Μαθητές από την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και το Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Λέσβο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επισκέφτηκαν μαθητές από την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία συνοδευόμενοι από το Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αλλά και να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων» και «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς». Οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Λέσβο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο «The S.T.E.M. instructional approach – A meaningful education» το οποίο συντονίζει το Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι μαθητές αρχικά με την βοήθεια εκπαιδευτικής οπτικοακουστικής προβολής ενημερώθηκαν για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου όπου γνώρισαν ευρήματα από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου καθώς μοναδικά απολιθώματα από όλο τον κόσμο μέσα από τα οποία ανακάλυψαν την ιστορία της εξέλιξης των φυτών στη γη μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων στο οποίο έλαβαν μέρος. Οι μαθητές αφού πρώτα ενημερώθηκαν από το προσωπικό του Μουσείου για τη μεθοδολογία καθαρισμού και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια να καθαρίσουν και να συντηρήσουν επιλεγμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων. Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, εφαρμόζοντας βήμα-βήμα τις μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ευρημάτων.

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Οι μαθητές γνώρισαν και εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού αλλά και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες πρόληψης και προστασίας.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών ολοκληρώθηκε με την περιήγησή τους στο Πάρκο Σιγρίου όπου γνώρισαν μοναδικά ριζικά συστήματα και εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων αλλά και γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον το οποίο φιλοξενεί σήμερα τα απολιθωμένα δέντρα.

Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και το Γεωπάρκο Λέσβου ενθουσιασμένοι, γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη μοναδικότητά του. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλιά τους για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.