ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ “Από τον αιφνιδιασμό στον προβληματισμό. Κι ένας Πίνακας απλής αναλογικής…”


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ (1).  Τι ήταν πάλι τούτο το ξαφνικό! Εκεί που είχε χαθεί, εκεί που κάποιοι τον περίμεναν σε κάποιον συνδυασμό, εκεί που διαβουλευόταν με αυτοδιοικητικούς για τις Δημοτικές εκλογές,  εμφανίστηκε ξαφνικά υποψήφιος Περιφερειάρχης! Τι είναι αυτό που τον παρακίνησε και να δηλώνει πως:  «Υπάρχει η ανάγκη για μια άλλη πολιτική, πέρα από αυτήν που εκφράζεται απο τρεις (3) υποψήφιους που έχουν το κοινό στοιχείο, στην χειρότερη περίοδο του τόπου να υπηρέτησαν την κυβέρνηση Σαμαρά, ως δοτοί Γενικοί Γραμματείς, υπεύθυνοι για τις πολιτικές που κατέστρεψαν τα νησιά μας (Καλογήρου- ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σπιλάνης- ΓΓ Αιγαίου, Μουτζούρης- ΓΓ Λιμένων)». Από κάποιους θεωρείται μια  εν θερμώ  απόφαση. Διότι ποιος ψηφοφόρος θα σκεφθεί όλα αυτά και θα πει «Όχι ρε μάγκες, θέλω μια άλλη πολιτική θα πάω να ψηφίσω δαγκωτό Γεωργούλα για να δείτε…». Εδώ σε πανελλαδική εμβέλεια και τα μικρά κόμματα της Αριστεράς   (Λαφαζάνης, Ζωή κλπ) που μιλούν για μια άλλη πολιτική (το ποια είναι αυτή σηκώνει πολλή κουβέντα..) και παρατηρούμε δημοσκοπικά να καταποντίζονται.


ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ (2) Μακάρι να κάνουμε λάθος γιατί όχι μόνο μας είναι ιδιαίτερα συμπαθής ο Επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου», αλλά θεωρούμε ότι αξίζει να βρίσκεται στο κέντρο των διεργασιών και ζυμώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου μας. Άλλωστε ασκούσε επιτυχώς  το ρόλο του ως αντιπολίτευση στο απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν από τους ελάχιστους που όρθωνε φωνή.  Οι Περιφερειακές εκλογές όμως είναι κατά βάση πολιτικές. Και η πολιτική δεξαμενή, καλώς ή κακώς, είναι τα πολιτικά κόμματα. Οι Νεοδημοκράτες θα ψηφίσουν Καλογήρου, όσους δεν τους έκανε το ρουσφέτι πάνε Μουτζούρη. Οι Συριζαίοι θα αρκεστούν Σπιλάνη, οι Πασόκοι φαίνεται να συσπειρώνονται στο νεαρό Χριστόφα. Οι δε Κουμουνιστές γραμμή αυτή στον Τάσσο χώρια που τον Γεωργούλα τον έχουν στο μάτι που την κοπάνησε πριν μερικά χρόνια και βρέθηκε στο Σύριζα! 

ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ (3) Και να ήταν ο μόνος Πανεπιστημιακός άντε να πεις θα τον στηρίξει η Πανεπιστημιακή κοινότητα που βρίσκεται στα νησιά μας. Εδώ και ο Κώστας Μουτζούρης και ο Γιάννης Σπιλάνης   έχουν εκφράσει σε φίλους τους την βεβαιότητα ότι θα τους στηρίξουν οι Πανεπιστημιακοί! Τώρα βέβαια  κι αυτοί, ποιούς θα πρωτοστηρίξουν είναι άλλο θέμα. Και μπορεί να δέχεται δεκάδες Likes στο facebook με ανάλογες αναρτήσεις σχολίων (μέχρι και ο Θοδωρής Βαλσαμίδης έκανε ανάρτηση!), αλλά προφανώς αυτά δεν μπορεί να θεωρούνται κριτήριο…    Ενδέχεται να συνεργαστεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπου εκεί όμως με τα ζόρια θα βγάλουν μια έδρα…

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ. (1)  Βρίσκονται σε οργασμό! Διαβουλεύσεις, επί διαβουλεύσεων, συνεχείς ζυμώσεις, συναντήσεις και προτάσεις για τον Δήμο. Στόχος πρώτος. Ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο. Στόχος δεύτερος. Η μη διεμβόλιση του χώρου τους από τους (τέως, νυν ποιος ξέρει..) πράσινους που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του Σπύρου Γαληνού. Στόχος τρίτος. Σκέψη αλλά προετοιμασίες για την επόμενη μέρα. Κι εδώ είναι που σε τούτες τις εκλογές, λόγω απλής αναλογικής όλα θα είναι ρευστά ακόμα και με την εκλογή του νέου Δημάρχου. Διότι ο νέος Δήμαρχος, όποιος κι αν είναι αυτός,  δεν θα έχει την πλειοψηφία! Οπότε τα μαγειρέματα θα χτυπήσουν peak! Για να πάρετε μια γεύση, τις επόμενες ημέρες θα σας παρουσιάσουμε μια πλήρη εικόνα, ο παρακάτω Πίνακας δείχνει πόσες έδρες πήρε η κάθε παράταξη το 2014 με τον τότε ισχύοντα εκλογικό νόμο και πόσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Δηλαδή δεν αρκεί κάποιος να εκλεγεί Δήμαρχος. Πρέπει να έχει κάνει και τις ανάλογες συμφωνίες για να έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου περνάνε οι αποφάσεις. Θα πείτε κουλτούρα απλής αναλογικής. Ναι την είδαμε στο Κοινοβούλιο που ο κήρυκας της απλής αναλογικής Αλέξης Τσίπρας διέλυσε τα μικρά κόμματα… 



ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ (2) Πάντως το χρίσμα από το ΚΙΝΑΛ το πήρε ο Μιχάλης Μαμάκος κάτι που θα τρέξει τις διεργασίες και διαβουλεύσεις που γίνονται σε καφέ και γραφεία. Στο πλαίσιο αυτό εντοπίσαμε σε γνωστή καφετέρια τον εδώ Συντονιστή του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Σκουρκέα να κουβεντιάζει με Γιάννη Βατό και  Σταύρο Πολίτη.



ΚΟΥΙΖ: Ποιος πρώην Πρωθυπουργός ετοιμάζεται από πολιτικούς φίλους του να επισκεφθεί την Λέσβο; Εύκολο είναι αλλά η απάντηση αύριο…

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ: Είναι να μην χτυπήσει. Χτύπησε κι ελάλησε: «Ο Κλεμανσω είχε πει ότι "ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευτούμε στους στρατιωτικούς". Αν και δεν είναι πάντα έτσι, θα μου επιτρέψετε να την παραφράσω τοπική αυτοδιοίκηση, η βελτίωση της καθημερινότητας μας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθείς σε ανθρώπους που ασχολούνται για βιοποριστικούς λόγους , σε ανθρώπους που τους ενδιαφέρει μόνο το αξίωμα και η κατάθεση στεφάνων και σε στρατευμένους κομματικά που θέλουν να κάνουν το αγροτικό τους για την περαιτέρω πολιτική τους εξέλιξη ή που θέλουν να εξαργυρώσουν ένσημα "κομματικής προσφοράς" . Ελπίζω μόνο να μην χάσει το χιούμορ όταν αρχίσουν τα προεκλογικά όργανα! Ευχόμενος να σπάσει ο Δήμος γιατί διαφορετικά βαρύς ο πέλεκυς του διλλήματος….

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Πέφτουν σαν καταιγίδα στον ήδη συννεφιασμένο ουρανό της Λέσβου. Ο καθένας βάζει μπροστά τον δικό του! Μην ακούτε κανέναν. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι σοβαρές και αξιόπιστες δεν διαρρέουν!

ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ:

 Το ιδεολογικό χαρακτηριστικό τούτων των αυτοδιοικητικών εκλογών….