ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Ελεύθεροι οι πέντε προφυλακισθέντες της ΜΚΟ ERCI


Τα μέλη κατηγορούνται για πράξεις που συνδέονται με τη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα

– Στους δύο προφυλακισθέντες επιβλήκαν περιοριστικοί όροι ενώ στους δύο ξένους προφυλακισθέντες  επιβλήθηκε εγγύηση

Εκτός φυλακής αναμένεται να βρεθούν τα τέσσερα μέλη της ΜΚΟ ERCI που προφυλακίστηκαν στα τέλη Αυγούστου, ενώ ένα πέμπτο μέλος της οργάνωσης είχε αφεθεί πριν μέρες ελεύθερος.

Τα πέντε μέλη της οργάνωσης, μαζί με άλλους 25 Έλληνες και ξένους πολίτες, κατηγορούνται για σειρά πλημμεληματικών και κακουργηματικών πράξεων σχετιζομένων με τη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους και μια πρόσφυγας-σύμβολο από τη Συρία, που μαζί με τη μικρότερη αδερφή της κολύμπησαν επί 3,5 ώρες τον Αύγουστο του 2015 και έσωσαν 18 ανθρώπους με τους οποίους ξεκίνησαν μαζί το ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά, τραβώντας το φουσκωτό.

Περιοριστικοί όροι και εγγύηση στους αποφυλακισθέντες 

Οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι στους δυο από τους τέσσερις κατηγορουμένους επεβλήθη ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης των πέντε και δέκα χιλιάδων ευρώ (το πόσο της εγγύησης των 10.000 ευρώ επιβλήθηκε στον προφυλακισμένο πρόεδρο της οργάνωσης).

Οι δύο προφυλακισμένοι ξένης υπηκοότητας αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, αλλά με εγγύηση 5.000 ευρώ.«Η δικαιοσύνη εκτίμησε ορθότερα το αποδεικτικό υλικό»

Ικανοποίηση για την απελευθέρωση του εντολοδόχου του, Πάνου Μωραΐτη, ιδρυτή της ΜΚΟ ERCI, μετά από 2 1/2 μήνες που είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος εξέφρασε ο συνήγορος υπεράσπισής του, Βασίλης Σπύρου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Σπύρου τόνισε ότι η δικαιοσύνη αυτό που έκανε «ήταν να εκτιμήσει ορθότερα το αποδεικτικό υλικό, να εντρυφήσει στα στοιχεία που προσκομίσαμε και προσετέθησαν, συν το χρόνω, στη δικογραφία και τέλος φυσικά να ερμηνεύσει ορθότερα τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», κάτι που δείχνει.

Αναλυτικά, ο κ. Σπύρου δήλωσε:

«Έπειτα από 2 1/2 μήνες προσωρινά κρατούμενος, απελευθερώνεται ο Πάνος Μωραΐτης, ιδρυτής της ΜΚΟ "ERCI". Φαντάζομαι πως θα έπρεπε να πούμε ένα ευχαριστώ στην ελληνική δικαιοσύνη, έστω κι αν το μόνο που έκανε, ήταν να εκτιμήσει ορθότερα το αποδεικτικό υλικό, να εντρυφήσει στα στοιχεία που προσκομίσαμε και προσετέθησαν, συν το χρόνω, στη δικογραφία και τέλος φυσικά να ερμηνεύσει ορθότερα τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αργά αλλά σταθερά, προοδεύουμε». Τι είχε ανακοινώσει η αστυνομία

Στα τέλη του Αυγούστου, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 30 άτομα, μέλη της μέλη της ΜΚΟ ERCI, συνελήφθησαν καθώς κατηγορούνται για εμπλοκή σε οργανωμένο δίκτυο διακινητών μεταναστών μέσω των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με την τότε ενημέρωση της αστυνομίας, η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν δύο αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, συνελήφθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς ήταν κατηγορούμενοι για τη χρήση πλαστής πινακίδας σε τζιπ ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης ΜΚΟ, που δρούσε στη Λέσβο.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση διενεργήθηκε μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκαταρτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η δράση 30 ατόμων, έξι Ελλήνων και 24 ξένων. Πέντε από αυτούς είχαν προφυλακιστεί.

Πηγή protothema.gr