Διήμερο ρυθμίσεων για μέρισμα, επίδομα θέρμανσης, και μειωμένο Φ.Π.Α στα νησιά


Τι πρέπει να γίνει Πέμπτη και Παρασκευή


Διήμερο ρυθμίσεων και εκκρεμοτήτων θα είναι σήμερα και αύριο.

Πέμπτη και τη Παρασκευή πρέπει:

-Να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα και να κατατεθούν οι αιτήσεις, για να καταβληθεί το επίδομα στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

-Να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την πληρωμή των 229.000 δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.

-Να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να μην καταργηθεί το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα 5 ακριτικά νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Κως, Σάμος.Χίος, Λέρος), που δέχονται προσφυγικές ροές.

Τελευταία στιγμή αναμένεται να εκδοθεί και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μην ισχύσει από 1.1.2019 η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος και Λέρος). Ως δικαιολογία για την καθυστέρηση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κύριο Δημήτριος Βίτσας επικαλέστηκε την «διαπραγμάτευση»  που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο κύκλοι του Υπουργού Οικονομικών αλλά και από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα περί «διαπραγμάτευσης». Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει δικαιολογία να καθυστερεί εδώ και 6 μήνες η λήψη της σχετικής απόφασης, ειδικά μετά τον Αύγουστο που έληξε το 3ο Μνημόνιο. Παρά ταύτα, οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι των νησιών δεν μπορούν να γνωρίζουν με τι ΦΠΑ θα επιβαρύνονται τελικώς οι συναλλαγές τους από 1.1.2019.