30% μείωση στην ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση στο Β. Αιγαίο- Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προβλέπει ο πρόεδρος των ακτοπλόων


Ο πρόεδρος των ακτοπλόων Μιχάλης Σακέλλης έκανε λόγο για επιβάρυνση 100 εκατ. ευρώ λόγω καυσίμων

Για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης, μιλώντας στο ακτοπλοϊκό συνέδριο Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Σύρο, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα cyclades24.gr.

Ο βασικός λόγος που έχει οδηγήσει τους ακτοπλόους σε τέτοιες σκέψης, είναι η τιμή των καυσίμων. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Σακέλλης, την περίοδο 2017-2018 τα αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών εκτιμάται πως επιβαρύνθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Λαμβάνοντας υπόψιν, ότι προβλέπονται περαιτέρω επιβαρύνσεις στο κόστος κίνησης των ακτοπλοϊκών πλοίων από την επερχόμενη υποχρεωτική χρήση καυσίμων χαμηλού θείου από τον Ιανουάριο του 2020, οι πιέσεις για αυξήσεις στα εισιτήρια και στους ναύλους κλιμακώνονται και είναι ένα φαινόμενο που πιθανότατα θα το βρουν μπροστά τους οι επιβάτες. Σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη η αύξηση των τιμών των καυσίμων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 25% το 2018 μετά το 29% του 2017.

Σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης λόγω ΚυκλάδωνΣε ό, τι έχει να κάνει με την επιβατική κίνηση φέτος, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ ανέφερε, πως παρουσιάζεται αύξηση του μεταφορικού έργου και σημάδια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Το 2018 αναμένεται αύξηση 3%-5% στο μεταφορικό έργο, ύστερα από άνοδο κατά 9,5% το 2017.

Το μεταφορικό έργο το 2017 ξεπέρασε τα 17,5 εκατ. επιβάτες και αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 εκατ. το 2018. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις Κυκλάδες, με τις γραμμές των Δωδεκανήσων και της Κρήτης να παρουσιάζουν οριακή αύξηση και του Βόρειου Αιγαίου σημαντική μείωση που ξεπερνάει το 30%.

Πηγή news.gr