Στις 15 Δεκεμβρίου το Δεινοθήριο της Λέσβου και πάλι στο Επιμελητήριο Λέσβου!


Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 11.00 π.μ. το Δεινοθήριο της Λέσβου υποδέχεται και πάλι μετά από λίγες μέρες ξεκούρασης τους μικρούς και μεγάλους φίλους του στον εκθεσιακό χώρο του Επιμελητηρίου Λέσβου.


Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το αντίγραφο εκθέματος του Δεινοθηρίου της Λέσβου, ενός από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 - 18,4 εκατ. ετών, το οποίο μετανάστευσε προς την Ευρασία.

Το απολίθωμα του δεινοθηρίου βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο Γαβαθά. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Επάνω σε κάθε μισή γνάθο (ημιγνάθο) βρίσκονται πέντε δόντια. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς.

Οι παλαιοντολόγοι που μελέτησαν το απολίθωμα έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς Ελέφαντες. Μετά από τον καθαρισμό του απολιθώματος και τη σύγκρισή του με απολιθώματα από πρωτόγονα ζώα, διαπιστώθηκε ότι ανήκει σε ζώο της οικογένειας των δεινοθηρίων, και, συγκεκριμένα, σε Προδεινοθήριο (είδος Prodeinotherium bavaricum). Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά συγκρίθηκε με Προδεινοθήρια από άλλες χώρες της Ευρώπης και βρέθηκε ότι είναι πιο πρωτόγονο από αυτά. Προέκυψε τελικά το συμπέρασμα πως το ζώο αυτό έζησε πριν από 18,4 -19 εκατομμύρια χρόνια.

Παρουσίαση Καθηγητή Νίκου Ζούρου

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Καθηγητή Νίκου Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ιστορία ανακάλυψης του Δεινοθηρίου και τη μελέτη των ευρημάτων για τον προσδιορισμό του ζώου. Ειδική αναφορά θα γίνει για τη διαδικασία δημιουργίας του προπλάσματος του δεινοθηρίου και τις προσπάθειες για αναπαράσταση των ζώων της εποχής εκείνης και κατασκευής προπλασμάτων. Μετά το πέρας της παρουσίασης θα ακολουθήσει ξενάγηση των συμμετεχόντων στην έκθεση.

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00-14:00 & 18:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή: 11:00 -14:00.

Ειδικά για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου πραγματοποιείται εκπαιδευτική ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου. Τα προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται ανά μία ώρα. Λόγω περιορισμένου χώρου, η ενημέρωση θα πραγματοποιείται κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο τηλέφωνο 2251047033. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.