15.000€ το χρόνο ενοίκιο ζητά η ΕΤΑΔ από τον Δήμο Λέσβου για το.. ετοιμόρροπο Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης


Η ΕΤΑΔ αξιώνει μίσθωση του κτιρίου για 20 χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα 15.000 ευρώ σταθερό τα πρώτα δύο χρόνια. Μετά την παρέλευση των δύο ετών, θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 5%.


Αδιέξοδη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στο ζήτημα της αξιοποίησης του κτιρίου του Παλαιού Λιμεναρχείου.

Το κτίριο αυτό, που ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, γνωστή και ως ΕΤΑΔ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κυρίως στον 1ο όροφο και στη σκεπή του, που είναι εντελώς κατεστραμμένη.

Η Δημοτική Αρχή Βουνάτσου στο παρελθόν και η Δημοτική Αρχή Γαληνού τα τελευταία χρόνια, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το κτίριο να παραχωρηθεί ή να μισθωθεί από την ΕΤΑΔ στο Δήμο, για να προχωρήσουν οι εργασίες ανάπλασης και επισκευής του. Το σκεπτικό των δύο Δημοτικών Αρχών ήταν ότι το κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μπορεί να φιλοξενήσει τα γραφεία τουρισμού του Δήμου.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η ΕΤΑΔ και ο Δήμος Λέσβου βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία για την περίπτωση του Παλαιού Λιμεναρχείου και στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξε δέσμευση της Εταιρείας ότι θα προχωρήσει σε έγκριση μίσθωσης του κτιρίου στο Δήμο Λέσβου.

Ακολούθησε περίοδος αδράνειας και η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να ζητήσει πολιτική παρέμβαση από στελέχη της κυβέρνησης, ώστε να κινηθούν τα νήματα και οι διαδικασίες στην ΕΤΑΔ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η απάντηση πρόταση προς το Δήμο Λέσβου για τη μίσθωση του Παλαιού Λιμεναρχείου, ήρθε πριν από λίγο καιρό και στην κυριολεξία εξόργισε το δήμαρχο Σπ. Γαληνό και τους συναρμόδιους αντιδημάρχους.

Η πρόταση της ΕΤΑΔ, μεταξύ άλλων αναφέρει, μίσθωση του κτιρίου για 20 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 15.000 ευρώ σταθερό, τα πρώτα δύο χρόνια. Μετά την παρέλευση των δύο ετών, το μίσθωμα θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έως το τέλος της σύμβασης, το μίσθωμα θα έχει υπερδιπλασιαστεί και ο δήμος θα πληρώνει πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Η Δημοτική Αρχή Λέσβου διεκδικεί από την ΕΤΑΔ και την μίσθωση -αγορά ή ακόμη και παραχώρηση του πάρκινγκ Μυτιλήνης.

Αν λάβει κάποιος υπόψη τις υψηλές απαιτήσεις της εταιρείας για ένα ετοιμόρροπο κτίριο, μπορεί να φανταστεί τι θα ζητήσει για τη μίσθωση ενός τεράστιου χώρου, φιλέτο στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης