Παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου για την περικοπή του επιδόματος Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


 ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Β.Α.Ε.)

Μετά την παρέμβαση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την κατάληψη του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της 3ης Οκτωβρίου 2018, δόθηκε τελικά δια χειρός του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου το «πόρισμα» της Επιτροπής για το Επίδομα Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας.
           
Το πόρισμα είναι αποκαλυπτικό των «δεσμεύσεων» της κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές και ΕΕ και δικαιώνει την αναστάτωση που έχει προκληθεί, αλλά και την ανησυχία και την εγρήγορση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού δρομολογείται όχι μόνο η περικοπή του επιδόματος αλλά και η παρέμβαση στο ασφαλιστικό καθεστώς όσων σήμερα εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (Β.Α.Ε.).

Συγκεκριμένα:

Απαίτηση των δανειστών είναι η σταδιακή μείωση των δικαιούχων του επιδόματος κατά 32% ώστε να εναρμονιστεί με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 7-10%.
Η κυβέρνηση ήδη έχει δεσμευτεί για μείωση των δικαιούχων ψηφίζοντας το άρθρο 398 του Ν.4512/2018, νομοθετώντας πως από 1η Μαρτίου 2019 καταργείται κάθε σχετική διάταξη που ισχύει σήμερα.

Κανείς δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες. Μόνο μέσα από την δυναμική και ενωτική αντίδραση των εργαζομένων θα μπει «φρένο» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Η περικοπή δικαιούχων αλλά και του ύψους του επιδόματος στους σημερινούς δικαιούχους του Επιδόματος Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας αποτελεί «αιτία σύγκρουσης» τόσο για την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. όσο και για το σύνολο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί.

Όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχθούμε περικοπές, αλλά απαιτούμε την ένταξη και νέων κατηγοριών εργαζομένων στους δικαιούχους του Επιδόματος Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας που αδίκως έχουν εξαιρεθεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ Β.Α.Ε.
ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

            Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
            ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΤΣΟΥΠΗ                                                        ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ