Τριγωνική περιοχή στα διεθνή χωρικά ύδατα μεταξύ Άη Στράτη και Λέσβου δέσμευσε παράνομα η Τουρκία (PICS)

Δέσμευσε παράνομα περιοχές στον Άη Στράτη και δυτικά της Πάτμου


Βλέποντας η Τουρκία πως δεν μπορεί να κάνει και πολλά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικά στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι αμερικανοί επιχειρεί να κάνει προβολή ισχύος στο Αιγαίο. Σήμερα και μεθαύριο δεσμεύει δύο περιοχές στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο αντίστοιχα πριν και μετά την γιορτή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη news.gr

Συγκεκριμένα με την NAVTEX 1122/18 δεσμεύει, χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία, μια τριγωνική περιοχή στα διεθνή χωρικά ύδατα μεταξύ Άη Στράτη και Λέσβου για σήμερα από τις 13:00 μέχρι τις 14:00 για άσκηση με χρήση όπλων. Είναι πολλοστή φορά που η Τουρκία αυτό τον μήνα δεσμεύει περιοχή ανοιχτά του Αγίου Ευστρατίου.


Αξίζει να σημειωθεί πως την στιγμή που θεωρητικά η Άγκυρα θα έχει πλοία ή πλοίο στα ανοιχτά του Άη Στράτη, θα πετάει εντός του FIR της Τουρκίας ένα ιπτάμενο ραντάρ της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας καταγράφοντας όλες τις κινήσεις στην περιοχή, καθώς με την ΝΟΤΑΜ Α6594/18 έχει δεσμευτεί σχετικός εναέριος χώρος πάνω από τις τουρκικές ακτές για την πτήση του.

Την ίδια στιγμή βέβαια που δεσμεύει παράνομα την περιοχή αυτή για στρατιωτική άσκηση, αρνείται στην Ελλάδα να διεξάγει δική της στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου. Η Αθήνα με σχετική ΝΟΤΑΜ έχει εξαγγείλει την διεξαγωγή στρατιωτικών πυρών για τις 26 με 27 Νοεμβρίου.

Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει η Ελλάδα στρατιωτική άσκηση εκεί, καθώς όπως λέει κάτι τέτοιο παραβιάζει συνθήκη που προβλέπει την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην δεύτερη περίπτωση με την NAVTEX 1136/18 δεσμεύει μια περιοχή και πάλι χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία, στα δυτικά της Πάτμου και νότια της Ικαρίας, για τις 22 Νοεμβρίου από τις 4 μέχρι τις 5 το πρωί, για άσκηση με χρήση όπλων.


Πηγή Του Μαρίνου Γκασιάμη news.gr