Γιορτή σαλιγκαριού και εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Ασώματο Λέσβου


Πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα και Γιορτή σαλιγκαριού στον Ασώματο Λέσβου


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασωμάτου Λέσβου σάς προσκαλεί την Πέμπτη 8 Νοέμβριου στον εορτασμό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στη γιορτή σαλιγκαριού.

Σύναξης των Αρχαγγέλων

Την Τρίτη 6-11-2017 και ώρα 9.00μ.μ. θα τελεσθει η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ασωμάτου

Την Τετάρτη 7-11-2017 και ώρα 5.00 μ.μ. ο πανηγυρικός εσπερινός

και την 

Πέμπτη 8-11-2017 και ωρα 7.00π.μ. με 10.30π.μ. ο όρθρος, η Θεία Λειτουργία, η Δοξολογία για την απελευθέρωση της Λέσβου και η ευλόγηση των εδεσμάτων.

Μετά το πέρας των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί γιορτή σαλιγκαριού

Στα μονοπάτια του Ασώματου

Σαν πάρει κανείς το δρόμο για Αγιάσο οραματίζεται από χιλιόμετρα τι ακριβώς διαδραματίζεται από πλευράς γραφικότητας και απαράμιλλης ομορφιάς στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Ολύμπου. Και αν πάλι πριν αγγίξεις τα σύνορα με το βουνίσιο διαμάντι της Αγιάσου κοντοσταθείς σε ένα από τα σταυροδρόμια της διαδρομής ε τότε θα είναι κρίμα να μην κάνεις την παράκαμψη ακολουθώντας τις οδικές πινακίδες. Γιατί η πορεία προς τον Ασώματο με απαραίτητη στάση στον επίγειο καταπράσινο παράδεισο των "Αγίων Αναργύρων" με τα τρεχούμενα νερά και το γραφικό καφενεδάκι θα σε αποζημιώσει με απείρως ιδιαίτερους τρόπους δίνοντας υπόσταση ή αλλιώς "σώμα" σε όλα όσα η παράδοση από κοινού με την εκκωφαντική χροιά της ησυχίας και της στενής επαφής με ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον μπορούν να σου προσφέρουν έτσι απλά και ανόθευτα με μία απλή βόλτα στο χωριό και συγκεκριμένα στον Ασώματο...

21 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μυτιλήνης 301 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας μία αγκαλιά σπιτιών κρυμμένα επιμελώς ανάμεσα σε ελαιώνες, ροδιές, κυδωνιές και λογής λογής λουλουδιών παίζει ένα θριαμβευτικό παιχνίδι με την καλή διάθεση του Πλάστη και βέβαια της καλαισθησίας και δημιουργικότητας των πάντα φιλόξενων και αεικίνητων κατοίκων. Και αυτών που γεννήθηκαν εκεί και όσων έχουν έρθει από διάφορα μέρη για να εγκατασταθούν εδώ. Τα καλντερίμια και τα πετρόχτιστα σοκάκια κυλούν αβίαστα ανάμεσα στα καλοβαλμένα σπίτια τα οποία ακολουθούν ως επί το πλείστον μία ενιαία αρχιτεκτονική δομή βασισμένη στο παλιό με πινελιές παράδοσης σε λιτές γραμμές χωρίς ιδιαίτερα σύγχρονα "πειράγματα". Ο Ασώματος ζει και αναπνέει επί εκατοντάδες χρόνια έχοντας αποχαιρετήσει και προϋπαντήσει ιστορικές περιόδους τόσο για τη Λέσβο όσο και για την Ελλάδα. Οι μελετητές θέλουν τις ρίζες του να χάνονται κάπου κοντά στο 1246 με εκτενείς αναφορές σε ιστορικά συγγράμματα και βιβλία. Συγκεκριμένα κατά τα μεσαιωνικά χρόνια κάτοικοι του νησιού ορμώμενοι από το φόβο τους για επιδρομές πειρατών έσπευσαν να φθάσουν εδώ από μία περιοχή με το όνομα "Χωραφέλια" δημιουργώντας οικισμούς. Ένας εξ αυτών είναι και ο Ασώματος ο οποίος είχε αρχικά ονομαστεί "Καστανιά".

Ο ναός των...Ασωμάτων

Με το που θα μπει κανείς στα όρια του χωριού ατενίζει με περίσσιο θαυμασμό των επιβλητικό τρίκλητο ναό των Ταξιαρχών με επικεφαλής τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Ασώματο λόγω της άϋλης υπόστασης των Αρχαγγέλων. Ωστόσο αυτή η αέρινη φύση των αγγέλων έδωσε το όνομα της στο ξακουστό χωριό του Ασώματου. Ο ναός με τα πρώτα του εγκαίνια να χρονολογούνται περί το 1796, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός και παράλληλα προσεγμένος. Ο περίβολος περιλαμβάνει λιθόστρωτα δρομάκια τα οποία ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε ένα οργασμό λουλουδιών και φυτών με χρώματα και αρώματα μεθυστικά. Εσωτερικά περιλαμβάνει εικόνες και κειμήλια νεότερα και παλιότερα ενώ δέος προκαλεί και η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ασώματου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ναός προϋπήρχε των εγκαινίων του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ταυτότητα και την κουλτούρα του χωριού. Η οποία αποτυπώνεται στις εξαιρετικής αισθητικής εγκαταστάσεις  του Λαογραφικού και Εκκλησιαστικού μουσείου που λειτουργούν σε δύο ξεχωριστά κτίρια στην αυλή. Τα εκθέματα που παρατηρεί κάθε επισκέπτης μεταξύ των οποίων εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια, σπάνια χειρόγραφα, αντικείμενα καθημερινής χρήσεως, ένας από τους παλιότερους επιτάφιους κτλ έχουν περιέλθει σε κατάσταση λήθης ξυπνώντας μνήμες από αλλοτινούς καιρούς οι οποίοι είναι δείκτες της καθημερινότητας των προηγούμενων γενεών. Φυσικά είναι αυταπόδεικτο ότι η όλη διαδικασία συλλογής και στησίματος των Μουσείων προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο σκληρής αλλά προσεγμένης δουλειάς των ανθρώπων του χωριού και ιδιαίτερα του ιερέα του χωριού και της συζύγου του. 'Οσον αφορά την εκκλησιαστική παράδοση του τόπου σημαντική είναι και η παρουσία των νεοφανών εκ Ασωμάτου και Αγιάσου μαρτύρων Αναστάσιου Πανέρα και Δημήτριου Μπεγιάζη οι οποίοι από δεινοί καλαθοπλέκτες βρέθηκαν στην Τουρκία να διδάσκουν το Ευαγγέλιο γνωρίζοντας μαρτυρικό θάνατο από τους Οθωμανούς περνώντας έτσι στο πάνθεον των Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Προϊόντα, παράδοση και... ιδιοφυίες

Οι καταβολές πολιτισμού και γενικότερης άνθησης των τεχνών και των γραμμάτων όσον αφορά τον Ασώματο αποδεικνύονται έμπρακτα και από ανθρώπους με καταγωγή από το γραφικό αυτό χωριό των 350 περίπου κατοίκων. Τότε που ανάμεσα τους ήταν και ο Ιωάννης Κοντέλλης εμπνευστής και ιδρυτής της Ford Ελλάδος. Αλλά και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός Γρηγόριος Παπαμιχαήλ (1874-1956) καθώς και ο Στρατής Παπανικόλας (1894-1952) βασικός εμπνευστής της περίφημης "Λεσβιακής Άνοιξης" και της εφημερίδας "Τρίβολος".

Μπορεί  τα περίφημα παξιμάδια να είναι σήμα κατατεθέν του Ασωμάτου ωστόσο η παραγωγική διαδικασία δε εξαντλείται εκεί. Ο Ασώματος αποτελούσε μέχρι πρότινος σημείο αναφοράς της παραδοσιακής τέχνης της καλαθοπλεκτικής ενώ φημίζεται και για την έντονη παρουσία ξυλογλυπτών παράγοντας έργα τέχνης με σεβασμό στην παράδοση αλλά και στις επιταγές της φαντασίας. Σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική άνθιση του Ασωμάτου διαδραμάτισε και εξακολουθεί να το κάνει ο πολιτιστικός σύλλογος "Ταξιάρχης"

Από γαστρονομικής απόψεως η γκάμα των προϊόντων διατροφής είναι μεγάλη και η ποικιλία των αγαθών με κοινό παρονομαστή την αγνότητα και υψηλή ποιότητα υλικών προωθείται περίτεχνα από τα μέλη του Αγροτουριστικού Γυναικείου Συνεταιρισμού του χωριού. Παράλληλα ο χαρακτηρισμός των ντόπιων ως "σαλιγκαράδων" δεν είναι τυχαίος λόγω της μεγάλης ποσότητας σαλιγκαριών που εμφανίζονται στην περιοχή και τα παρακείμενα μονοπάτια. Μάλιστα ανήμερα των Ταξιαρχών ο ιερέας του χωριού μοιράζει στους πιστούς μεταξύ άλλων και σαλιγκάρια στιφάδο.

Φυσικά το εύρος της κουζίνας του Ασωμάτου είναι έκδηλο όχι μόνο χάρη στις χρυσοχέρες του χωριού αλλά και εξαιτίας των πεντανόστιμων δειγμάτων που σερβίρονται στα γραφικά καφενεδάκια του με ιδιαίτερα ξακουστό αυτό του Στράτου και της Μαρίας.

Πίνοντας ένα μερακλίδικο ελληνικό συνοδεία γλυκού του κουταλιού, ο νους περνάει ταχύτατα από όσα συνέλαβε ως δεδομένα στο γραφικό αυτό ορμητήριο παράδοσης και απαράμμιλης ομορφιάς. Γι αυτό στον Ασώματο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάς. Και οι υποσχέσεις δίνονται για να κρατούνται.....