Οικολόγοι Πράσινοι Β. Αιγαίου: «Άλλο ένα φαινόμενο ρατσιστικής βίας στην Λέσβο. Στα νησιά μας δεν χωράνε φασίστες και ρατσιστές»


Άλλο ένα φαινόμενο ρατσιστικής βίας. Στο ίδιο έργο θεατές. Στα νησιά μας δεν χωράνε φασίστες και ρατσιστές

Άλλη μια επίθεση ρατσιστικής βίας σημειώθηκε στη Λέσβο το περασμένο Σάββατο με τον τραυματισμό μετανάστη από το Μπαγκλαντές όταν έκανε παρατήρηση σε πολίτη που πάρκαρε παράνομα το αυτοκίνητο του σε θέση στάθμευσης αναπήρων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τα συνεχή επεισόδια ρατσιστικής βίας που έχουν εμφανιστεί στα νησιά μας και καλούμε την Κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία να συνεργαστούν για την σύλληψη και την τιμωρία των δραστών των επανειλημμένων ρατσιστικών επιθέσεων. Η παρατεταμένη ένταση στην κοινωνία από τη συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις τοπικές κοινωνίες, καθώς ζουν καταστάσεις που αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίων προσφύγων και μεταναστών.

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων έκανε την παρακάτω δήλωση: «Λίγες μέρες πριν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωση μας επισημάναμε το ζήτημα της ανοχής στη ρατσιστική βία, γεγονός που οδηγεί σε συγκάλυψη και διαιώνιση της. Επτά μήνες μετά τα επεισόδια στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία από την Εισαγγελία για την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων συμμετείχαν στο πογκρόμ κατά των προσφύγων. Την ίδια περίοδο έχουν σημειωθεί πολλαπλές διαδικτυακές επιθέσεις σε πολίτες και δημοσιογράφους με σαφές ρατσιστικό κίνητρο. Η επίθεση κατά του συμπαθούς μετανάστη αποτελεί κρίκο της ίδιας αλυσίδας. Οι δημοκρατικοί πολίτες των νησιών μας οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην κουλτούρα του ρατσισμού που επικίνδυνα εξαπλώνεται στο τόπο μας με την πολιτική κάλυψη κάποιων που αποσκοπούν στη  μικροκομματική εκμετάλλευση του φαινομένου. Καμία ανοχή στη ρατσιστική βία. Στα νησιά μας δεν χωράνε φασίστες και ρατσιστές. Η Δημοκρατία πρέπει και θα νικήσει.»

Περιφερειακή Οργάνωση Οικολόγων Πράσινων Βορείου Αιγαίου