Παρέμβαση Μπουταρη στην Philoxenia για άμεση σύνδεση της Λέσβου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στη φετινή Philoxenia το νησί μας ήταν  μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που τιμήθηκε από την διοργανώτρια αρχή.

Τον  Δήμο Λέσβου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουρισμού, Κώστας Αστυρακάκης, αφού ο Δήμαρχος Λέσβου συμμετείχε στις εκδηλώσεις απελευθέρωσης του νησιού , παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στην αποστολή συμμετείχε και ο Πρόεδρος  της Δημοτική Κοινότητας Μυτιλήνης κ. Πίτσιος, ο οποίος επιμελήθηκε και το μεγάλο περίπτερο του Δήμου - με την έκθεση πληθώρας λεσβιακών προϊόντων – που είχε μεγάλη επισκεψημότητα και ενθουσίασε το κοινό. Την παραμονή των εγκαινίων της έκθεσης , ημέρα Πέμπτη, δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον Πρόεδρο της έκθεσης, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Λέσβου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Αττικής. Στη συνέντευξη ήταν παρόντες αρκετοί αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού και πλήθος δημοσιογράφων.

Αφού αναλύθηκαν  από τον Αντιδήμαρχο τα πλεονεκτήματα  του νησιού, που είχαν να κάνουν κυρίως με το φυσικό περιβάλλον , τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, τέθηκε το θέμα της ακτοπλοϊκής επανασύνδεσης του νησιού με τη Θεσσαλονίκη, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από τους δημοσιογράφους που έκαναν αρκετές ερωτήσεις , προκειμένου να προωθήσουν το θέμα.

Το βράδυ της Παρασκευής, στο Βελίδιο Πολιτιστικό Κέντρο έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης , παρουσία και των Υπουργών Τουρισμού κας Κουντουρά και Μακεδονίας Θράκης κας Νοτοπούλου, οι οποίες και μίλησαν για τις δράσεις των υπουργείων τους. Προηγήθηκαν όμως του Αντιδημάρχου Πολιτισμού Δήμου Λέσβου Κώστα Αστυρακάκη (αφού το νησί είχε την τιμητική του) και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Ο Αντιδήμαρχος αφού αναφέρθηκε ξανά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νησιού και των κατοίκων του, ξαναέβαλε τα δύο ζητήματα – μπροστά στις δύο Υπουργούς πλέον – Α) της ακτοπλοϊκής επανασύνδεσης του νησιού με τη Θεσσαλονίκη και Β) στην επικείμενη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη , το νησί να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό.

Η πρόταση χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους αλλά κυρίως καταχειροκροτήθηκε το σημείο της ομιλίας του κ. Μπουτάρη – που ακολούθησε – όπου απευθυνόμενος στις Υπουργούς είπε «Εγώ δεν παρακαλώ όπως ευγενικά σας μίλησε ο Αντιδήμαρχος , αλλά απαιτώ άμεσα την επανασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το νησί», αναφερόμενος και στους μακροχρόνιους δεσμούς των δύο τόπων.