Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και επίσημα η σημαία της Λεσβιακής Φάλαγγας-Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση τιμής και μνήμης (PICS)

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παραδόθηκε η ιστορική σημαία της Λεσβιακής Φάλαγγας

Η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών παρέδωσε χτες και επίσημα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση βιβλίου «Λεσβιακή Φάλαγγα» την ιστορική σημαία της Λεσβιακής Φάλαγγας.

Την σημαία που έως τώρα βρισκόταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβούλιου την παρέλαβαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ Καλογήρου και ο αντιπεριφερειάρχης κος Βαλσαμιδης παρουσία του στρατηγού της 98 ΑΔΤΕ και του βουλευτή Χ. ΑθανασίουΕν τω μεταξύ πλήθος κόσμου και επισήμων παρακολούθησαν την εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ηρωική και ένδοξη προσφορά της Λεσβιακής Φάλαγγας για την απελευθέρωση του νησιού της Λέσβου το 1912Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στον χαιρετισμό της επεσήμανε τα εξής:

«Όπως και με άλλη ευκαιρία έχω υπογραμμίσει, έχουμε υποχρέωση, όλοι μας έχουμε υποχρέωση, να θυμόμαστε, να θυμόμαστε και να τιμάμε. Η σημερινή εκδήλωση, μας πάει σε μια άλλη εποχή, μας γυρίζει πίσω σε άλλες δύσκολες και ταραγμένες συνθήκες, που οι άνθρωποι δοκιμάστηκαν, πολέμησαν και άντεξαν.
Το βιβλίο της Κωνσταντίνας Βάκκα- Κυριαζή «Η Λεσβιακή Φάλαγγα» που σήμερα εδώ παρουσιάζεται, μας μιλάει για μια εμπειρία ανθρώπων και μια δοκιμασία ανθρώπων. Η Λεσβιακή Φάλαγγα είναι μια ιστορία αποφασιστικότητας, θάρρους, προσφοράς και Θυσίας. Πάνω από όλα είναι μια πράξη φιλοπατρίας.
Σε άλλες εποχές εκείνη, σε άλλες μεγαλύτερες δυσκολίες εκείνη η πράξη τους και η θυσία τους, γίνεται και είναι οδηγός για τα έργα της ειρήνης. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν αποφασισμένα στέκουμε αφοσιωμένοι σε έναν στόχο, δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αρνούμαστε να γίνουμε αιχμάλωτοι των συνθηκών και της ανάγκης.
Γι’ αυτό κάθε φορά που υπογραμμίζω την ανάγκη να θυμόμαστε και να τιμάμε, στόχος είναι να δοθεί έμφαση, να δίνουμε έμφαση, σε αυτή την πλευρά των πραγμάτων, δηλαδή της δέσμευσης για ένα υπέρτερο αγαθό που συνδέεται σήμερα και με την καθημερινή μας ζωή, αλλά και με τα δικαιώματά μας και την ελευθερία μας στον μακρύ χρόνο. Χαίρομαι πολύ για την εκδήλωση αυτή. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου».


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Η Λεσβιακή Φάλαγγα» της συγγραφέως Κωνσταντίνας Βάκκα- Κυριαζή, με ομιλητές:

Τον Ευστράτιο Χαραλάμπους, Αντγο ε.α., Μελετητή Στρατιωτικής Ιστορίας, ο οποίος μίλησε για τη Λεσβιακή Φάλαγγα. Τον Ευστράτιο Χατζηστυλιανού, Ανχη (ΠΖ), Εκπρόσωπο της 98 ΑΔΤΕ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της ελληνικής μετανάστευσης και τις δυσκολίες που συνάντησαν οι ομογενείς μας στη νέα τους πατρίδα. Τον Ευστράτιο Αναγνώστου, Ιστορικό, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της συμβολής των Λέσβιων στους Εθνικούς Αγώνες. Τη Μαρία Γιαχνάκη, Δημοσιογράφο, η οποία μίλησε για τη συμβολή του ομογενειακού ελληνισμού στην προκοπή και ευημερία της Ελλάδας.

Ακολούθησε η παράδοση- παραλαβή της Σημαίας Λεσβιακής Φάλαγγας από την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τη Σημαία από πλευράς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρέλαβε ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο οποίος παρέδωσε στον κ. Αναγνώστου τη σχετική απόφαση αποδοχής, επισημαίνοντας: «Το γεγονός αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ένα σημαντικό ιστορικό κειμήλιο θα φυλάσσεται στο διοικητήριο της Περιφέρειας», είπε και ζήτησε την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των μελών της Λεσβιακής Φάλαγγας.


Τιμητική διάκριση έλαβαν οι εξής απόγονοι των μελών της Λεσβιακής Φάλαγγας:

Αγγελής Αντώνης, απόγονος του Αγγελή Αντώνιου.
Αγιασώτου Θάλεια, απόγονος του Αθανασιάδη.
Αξιώτη Βούλα, απόγονος του Καραγιάννη Βλάση.
Αρώνη Κυριακή του Ευστρατίου, απόγονος του Ζορμπά Νικόλαου.
Αρώνη Περσεφόνη του Ευστρατίου, απόγονος του Ζορμπά Νικόλαου.
Αυγουστίδης Νικόλαος, απόγονος του Ζορμπά Νικόλαου.
Βαρτής Γιώργος, απόγονος του Βατή Ιωάννη.
Βαρτής Παναγιώτης, απόγονος του Βαρτή Ιωάννη.
Βεμβέτσος Ελευθέριος, απόγονος του Βεμβέτσου Ελευθέριου.
Βέρρου Σαλλή Μυρσίνη, κόρη του Βέρρου Κωνσταντίνου.
Βέτσος Ευστράτιος, απόγονος του Βέτσου Ερμόλαου.
Βογιατζή Μαυραγάνη Πηνελόπη, απόγονος του Καραμπάση Παναγιώτη.
Βουνάτσος Δημήτρης, απόγονος του Αθανασιάδη.
Γαλανάκης Εμμανουήλ, απόγονος του Μαρινάκη.
Γεωργαντέλλης Δημήτρης, απόγονος του Αθανασιάδη.
Γιασσάς Γεώργιος, απόγονος του Γιασσά Δημήτριου.
Γιασσάς Δημήτρης, απόγονος του Γιασσά Δημητρίου.
Γιασσάς Δημήτρης, απόγονος του Γιασσά Δημητρίου.
Γιασσάς Ιωάννης, απόγονος του Γιασσά Δημήτριου.
Γούναρη Ευδοκία, απόγονος του Παναγιώτη Βαρτή.
Δελήβεης Δημήτρης, απόγονος του Δελήβεη Χριστόφα.
Καλλονιάτου Μαρία, απόγονος του Κωστομοίρη Γεώργιου.
Καμπούρη Σοφία, απόγονος του Βόμβα Παναγιώτη.
Καραμπάσης Ιωάννης, απόγονος του Καραμπάση Παναγιώτη.
Καρέκου Καραμάνου Ελένη, απόγονος του Καρέκου Γεωργίου.
Καρπέλλη Πέμη, απόγονος του Τσαμπίκα Ευσταθίου.
Καρτσούνης Δημήτρης, απόγονος του Καρτσούνη Στεργίου.
Καρτσούνη Ειρήνη, απόγονος του Καρτσούνη Στέργιου.
Κουρκουλής Προκόπης, απόγονος του Κουρκουλή Μεθοδίου.
Κουρκουλής Σταύρος, απόγονος του Κουρκουλή Μεθοδίου.
Κουτσαφτέλλη Πέρσα, απόγονος του Κουτσαφτή Δημήτριου.
Κυριαζής Αριστείδης, απόγονος του Καρέκου Γεωργίου.
Λαγουμίδης Γεώργιος, απόγονος του Λαγουμίδη Παναγιώτη.
Λαγουμίδης Ιωάννης, απόγονος του Αθανασιάδη.
Λαγουμίδου Ειρήνη, απόγονος του Αθανασιάδη.
Μυταρέλλη Ηρώ, απόγονος του Καραγιάννη Βλάση.
Παπάζογλου Δημήτρης, απόγονος του Βέτσου Ερμόλαου.
Ρούσση Πούλη-Ιφιγένεια, απόγονος του Αθανασιάδη.
Σάκης Ευστράτιος, απόγονος του Αθανασιάδη.
Τσακίρη Μάγδα, απόγονος του Καραγιάννη Βλάση.
Τσεσμετζής Ελευθέριος, απόγονος του Κομνηνάκη.
Φωτέλλη Δήμητρα, απόγονος του Φωτέλλη Άγγελου.
Φωτέλλης Κυριάκος, απόγονος του Φωτέλλη Άγγελου.
Χατζηβασιλείου Δημήτρης, απόγονος του Αθανασιάδη.
Χουτζαίος Γιώργος, απόγονος του Χουτζαίου Μιλτιάδη.
Ψαρά Κατερίνα, απόγονος του Καραμπάση Παναγιώτη.


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βράβευσε επίσης τους εξής προέδρους Λεσβιακών Σωματείων των Ηνωμένων Πολιτειών, για την πολύτιμη αρωγή τους προς την Λέσβο και τον Ελληνισμό:

Μπάνη Μιχαήλ.
Νικοδήμου Αναστάσιο.
Σέρεσλη Αντώνιο.
Αυγήρη Ιωάννη.
Αυγήρη Κατερίνα.
Irwin Novak.
Mary Snell.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία του Συγκροτήματος Σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Πριν τη συναυλία η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τίμησε το Αναγνωστήριο Αγιάσου για την προσφορά του στην παράδοση και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον αντιπρόεδρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου κ. Παναγιώτη Σκορδά. 

Φωτο: Γ. Παπαδόπουλος