Οι βιοκαλλιεργητές ανοίγουν την αυλαία σε Ηράκλειο και Λέσβο

Αυτό που επικράτησε σε όλη τη χώρα και προβληματίζει ακόμη τους παραγωγούς, εκτός από την εμφανή πλέον κλιματική αλλαγή, είναι η αυξημένη παρουσία του δάκου


Πηγή ypaithros.gr

Με τους βιοκαλλιεργητές πρωτίστως και λίγους συμβατικούς καλλιεργητές μπαίνουν στη συγκομιδή του ελαιοκάρπου Ηράκλειο και Λέσβος, ενώ η συγκομιδή συνεχίζεται στη Νεάπολη Λακωνίας. Έως τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι περισσότεροι παραγωγοί τις συγκομιδές και στις υπόλοιπες περιοχές των παραπάνω νομών, αναλόγως της ωρίμανσης, αλλά και των διαστημάτων που πρέπει να προηγηθούν από επεμβάσεις για την καταπολέμηση του δάκου, καθώς, για να μην υπάρχει υπολειμματικότητα, ανάλογα με τα  σκευάσματα πρέπει να μεσολαβήσουν 15-28 ημέρες από τον ψεκασμό. Μετά και τη δεύτερη ενημέρωση της ΔΑΟΚ Ηρακλείου για την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών, οι παραγωγοί μπορούν να ξεκινήσουν τις συγκομιδές από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου, ανάλογα με την περιοχή. Στη Λέσβο, όπου το πρόγραμμα της δακοκτονίας ολοκληρώθηκε στις 16-17 Οκτωβρίου, η συγκομιδή μπορεί να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, όπου ψεκάστηκαν τα κτήματα κατά τον τελευταίο ραντισμό, σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.

Πρωταγωνιστές δάκος και κλιματική αλλαγή

Αυτό που επικράτησε σε όλη τη χώρα και προβληματίζει ακόμη τους παραγωγούς, εκτός από την εμφανή πλέον κλιματική αλλαγή που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ελαιοκαλλιέργεια, είναι η αυξημένη παρουσία του δάκου, η οποία ανάλογα και με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής έφερε και άλλες ασθένειες και προκάλεσε ζημιές που, κατά περιπτώσεις, αγγίζουν ακόμη και το 100%.

Στη Νεάπολη, η δακοπροσβολή που ξεκίνησε πρώιμα από τον Μάιο, φαίνεται να περιορίστηκε από τους βοριάδες που φύσηξαν τις ημέρες του μεσογειακού κυκλώνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Αγ. Αποστόλων, Παναγιώτη Μπατσάκη. «Στην Αθηνοελιά, η μείωση της παραγωγής εκτιμάται στο 60% και στην Κορωνέικη στο 50%, σε σύγκριση με μία φυσιολογική χρονιά, λόγω του καιρού, της δακοπροσβολής, αλλά και της περσινής υπεραπόδοσης», σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με μία από τις δυσκολότερες καλλιεργητικές χρονιές. Ο ήπιος και άνομβρος χειμώνας σε συνδυασμό με το υγρό καλοκαίρι, αλλά και την αυξημένη παρουσία του δάκου και ασθενειών, όπως η βαμβακάδα, ο ρυγχίτης και ο πυρηνοτρίτης, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και απώλειες που ποικίλλουν κατά τόπους. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί των συμβατικών καλλιεργειών και πολύ περισσότερο εκείνοι των βιολογικών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φετινές δυσκολίες και ανησυχούν τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα του φετινού προϊόντος, όπως ανέφερε ο βιοκαλλιεργητής, Μανώλης Ζαχαριουδάκης. Στο Ηράκλειο, η μείωση αγγίζει το 50% μπορεί και 60%, ενώ σε παραγωγούς περιοχών της Βιάννου η μείωση φτάνει στο 80%-100%, όπως επεσήμανε ο τεχνολόγος γεωπόνος και ελαιοκαλλιεργητής Πολύβιος Παπαδάκης.

Ακόμη δραματικότερη περιγράφεται η κατάσταση στο νησί της Λέσβου, καθώς ο δάκος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της ελαιοκαλλιέργειας, με τη φετινή παραγωγή να εκτιμάται στο 1/5 μιας κανονικής χρονιάς. «Πριν από τις καταστροφές, υπολόγιζα ότι θα πάρω 15 μόδια ελιές (9,5 τόνοι) και αυτήν τη στιγμή έχω 2 μόδια (1.200 κιλά) ελιές, τα οποία άντε να βγάλουν 300 κιλά λάδι», σχολίασε ενδεικτικά ο ελαιοκαλλιεργητής και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λισβορίου, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης. Αυτό που χαρακτηρίζει τη χρονιά για το νησί είναι η καθυστερημένη εφαρμογή των δακοκτονιών. «Οι βροχές του Ιουνίου ευνόησαν τον δάκο και άλλες ασθένειες, ενώ η διαδικασία καταπολέμησης του δάκου αντί για τις αρχές Ιουνίου που έπρεπε, ξεκίνησε πολύ καθυστερημένα, στις 17 Ιουλίου», εξήγησε ο ίδιος, αναφέροντας ότι η κοινότητα Λισβορίου σε συνεργασία με την περιοχή του Πολιχνίτου βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης εξηγήσεων από τις αρμόδιες αρχές για το τι έφταιξε στη φετινή διαδικασία. «Φέτος, προβλέπεται να αρχίσει το μάζεμα νωρίς και να τελειώσουμε τη διαδικασία γρήγορα, γιατί οι ελιές είναι χτυπημένες και θα χαθούν, εάν μείνουν περισσότερο χρόνο στα κτήματα», επεσήμανε ο Χρήστος Κουτλής, πρόεδρος του ΑΣ Ακρασίου.

Παραμένουν ακόμη αδιάθετα περσινά αποθέματα

Στη Νεάπολη Λακωνίας, οι αποδόσεις στα πρώτα λάδια κυμαίνονται στα 23 κιλά λαδιού για κάθε 100 κιλά ελιών και οι οξύτητες κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 0,35 έως 0,4, «ανεβασμένες, αν τις συγκρίνουμε με προηγούμενες χρονιές λόγω της πρόωρης ωρίμανσης και του γλοιοσπόριου», εξήγησε ο κ. Μπατσάκης. Η τιμή για το έξτρα παρθένο αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 3,90-4 ευρώ/κιλό, ενώ ο ΑΣ Αγ. Αποστόλων πούλησε στην τιμή των 4,30 ευρώ/κιλό τους πρώτους 230 τόνους φετινής σοδειάς και τους υπόλοιπους 200 από τους περίπου 430 τόνους που πήρε, στην τιμή των 4,10 ευρώ/κιλό, έναντι των 4,60 και 4,20 που ήταν πέρυσι αντίστοιχα. Ωστόσο, στην περιοχή της Λακωνίας, παραμένουν ακόμη περσινά αδιάθετα αποθέματα, τα οποία αντιμετωπίζουν περιορισμένη ζήτηση. Οι παραγωγοί αναζητούν αγοραστές, ενώ με μεγάλη δυσκολία πωλούνται ποσότητες μεγαλύτερες των δύο βυτίων, σύμφωνα με τον παραγωγό Δημήτρη Πολυμενάκο. «Κρίνοντας από το δικό μου ελαιοτριβείο, βλέπω ότι έχουμε ένα 20%-25% περισσότερο κρατημένο λάδι από τον μέσο όρο της αντίστοιχης περσινής ή προπέρσινης χρονιάς», επεσήμανε ο ίδιος.

Στην περιοχή των 4 ευρώ/κιλό πωλούνται οι πρώτες ποσότητες έξτρα παρθένου βιολογικού, 3-4 γραμμών στην περιοχή του Ηρακλείου, όταν πέρυσι ανέρχονταν στα 4,70-4,80 ευρώ/κιλό συν ΦΠΑ, όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαριουδάκης. Σε ό,τι αφορά τους συμβατικούς παραγωγούς, στην περιοχή των 2,60-2,70 ευρώ/κιλό τιμολογούνται οι περσινές αδιάθετες ποσότητες, οι οποίες μπορεί να αγγίζουν και το 50%, χωρίς να υπάρχει ζήτηση», σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη.

Και στη Λέσβο υπάρχουν περσινά αποθέματα, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται συγκρατημένοι για τη διάθεσή τους λόγω των χαμηλών τιμών. «Αυτήν τη στιγμή, το έξτρα παρθένο 3/10 είναι στα 2,5 ευρώ, όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν ένα ευρώ πάνω», τόνισε ο παραγωγός και μέλος του ΑΣ Μεσαγρού, Παναγιώτης Αποστόλου, συμπληρώνοντας ότι «ζήτηση υπάρχει, αλλά δεν υπάρχουν καλές τιμές και ο κόσμος όσο μπορεί κρατιέται».


Πηγή ypaithros.gr