Υπόσχεση από τον Υπουργό ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά θα πληρωθούν οι απεργοί πείνας και οι άλλοι κτηνοτρόφοι της Λέσβου


Ο προσωπικός Γολγοθάς της Δήμητρας Κινικλή και της οικογένειάς της δεν έχει τέλος... 

Ήταν Σεπτέμβριος 2018 όταν έκαναν απεργία πείνας και πήρε υποσχέσεις που ήταν ψεύτικες...

Χθες η Δήμητρα επέστρεψε μαζί με άλλο κτηνοτρόφο που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα!

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κος Ιωάννης Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης  μόλις ενημερώθηκε ότι δύο (2) απεργοί κτηνοτρόφοι (Δήμητρα Κινικλή, κάτοικος Γέρας και Μιχαήλ Καραγιάννης, κάτοικος Αγιάσου) από το πρωί  βρίσκονται έξω από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Ν.Π, τους  κάλεσε στο Γραφείο του,  παρουσία και του Βουλευτή Λέσβου κ. Σταύρου Τάσσου, και επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη και έθεσε το θέμα των  απεργών.



Ο Υπουργός ζήτησε πίστωση μιας ώρας για να συνεννοηθεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πράγματι εντός του ανωτέρω χρόνου ο Υπουργός επικοινώνησε με τον κ. Γιαννέλλη και του έδωσε την υπόσχεσή του ότι μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα έχουν μπεί στο λογαριασμό των ανωτέρω δύο απεργών κτηνοτρόφων, ως και των υπολοίπων  που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα μη πληρωμής των επιδοτήσεων τους λόγω λάθους των υπηρεσιών , τα χρεωστούμενα υπόλοιπα.
Αμέσως κάλεσε τους δύο απεργούς στο γραφείο του και τους ενημέρωσε σχετικά.

Η ιστορία της Δήμητρας:

Η Δήμητρα Κινικλή είναι μια μητέρα 34 χρονών που έχει αποφασίσει να ζει με τον σύζυγό της στο χωριό Πέραμα της Λέσβου. Το ζευγάρι ζει τα τέσσερα παιδιά του, ηλικίας από 3,5 ως 15 χρονών από τα έσοδα των κτηνοτροφικών εργασιών, εδώ και τρία χρόνια όμως έχει χαθεί σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο που την έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν με την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής και από ένα λάθος του συστήματος κόπηκε η πληρωμή των επιδοτήσεων που ελάμβανε και αφορά τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους.

Ειδικότερα, η 34χρονη μητέρα κλήθηκε να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα (για λογαριασμό του συζύγου της που είναι ο δικαιούχος)  ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει τις αγροτικές επιδοτήσεις. Ωστόσο και προς μεγάλης της έκπληξη εμφανίστηκε ένα εσωτερικό πρόβλημα στο σύστημα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) πετώντας 358 δικαιούχους εκτός λίστας.

Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε για ορισμένους εξ αυτών, όμως η Δήμητρα με τον σύζυγό της έμειναν ξανά εκτός συστήματος, με την αίτησή τους να μην παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε να τους πιστωθούν τα χρήματα.

Έκτοτε ξεκίνησε ο προσωπικός της Γολγοθάς κάνοντας συχνά-πυκνά το δρομολόγιο Λέσβος-Αθήνα προκειμένου να βρει λύση.



«Άρχισα να αναρωτιέμαι γιατί δεν πληρωνόμαστε. Πήγα στο αρμόδιο γραφείο και η απάντηση ήταν “κάνε υπομονή”. Ήρθε το 2016 και άκουγα τα ίδια. Υπομονή, υπομονή. Οι υποχρεώσεις μας ωστόσο τρέχουν. Τα αγροτικά δάνεια, ο ΟΓΑ και οι καθημερινές μας ανάγκες».

Κάπως έτσι πέρασαν τρια χρόνια. Η Δήμητρα με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους, σε αυτό το διάστημα αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι που έμεναν καθώς δεν μπορούσαν πια να πληρώσουν το ενοίκιο. Αρκετά από τα πρόβατα που είχαν και από τα οποία ζουν, πέθαναν, καθώς δεν μπορούσαν να τους αγοράσουν ζωοτροφές. «Ποιος να σε εμπιστευτεί, όταν του λες να σου δώσει τροφές με πίστωση» σημειώνει με νόημα.

Βλέποντας 21 χρόνια δουλειάς να καταστρέφονται εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού προβλήματος και αφού η ίδια η υπηρεσία παραδεχόταν πως η Δήμητρα και ο άντρας της δικαιούνται τις αγροτικές επιδοτήσεις, πήρε τα τέσσερα παιδιά της και με τη βοήθεια ενός συντοπίτη της που μπορούσε να τη φιλοξενήσει στο σπίτι του στην Αθήνα, πήγε ξανά στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον φάκελο των εγγράφων της ζητώντας να δει τον πρόεδρο. Απευθύνθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έσπασε τα τηλέφωνα. Κανένα όμως αποτέλεσμα.

«Δεν συγκινήθηκαν από τα δάκρυα μιας μάνας που αγωνίζεται στον τόπο της; Πού αποφάσισε να μη φύγει στο εξωτερικό; Πρέπει να ζητάω δανεικά και να έρχομαι να παρακαλάω με δάκρυα;»  είχε πει σε συνέντευξή της η Δήμητρα στο News 24/7.

Όπως η ίδια λέει πλέον επιβιώνει με τη βοήθεια ορισμένων συγχωριανών της, ενώ το καλοκαίρι αναγκάστηκε μετά τις κτηνοτροφικές δουλειές να δουλεύει σερβιτόρα, προκειμένου να μπορεί να πληρώσει κάποια από τα έξοδα. Παράλληλα, αποφάσισαν με τον σύζυγό της να βάλουν σε λοταρία ορισμένα από τα ζώα ώστε να βγάλουν κάποια χρήματα.

Τον Απρίλιο του 2018 βρέθηκε  ξανά στην Αθήνα, εκλιπαρώντας να βρεθεί λύση. Μαζί με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της, επισκέφθηκε τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς οι υποσχέσεις που είχε πάρει στα τέλη του 2017 μιλούσαν για καταβολή των χρημάτων τους πρώτους μήνες του 2018. Ούτε αυτές όμως τηρήθηκαν.



Στη συνάντηση που είχε με τους υπευθύνους, τους άκουσε να της υπόσχονται πώς θα δει τα χρήματα μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Κέντρος.«Προφανώς είχε γίνει κάποιο μπέρδεμα. Έχει δίκιο που φωνάζει, δεν είναι απατεώνες. Ήταν ένα τεχνικό μπέρδεμα με τις οριστικοποιήσεις των αιτήσεων το 2015 που αφορούσαν κι άλλους παραγωγούς. Σαν διοίκηση προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Όμως η διαδικασία αυτή είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και πρέπει να γίνεται εμβόλιμα με τις πληρωμές που γίνονται συνεχώς στους 700.000 παραγωγούς» εξηγεί.

Όπως μάλιστα προσθέτει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάρει τα χρήματα της, ωστόσο η διαδικασία των πληρωμών στο κοινοτικό σύστημα είναι πολύπλοκη και δεν είναι δυνατό να γίνει άμεσα. Από την πλευρά της, η Δήμητρα δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

«Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν αξιοπρεπώς στο σχολείο, να τρώνε. Εμείς ζούμε από αυτά τα χρήματα. Χάσαμε την αξιοπρέπειά μας» λέει απεγνωσμένη, ενώ έχει πλέον αποφασίσει πως θα μείνει μαζί με τα παιδιά της στην Αθήνα και θα επιδιώξει να συναντηθεί με όποιον χρειάζεται προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση.