Σύσκεψη στην Καλλονή για τα προβλήματα των κτηνοτροφών & αγροτών- Τι είπε ο Γ.Γ του Υπ. Αγ. Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στόχος της σύσκεψης ήταν να ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας για τα προβλήματα της λεσβιακής κτηνοτροφίας...


Σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Λέσβου και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκου Αντώνογλου, οργανώθηκε στην Καλλονή με πρωτοβουλία της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Στόχος της σύσκεψης ήταν να ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας για τα προβλήματα της λεσβιακής κτηνοτροφίας...

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης και ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της οργάνωσης στο νησί, Στρατής Νικολάου. Στις τοποθετήσεις των προέδρων των συνεταιρισμών και των κτηνοτρόφων ήταν έκδηλη η αγωνία όλων για το μέλλον του κλάδου και κυρίως για τη μεγάλη μείωση που έχουν υποστεί οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Ο κ. Αντώνογλου ανέφερε πως το Υπουργείο ήδη έχει πάρει μια σειρά από μέτρα για να προστατέψει το εισόδημα των κτηνοτρόφων όπως: την αναγραφή της προέλευσης στις συσκευασίες του γάλακτος, την αναγραφή στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών της χώρα προέλευσης του κρέατος (Ο νόμος έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από τον σύνδεσμο των κρεοπωλών και αναμένεται η σχετική απόφασή), την ψήφιση νόμου πληρωμής των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός 60 ημερών, (αναμένεται η ενεργοποίησή του με εφαρμοστική εγκύκλιο) και την επιβολή της παρασκευής του γιαουρτιού της χώρας μόνο από ελληνικό γάλα.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε πως οι τιμές γάλακτος έχουν μειωθεί τεχνητά από τις μεγάλες τυροκομικές μονάδες για πολιτικούς λόγους, καθώς δεν δικαιολογούνται από τα αποθέματα της φέτας, και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την εξυγίανση του κλάδου και την στήριξη των τιμών του γάλακτος.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ανέφερε πως τα προβλήματα της κτηνοτροφίας πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους τους συνεταιρισμούς μαζί, γι’ αυτό επιβάλλεται η συνεργασία και η αλληλεγγύης μεταξύ όλων σε μια κοινή προσπάθεια διαχείρισης του γάλακτος και των γεωργικών εφοδίων. Ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, καθώς και την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στο νησί μας που βοηθούν γενικότερα την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.


Τέλος ο κ. Πάλλης ανέφερε πως ήδη έχει κλείσει ραντεβού την ερχόμενη Παρασκευή 2 Νοεμβρίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να συζητηθούν τα προβλήματα της λεσβιακής κτηνοτροφίας και κάλεσε τους συνεταιρισμούς να ορίσουν τους εκπροσώπους τους για την επίσκεψη στο Υπουργείο.