπράβων του,  δεν εντοπίσαμε κάπου τα … στίφη των φιλάθλων. Με το Κολυμβητήριο όμως που εκτός του ότι ήταν κέντρο αγωνιστικών δραστηριοτήτων των Λεσβιακών ομάδων, προσέλκυε καθημερινά δεκάδες παιδιά τα οποία μάθαιναν κολύμβηση. Παράλληλα άλλα παιδιά ασχολούνταν με το πινγκ-πονγκ και την πυγμαχία. Για να μην πούμε ότι το κτίριο έδινε ζωή σε όλη περιοχή. Που είναι λοιπόν το ανάλογο ενδιαφέρον πολιτικών και αυτοδιοικητικών; 


ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΉΡΙΟ Κι ενώ απέτυχαν οι του Δήμου, όχι μόνον οι νυν αλλά και προηγούμενοι της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσουν την θέληση για κάποιο έστω ανοικτό Κολυμβητήριο, υπόσχονται κλειστό Γυμναστήριο στην Παναγιούδα!  Η φωτογραφία δίπλα είναι από την κοπή της πίτας αθλητικού σωματείου γειτονικού χωριού. Σε πρώτο πλάνο ποζάρουν οι εκπρόσωποι  της Περιφέρειας προεξέχοντος της  Χριστιάνας Καλογήρου που δείχνει φέτος ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα αυτό. Για ευνόητους λόγους… Στο βάθος όμως διακρίνεται ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός  ο οποίος όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει, το ... μπουμπούνισε. «Μπορεί να γίνει εδώ Κλειστό Γυμναστήριο»! Άλαλοι μεν οι έχοντες γνώση αγαλλίαση δε για τους αδαείς. Αφού να φανταστείτε κάποιοι απ΄ αυτούς ονειρεύονται ήδη και αγώνες εντός του Κλειστού Γυμναστηρίου. Και μια που αύριο ξεκινούν οι εκπτώσεις ας ξεχυθούν στην Ερμού για να προμηθευτούν σορτσάκια, φανελάκια, παπούτσια κι ότι άλλο απαιτεί μια αρμόζουσα εμφάνιση κλειστού γυμναστηρίου. Βέβαια η αισιοδοξία δεν είναι κακό πράγμα και καλόν είναι να καλλιεργείται. Μόνο να την έχεις εκτός Λέσβου. Γιατί εδώ φαίνεται δεν μας σώνει τίποτα. Ούτε καν κι αυτοί οι ταλαίπωροι πρόσφυγες…..