Για 4η χρονιά το Μουσικό Κλειδί ξεκλειδώνει τον κόσμο της κλασικής μουσικής για τα παιδιά της Λέσβου

Πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες παιδιά έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα το Μουσικό Κλειδί


Πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες παιδιά έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα το Μουσικό Κλειδί, το δημοφιλές εκπαιδευτικό προγράμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που για 4η χρονιά πραγματοποιείται στην Λέσβο από την Δευτέρα 17 και μέχρι την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου.

Μαθητές της Μυτιλήνης, των Παμφίλων, της Παναγιούδας, της Πέτρας, της Βατούσας, του Μολύβου, της Αγίας Παρασκευής, της Καλλονής και του Κεραμίου, στο σύνολό τους 625 παιδιά&νέοι θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στο μαγικό κόσμο της μουσικής και να αναπτύξουν την φαντασία, την ευαισθησία και την δημιουργικότητά τους με οδηγούς δύο ανερχόμενα αστέρια του κλασικού ρεπερτορίου.  Τον Γερμανό σολίστ Μπένεντικτ Κλέκνερ στο βιολοντσέλο και την Γαλλίδα βιρτουόζο του βιολιούΚλεμάνς ντε Φορσβίλ. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το Μουσικό Κλειδί που παρουσιάζουν μαζί με τους σολίστ και οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ Δανάη &Κυβέλη Ντέρκεν, στόχο έχει μέσα από τον πλούτο της μουσικής, να δώσει ερεθίσματα στους μαθητές πουθα αποτελέσουν σπίθες για να ανακαλύψουν τον προσωπικό τους δρόμοέκφρασης αλλά και την σημασία της δημιουργικής συνεργασίας.

Το μυστικό της επιτυχίας του εργαστηρίου είναι ο αυθορμητισμός των καλλιτεχνών  που το υλοποιούν και η αφήγηση των προσωπικών τους βιωμάτων από την ενασχόλησή τους με την μουσική.

• Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αστέρια του κόσμου
της κλασικής μουσικής
• Οι διακεκριμένοι αυτοί νέοι καλλιτέχνες προσεγγίζουν την ιστορία και τα
βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής με τον έμφυτο ενθουσιασμό τους και
τον μεταδίδουν στους μικρούς ακροατές ερμηνεύοντας ζωντανά έργα του
κλασικού ρεπερτορίου αφού προηγηθεί μία ενδιαφέρουσα εισαγωγική
ενημέρωση.
• Το εργαστήρι έχει διαδραστικό, εικαστικό και μουσικοκινητικό χαρακτήρα και
τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά.
• Οι δάσκαλοι έχουν την ευκαιρία να δουν από μία άλλη οπτική γωνία τους
μαθητές και να εντοπίσουν σε αυτούς απρόσμενο ενδιαφέρον και
εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους.Μπένεντικτ Κλέκνερ-βιολοντσέλο

«Αξιοσημείωτη, πραγματικά αξιοσημείωτη, τέλεια ερμηνεία! Απόλυτος έλεγχος της τεχνικής, του ήχου και του χρώματος.»Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ

Γεννημένος το 1989, o Μπένεντικτ Κλέκνερ, ο πιο ελπιδοφόρος νέος τσελίστας της Γερμανίας, συμπράττει με διάσημες ορχήστρες, όπως η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα, η Φιλαρμονική της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, η Κρεμεράτα Μπάλτικα, και με μαέστρους όπως ο Χάουαρντ Γκρίφιθς, ο Ίνγκο Μέτσμαχερ και ο Χάινριχ Σιφ. Εμφανίζεται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στη Νότιο Αμερική, σε χώρους όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, η Τόνχαλε της Ζυρίχης κ.ά. Ερμηνεύει μουσική δωματίου με καλλιτέχνες όπως η Δανάη Ντέρκεν, ο Κρίστοφ Έσενμπαχ, ο Γκίντον Κρέμερ, η Άννε-Ζοφί Μούττερ και ο σερ Aντράς Σιφ. Έχει κερδίσει βραβεία σε κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού από το Ευρωπαϊκό ΊδρυμαΚλεμάνς ντε Φορσβίλ

Η Γαλλίδα βιολονίστα Κλεμάνς ντε Φορσβίλ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1991 και άρχισε να παίζει βιολί σε ηλικία 4 ετών. Αφού απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στο Ανώτατο Εθνικό Ωδείο Μουσικής και Χορού του Παρισιού συνέχισε τις σπουδές της στο Βερολίνο στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής Χανς Άισλερ και στην Ακαδημία Μπάρενμποϊμ-Σαΐντ.

Ως σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και μέλος μεγάλων ορχηστρών έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 2015 είναι πρώτο βιολί στο κουαρτέτο Ιερόνυμους. Η Κλεμάνς παίζει ως εξάρχουσα στην Εθνική Ορχήστρα της Λιλ. Έχει επίσης προσκληθεί από τον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ να παίξει στο σύνολο Πιερ Μπουλέζ.


Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι η εκπαιδευτικός Λεμονιά Πετρά. Την ομάδα των προγραμμάτων αποτελούν οι Δέσποινα Βαράκη, Αφροδίτη Βατή, ‘Ελπη Δεληγιάννη και Βασίλης Μούσκουρης.