Συνεχίζεται το «δούλεμα» και το 2019 για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου


Και το «δούλεμα» για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου συνεχίζεται και μάλιστα θα μας πάει και μέσα στο 2019.


Ενώ άπαντες περιμένουν από μέρα σε μέρα τις εξελίξεις, σήμερα με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και τον Χρ. Βούζα, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως θα υπάρξει το πολύ «σπάσιμο» πέντε δήμων με σχετική ρύθμιση που θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο!

Μάλιστα πληροφορίες από την Κέρκυρα αναφέρουν πως μέσα στον Γενάρη θα γίνει μια μικρή διαβούλευση μεταξύ των αρμοδίων από το Υπουργείο και τους Δήμους, ώστε να τεθούν και οι λεπτομέρειες του σπασίματος.

Με λίγα λόγια, ο αρμόδιος Υπουργός συνεχίζει να αναβάλει την διαδικασία του σπασίματος, πηγαίνοντας ολοένα πιο κοντά προς τις εκλογές του Μαίου και φυσικά δεν μπορεί πλέον να πείσει κανέναν για τις προθέσεις του.

Όπως όλα δείχνουν η διάθεση της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει το σπάσιμο σε αδιέξοδο και να πάει στις εκλογές χωρίς αλλαγές με ότι αυτό συνεπάγεται.


Αναλυτικά το σημερινό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της Κέρκυρας CorfuPress.com:

Ο κύβος ερρίφθη

Πέντε είναι οι νησιωτικοί δήμοι της χώρας που θα «σπάσουν» πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκ των οποίων ο ένας είναι η Λέσβος και, αυτό, θα γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για το «σπάσιμο» πέντε δήμων της χώρας είναι οριστική, θα γίνει με ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο και δεν θα έχει σχέση με τη συνολική χωρική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση που θα γίνει με τον «Κλεισθένη ΙΙ» ο οποίος θα έρθει στη Βουλή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Οι δηλώσεις Χαρίτση στον 9,84

Ο κ.Χαρίτσης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και Χρ. Βούζα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μπαίνουμε σε συνολική αναθεώρηση του χωροταξικού της αυτοδιοίκησης, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα υπάρξουν ελάχιστες παρεμβάσεις που αφορούν εξόφθαλμες περιπτώσεις. Θα υπάρξει το πολύ «σπάσιμο» πέντε δήμων με σχετική ρύθμιση που θα έρθει μέσα στον Ιανουάριο» ενώ προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές θα προχωρήσει σε συνολική αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη. «Θα εξετάσουμε που δούλεψε ο Καλλικράτης και που όχι. Θεωρώ ότι κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που πρέπει να τα λάβουμε υπ΄ όψιν μας», υπογράμμισε και συνέχισε: Αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές του Μαΐου, σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες».


Διαβούλευση με Αυτοδιοίκηση μέσα στο Γενάρη

Πληροφορίες του CorfuPress.com αναφέρουν ότι εντός του πρώτου 15νθημέρου του Γενάρη, θα γίνει μία «μίνι» διαβούλευση μεταξύ Υπουργείου και Αυτοδιοίκησης σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λέσβο, Ρόδο και Κω ώστε να διευθετηθούν οι τελικές λεπτομέρειες σχετικά με τη διάσπαση των ενιαίων δήμων (όρια, διάρθρωση υπηρεσιών κλπ.) αν και για την Κέρκυρα, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» το σενάριο των τριών δήμων σε μέση, βορά, νότο με όρια που θα αναφέρονται στους «καποδιστριακούς» δήμους.