«Η διαχείριση της επιθετικότητας των παιδιών στην προσχολική ηλικία» στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Μυτιλήνης

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, θα πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών Δράσεων-Συναντήσεων με βιωματικό χαρακτήρα στους Δημοτικούς Παιδικούς  Σταθμούς της πόλης της Μυτιλήνης  με θέμα:


«Η διαχείριση της επιθετικότητας των παιδιών στην προσχολική ηλικία».

Δεδομένου ότι η επιθετικότητα αγγίζει τον υψηλότερο δείκτη στην ηλικία των τριών ετών, η περίοδος της προσχολικής ηλικίας αποτελεί την ιδανική περίοδο για την πρόληψη των περιπτώσεων χρόνιας σωματικής επιθετικότητας.

Για όσους την αντιμετωπίζουν, είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί είναι δύσκολο να τη διαχειριστούν αποτελεσματικά ενώ πολλές φορές μειώνονται τα όρια υπομονής. Ωστόσο, η επιθετικότητα αποτελεί φυσιολογικό και αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικοποίησης του παιδιού, είναι υγιής στο πλαίσιο της διεκδίκησης, των προσωπικών ορίων, της αυτονομίας και των μηχανισμών αυτοελέγχου αρκεί να την διαχειρίζονται με ενδεδειγμένο τρόπο.

Στόχος λοιπόν της συνάντησης είναι να συνδράμουμε σε ένα από τα βασικά έργα τόσο του γονέα όσο και του εκπαιδευτικού ώστε να βοηθήσουμε το παιδί όσο μεγαλώνει να καταλάβει και να «επικοινωνεί» τα συναισθήματά του με αποδεκτούς, μη βίαιους τρόπους.
           
Εκτιμάμε ότι το όφελος θα είναι πολλαπλό μιας και πέρα από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα η ίδια μας η κοινωνία. Ως γνωστόν το αποκαλούμενο «μπούλινγκ» - ειδικά στα σχολεία-, στην εποχή μας είναι μια πληγή που αιμορραγεί επικίνδυνα.

Όπως αναφέρουν πρόσφατες μελέτες ένας από τους λόγους είναι  γιατί την επιθετικότητα των παιδιών, ένα ένστικτο που έχουμε όλοι μέσα μας, δεν μάθαμε στα παιδιά μας να την τιθασεύουν και να τη διαχειρίζονται διοχετεύοντας την σε δημιουργικούς σκοπούς  με βάση τους υγιείς κοινωνικούς  κανόνες. Άλλος ένας  στόχο αυτής  μας της δράσης  πρόληψης .

Η δράση  αυτή του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης  Δήμου Λέσβου, θα  πραγματοποιηθεί  με  την πολύτιμη  επιμέλεια και προσφορά του  εξειδικευμένου προσωπικού  του Κέντρου Κοινότητας του Οργανισμού μας,   της  κας Κέλμαλη Μελαχροινής, Ψυχολόγου και της κ. Ντάρα Μαρίας, Κοινωνικής Λειτουργού.

Οι  γονείς/κηδεμόνες θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στους παιδικούς σταθμούς που φοιτούν τα παιδιά τους. Οι προγραμματισμένες έως τώρα συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από το Δεκέμβριο του 2018 έως και το Μάρτιο του 2019 και συγκεκριμένα:

        Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 στον 4ο Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης
        Τον Ιανουάριο στον 3ο  Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης
        Τον Φεβρουάριο στον 2ο Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης
        Τον Μάρτιο στον 1ο Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης

        Τον Μάρτιο στον Παιδικό Σταθμό  «Τέρπανδρο Αναστασιάδη»