Πλήθος κόσμου και απολογισμός για το 2018 στην βασιλόπιτα των Προσκόπων της Λέσβου

Στη βασιλόπιτα των Προσκόπων της Λέσβου


Η μεγάλη ιστορική αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης αποδείχθηκε τελικά και παρά την έντονη βροχόπτωση εκείνη την ώρα, πολύ μικρή να χωρέσει τα Λυκόπουλα, τους Προσκόπους και τους Ανιχνευτές, τους βαθμοφόρους τους αλλά και όλους τους φίλους της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί που μαζί με εκπροσώπους της Εκκλησίας, των τοπικών πολιτικών και άλλων αρχών έκοψαν την Κυριακή 27 Ιανουαρίου τη βασιλόπιτα τους.Ας σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα φορά σε αυτήν την αίθουσα που είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο μια και εκεί πριν από 106 χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου 1913 ο Υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Μελάς, πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής της ελεύθερης Λέσβου, μίλησε για τον Προσκοπισμό και παρουσίασε τον πρώτο Πρόσκοπο του νησιού. Γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της πρώτης Ομάδας προσκόπων στη Μυτιλήνη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιττας των Προσκόπων την οποία ευλόγησε ο Πρωτοπρεσβύτερος του γειτονικού ναού του Αγίου Θεράποντα π. Αθανάσιος Γιουσμάς, μεταφέροντας την αγάπη και την εκτίμηση στους προσκόπους και το έργο τους από τον απουσιάζοντα Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιακώβου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του απολογισμού του έργου της Περιφέρειας Προσκόπων Λέσβου το χρόνο που έφυγε από τον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Λέσβου Στρατή Μπαλάσκα και στοιχεία του προγραμματισμού της Κίνησης για το 2019.

Στη μεγάλη γιορτή των προσκόπων της Λέσβου συμμετείχαν επίσης;Η Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. .Ο Αντιδήμαρχος Λέσβου Κλώστας Κατσαρός.

Παρόντες ήταν επίσης ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής βορείου Αιγαίου Ταξίαρχος Λευτέρης Ντουρουντούς. Συνταγματάρχης εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Σχηματισμού. Επίσης παρέστησαν ο Περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Καπιωτάς, ο Διευθυντής του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου καθηγητής Νίκος Ζούρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης παναγιώτης Παπαρίσβας, εκπρόσωποι συνεργαζόμενων με τους προσκόπους συλλόγων, εθελοντικών οργανώσεων και ανεξάρτητοι εθελοντές., εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων της κοινωνίας του νησιού, του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και άλλοι.Η Περιφερειακή εφορείας προσκόπων Λέσβου ευχαριστεί τη Διεύθυνση και το προσωπικό του πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης για την παραχώρηση και τη διευκόλυνση της χρήσης του χώρου. Ευχαριστεί επίσης το «Ζαχαροπλαστείο Πανταζή» και τον παλιό Πρόσκοπο Βασίλη Πανταζή για τη χορηγία του.