Ο απολογισμός του ΟΚΠΑ του Δήμου Λέσβου για το 2018



Από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέσβου, δίνεται στη δημοσιότητα ο Απολογισμός Δράσεων 2018, στον Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λέσβου.

           
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αναστασία Αντωνέλλη δήλωσε σχετικά:
           
«Το 2018 ήταν για εμάς άλλη μια χρονιά παραγωγικής κοινωνικής πολιτικής, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει από τον Απολογισμό των δράσεων μας. Ο Απολογισμός μας είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης συλλογικής δουλειάς που έγινε με συγκεκριμένο όραμα και στόχο: να δουλέψουμε με τον καλύτερο τρόπο και να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα από όπου και εάν προέρχεται, προκειμένου να παράγουμε αποτέλεσμα στον τομέα της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λέσβου. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί καταφέραμε και το 2018, όπως αποδεικνύει ο Απολογισμός Δράσεων μας, να καταστήσουμε τις Δημοτικές μας δομές μια αγκαλιά προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες του τόπου μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους δούλεψαν, εργαζόμενους και εθελοντές, όλους όσους συνεργάστηκαν, Διοικητικό Συμβούλιο και Δημοτικούς Συμβούλους, για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό.  
  
Για μας κάθε χαμόγελο ανακούφισης των συνανθρώπων μας, που καταφέραμε να προσφέρουμε σε αυτή την δύσκολη εποχή,  είναι εφαλτήριο να συνεχίσουμε το 2019 με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή και διάθεση για συνεργασία και συνέργεια σε αυτόν τον τόσο αναγκαίο τομέα της άσκησης της Κοινωνικής Πολιτικής εκ μέρους της Δημοτικής μας Αρχής».

Αναλυτικά, η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου ασκείται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, δια μέσου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου.

Ο Οργανισμός διαθέτει 40 ενεργές δομές σε όλη την Λέσβο, για την άσκηση της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, στις οποίες εργάζονται 175 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων.
Οι  δομές αυτές είναι εξής:

17 Παιδικοί Σταθμοί, 2 ΚΑΠΗ, 13 Δομές του Προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών και των παιδιών τους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λέσβου, Κοινωνικό Ιατρείο- Οδοντιατρείο- Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο 130 Απόρων, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Τράπεζα Εργασίας Ανειδίκευτου Προσωπικού και δομή Στήριξης Γονέων και Εφήβων.
Για τις υποχρεωτικές αρμοδιότητες του- επισκευές, συντηρήσεις, προμήθειες κ.λ.π.- και τις μισθοδοσίες των 175 εργαζομένων του, υλοποίησε  το 2018 προϋπολογισμό  10.537.000, αυξημένο κατά ένα εκατομμύριο από το 2017. Τα 2.500.000 εκατομμύρια είναι από Κρατική δια μέσω του Δήμου χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, εισφορές μελών κ.λ.π.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2018 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ  ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 3.217.566
Όπως προκύπτει ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΕΙΣΕΡΕΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  3.217.566 ΕΥΡΩ. Χάριν επίσης των Προγραμμάτων αυτών διατηρήθηκαν οι 43 θέσεις εργασίας στον τόπο μας, οι οποίες συνέχισαν να υφίστανται και το 2018.

Κατόπιν διεκδίκησης μας είμαστε  δικαιούχοι των  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τα οποία και υλοποιήσαμε και το  2018:

1) Του Προγράμματος ΤΕΒΑ-  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, προϋπολογισμού για τον Δήμο Λέσβου,  1.210.486.
2) Του ΞΕΝΩΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού,  με ένταξη πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου και χρηματοδότηση μέχρι 30/11/2020 με συνολικό προϋπολογισμό 579.722,88 ευρώ.
3) ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ Με την συμμετοχή του Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου» στο Πρόγραμμα αυτό, εξασφαλίσαμε την δωρεάν φοίτηση σε 157 βρέφη και νήπια στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας και την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ με 350.300 ευρώ.

4) Λειτουργούμε τα ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ,   προϋπολογισμού 599.280,00 € και αφορά την εξυπηρέτηση και διασύνδεση όλων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού του Δήμου μας με Κρατικές- Δημοτικές κ.λ.π  παροχές και υπηρεσίες.
5) "ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ" Η πράξη αφορά στην δημιουργία και λειτουργία για τρία (3) έτη των Δομών παροχής βασικών αγαθών και συγκεκριμένα Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικού Παντοπωλείου προϋπολογισμού 243.360,00 €. 
6)  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, Προϋπολογισμού       730.580 €, οι εργασίες του οποίου  δημοπρατήθηκαν  εντός του 2018.
7) ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΡΑΓΑΚΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, Προϋπολογισμού      186.500,00 €, οι εργασίες του οποίου  δημοπρατήθηκαν εντός του 2018.
8) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, Προϋπολογισμού      240.765,95, διαγωνισμός προμήθειας ο οποίος βρίσκεται στην τελευταία φάση υλοποίησης του.  

Προτάσεις  Κοινωνικής Πολιτικής που κατατέθηκαν το 2018 προς χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό: 7.059.913
Πράξη: «Αποκεντρωμένες Προμήθειες Τροφίμων & Βασικής Υλικής Συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες & Παροχή Συνοδευτικών Μέτρων 2018-2019 – Κοινωνική Σύμπραξη ΠΕ Λέσβου – No_51»
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ««Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) 2014-2020»
Τελικός Δικαιούχος: Δήμος Λέσβου
Π/Υ: 2.004.851,20 €
Κατάσταση: Ενταγμένο - Υλοποιείται
Πράξη: Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής στο «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης του Υπουργείου  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας»
Υποέργο 1: «Διαμόρφωση Χώρου για τη Στέγαση Βρεφικού Τμήματος στο Παιδικό Σταθμό Αγίας Παρασκευής Λέσβου»
Υποέργο 2: «Διαμόρφωση Χώρων για τη Στέγαση Παιδικού Σταθμού στο Κτήριο του Πρώην Νηπιαγωγείου Κάπης»
Υποέργο 3: «Προμήθεια Εξοπλισμού Νηπιακού Τμήματος Παιδικού Σταθμού Κάπης & Βρεφικού Τμήματος Παιδικού Σταθμού Αγίας Παρασκευής»
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης του Υπουργείου  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας»
Τελικός Δικαιούχος: ΝΠΔΔ «ΚΠ & Α» Δήμου Λέσβου
Π/Υ: 248.677,59 €
Κατάσταση: Ενταγμένο – Υλοποιείται
Πράξη: Αίτηση για τη Χρηματοδότηση Δράσεων «Βελτίωσης Συνθηκών Διαβίωσης στους Καταυλισμούς Ρομά του Δήμου Λέσβου (Παγανής & Παπάδου)»
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης - Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά / Δράσεις για Ρομά / "Επιτροπή Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων" της Παραγράφου 1 του Άρθρου 159 του Νόμου 4483/2017
Τελικός Δικαιούχος: Δήμος Λέσβου & ΝΠΔΔ «ΚΠ & Α» Δήμου Λέσβου
Π/Υ: 1.544.508,01 €
Κατάσταση: Υπό Αξιολόγηση
Πράξη: Υποβολή Τεχνικών Εκθέσεων για την «Υλοποίηση Προτεινόμενων Χωρικών Παρεμβάσεων στους Καταυλισμούς Ρομά του Δήμου Λέσβου (Παγανής & Παπάδου)»
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης - Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά / Δράσεις για Ρομά / "Επιτροπή Προσωρινής Μετεγκατάστασης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων" της Παραγράφου 1 του Άρθρου 159 του Νόμου 4483/2017
Τελικός Δικαιούχος: Δήμος Λέσβου
Π/Υ: 2.148.877,86 €
Κατάσταση: Υπό Αξιολόγηση
Πράξη: «Επιχορήγηση του ΝΠΔΔ «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου» για τη προσαρμογή των λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις  διατάξεις του ΠΔ 99/2017»
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: "Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων & Διαχείρισης ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών"
Τελικός Δικαιούχος: ΝΠΔΔ «ΚΠ & Α» Δήμου Λέσβου
Π/Υ: 1.213.000,00 €
Κατάσταση: Υπό Υποβολή

Το 2018 συνολικά εξυπηρετήθηκαν- ωφεληθήκαν από τις όλες δομές και παροχές του Οργανισμού μας, 20.438 δημότες μας.

Πιο συγκεκριμένα:
1): ΤΟΜΕΑΣ ΣΙΤΙΣΗΣ- ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
 ΕΓΙΝΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ- ΚΡΕΑΤΟΣ-ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ & ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΕ 7.215 ΑΠΟΡΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΒΑ ΚΑΙ του  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ αξίας: 919.000 ΕΥΡΏ. Στηρίξαμε με παροχή ειδών διατροφής: τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης και του Ιερού Ναού Πλωμαρίου,  το Ίδρυμα «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» Αγιάσου, τα Γηροκομεία Μυτιλήνης, Πλωμαρίου και Αγίας Παρασκευής, το Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λέσβου, το «Σιτίζω» Καλλονής, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου, τον Σύλλογο με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, δομές φιλοξενίας προσφύγων κ.λ.π.
2) ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΑΠΟΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, υλοποιήθηκε παροχή καθημερινών γευμάτων για 130 άπορους Δημότες μας αξίας 160.570 ΕΥΡΩ..
3) ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ:
1.600 ΆΠΟΡΟΙ ΣΥΝΆΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ωφελήθηκαν από τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας που διαθέτουμε: του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ(λειτουργεί με 36 εθελοντές ιδιώτες γιατρούς και εργαστήρια)   - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ (λειτουργεί από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λέσβου) ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα).

4)  ΔΡΑΣΕΙΣ  ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Μέχρι 30/11/2018 έχουν εξυπηρετηθεί 2017 άτομα.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 1517 άτομα
 ΡΟΜΑ: 98 άτομα
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: 402 άτομα
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
1.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ.
2.ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΟΓΟ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ.
3.ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΡΟΜΑ
1.ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ: 38 παιδιά
2.ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2018-2019: 7 παιδιά.
3.ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ: 42 παιδιά.
4.ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: 23.
5.ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ: 6 άτομα
6.ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΜΑ: 15 παιδιά.
7.ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΙ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ: 4 άτομα.
8.ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ 8 ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΡΟΜΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ. ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 5 άτομα.
9. ΣΥΝΤΑΞΗ & ΥΠΟΒΟΛΛΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ,   ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ.
ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2018
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ 51 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2018 ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ 46 ΑΙΤΗΣΕΙΣ.
5) Στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ μας ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ, με την εθελοντική διδασκαλία 19 καθηγητών κατά  την σχολική χρονιά 2017-2018,    φοίτησαν 90 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Από αυτούς,  μαθητές της Γ! Λυκείου, εξασφάλισαν την εισαγωγή τους στην  Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
6) Στους ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΤΟ 2018 ΣΥΝΟΛΙΚΆ 480 ΒΡΈΦΗ ΚΑΙ Νήπια
7) Από τις δομές μας του ΒΌΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΞΗΠΥΡΕΤΗΘΗΚΑΝ 1150 ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
8) Στον ΞΕΝΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΤΟ 2018 ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ 28 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ- ΦΤΩΧΙΑΣ.
9)ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΠΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ωφελήθηκαν περίπου 6300 Υπερήλικες .
10) Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΜΑΔΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ, στήριξε  68 γονείς και εφήβους και στην  ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ μας,  απευθύνθηκαν 98 ανειδίκευτοι δημότες μας, εκ των οποίων οι 36 απόκτησαν εργασία.

………………………………………………………………………
Κατά την διάρκεια του 2018 διοργανώθηκαν από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας μια σειρά εκδηλώσεων- ενημερωτικών ημερίδων με θέματα πολλαπλού ενδιαφέροντος όπως την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του τραχήλου κ.λ.π.  Ο Οργανισμός συνδιοργάνωσε μαζί με την Ελληνική  Καρδιολογική Εταιρεία το ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. 
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Πέραν του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου μας, σημαντικό έργο επιτελεί  τo Τμήμα  Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου μας. 1350 Αιτήσεις Σεισμοπαθών ελέγχθηκαν και ικανοποιήθηκαν οι πληρωμές τους με το Επίδομα Άμεσης Βοήθειας των 586, 94 ευρώ και την χορήγηση του Επιδόματος αποζημίωσης Οικοσκευής στους σεισμοπαθείς.
Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους το προσωπικό του Τμήματος  Πρόνοιας του Δήμου υλοποίησε τις κατά αρμοδιότητα υποχρεώσεις του άψογα:
  Πιο συγκεκριμένα:
Ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά και συντάχθηκαν κατάλογοι  για 1160άτομα/ανά δίμηνο δικαιούχους προνοιακών  επιδομάτων, συνολικού ποσού 5.237.574,79 ευρώ τα οποία και καταβλήθηκαν στους εν λόγω δικαιούχους το 2018.
Εκδόθηκαν  Πιστοποιητικά Οικονομικής Αδυναμίας για την δωρεάν έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Επιχορηγήθηκαν από τον Δήμο μας  άποροι δημότες μας με σοβαρά προβλήματα όπως: υγείας που δεν αντιμετωπίζονταν στο νησί μας, πυρκαγιών κ.λ.π.
Εκδόθηκαν άδειες λειτουργίας για τους 17 Δημοτικούς  Παιδικούς Σταθμούς.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πέρα από την διοίκηση του Οργανισμού και τους εργαζόμενους σε αυτόν και στο Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου που έβαλαν «πλάτη» για να πραγματώσουμε την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής, Μεγάλοι μας Χορηγοί ήταν οι ίδιοι οι Δημότες μας:

Οι δυνητικές αρμοδιότητες - δράσεις του Οργανισμού βασίζονται στον εθελοντισμό ιατρών, οδοντιάτρων, καθηγητών και στις χορηγίες,  τους οποίους και Ευχαριστούμε από καρδιάς για το Μεγαλείο της Εθελοντικής τους προσφοράς!