25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών- Η παράσταση «ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΝΗΜΗ» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης


Κάθε χρόνο η 25η Νοέμβρη έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Κάθε χρόνο ο Δήμος Λέσβου συμμετέχει και με εκδηλώσεις που διοργανώνει προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Και εφέτος ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου έχοντας την πολύτιμη συνεισφορά των στελεχών του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου μας διοργανώνει και σας προσκαλεί  στην εκδήλωση- παράσταση «ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΝΗΜΗ» με την Πωλίνας Γκιωνάκη. Σας περιμένουμε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το βράδυ στις  19.00. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.  


Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έκανε την παρακάτω δήλωση:

    «Η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μας, που δυστυχώς σήμερα λόγω και του συσσωρευμένου θυμού που γεννούν οι πολιτικές της ακραίας λιτότητας που εφαρμόζονται παγκόσμια, παρουσιάζει μια αυξητική τάση. Συνεχίζει  να παραμένει σε μεγάλο βαθμό κρυμμένη πίσω από κλειδωμένες πόρτες,  λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στιγματισμού και της ντροπής που διακατέχει τα θύματά της. Αποτελεί μία μάστιγα, που η οικονομική κρίση την έχει μεγεθύνει ακόμα περισσότερα και «χτυπάει» γυναίκες ανεξαρτήτως κοινωνικών, οικονομικών και ταξικών ορίων, σπρώχνοντάς τες σε αδιέξοδα στη ζωή τους. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί έγκλημα, ωστόσο το μεγαλύτερο έγκλημα είναι η σιωπή.. που καθηλώνει τα θύματα στον φαύλο κύκλο της βίας.

    Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αποτελεί μία  ευκαιρία να  προβληματιστούμε, να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να αναλογιστούμε τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε όλοι μαζί, φορείς και πολίτες,  ότι κάθε γυναίκα δικαιούται- όπως και όλοι οι άνθρωποι άλλωστε- ,να ζει σε ένα κόσμο απαλλαγμένο από βία και φόβο, απολαμβάνοντας το πιο θεμελιώδες δικαίωμα της σωματικής και ψυχολογικής της ακεραιότητας και ασφάλειας. 

   Ο Δήμος Λέσβου, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της υποστήριξης των γυναικών που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις, λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, από τον Φεβρουάριο του 2014,  όπου παρέχεται ασφαλής διαμονή και ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες, που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές και από το 2016 εξυπηρετεί και γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (πχ άνεργες, άπορες, μονογονεϊκές, ΑΜΕΑ κτλ).

    Προκειμένου να κάνουν αίτημα φιλοξενίας οι γυναίκες θύματα βίας, θα πρέπει να απευθυνθούν στους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας  & Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου για υπηρεσίες ενημέρωσης-πληροφόρησης, συμβουλευτικής και παραπομπής στον Ξενώνα (στα τηλέφωνα 22510-27501 με εσωτ. 3), στο Συμβουλευτικό  Κέντρο Γυναικών της Μυτιλήνης (τηλ. 22510-34470) και στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.  Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 (με αστική χρέωση) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο, και παρέχονται τηλεφωνικά υπηρεσίες ενημέρωσης- πληροφόρησης, και νομικής συμβουλευτικής.

    Μη διστάζεις: Ζήτα βοήθεια και θα βρεις τη δύναμη! Μη Φοβάσαι, Σπάσε τη Σιωπή..και θα βρεις τον Δρόμο! ΜΠΟΡΕΙΣ!»