Χάρης Θεοχάρης «Ποια η θέση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων στο ΚΥΤ της Μοριας»


Τις έκνομες καταστάσεις στο ΚΥΤ Μόριας που δημιουργούν μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της Λέσβου ανέδειξε με ερώτηση  προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Χάρης Θεοχάρης.


Ο ανεξάρτητος βουλευτής έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

α. Ποια η θέση του Υπουργείου για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων εντός του ΚΥΤ Λέσβου;

β. Υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω έλεγχο και αστυνόμευση εντός των κέντρων όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Προς: Την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Παράνομες Δραστηριότητες στη Μόρια Λέσβου»

Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο που εξέδωσε η Ελληνική αστυνομία, μέσα στο 2018 η βασική παράνομη δραστηριότητα, που είχε καταγραφεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια ήταν η πλαστογραφία, κάτι το οποίο συνέβαινε και το 2017. Ωστόσο στον καταυλισμό δεν έχουν τέλος τα εγκλήματα και οι παράνομες πράξεις.

Ενδεικτικά μέσα στο 2018 καταγράφηκαν μία ανθρωποκτονία, ένας βιασμός, 93 επικίνδυνες, βαριές και απλές σωματικές βλάβες, 6 αδικήματα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και 9 για διευκόλυνση ακολασίας άλλων. Αντίστοιχα πέρυσι είχαν καταγραφεί από την Αστυνομία 7 ανθρωποκτονίες, μία αποπλάνηση ανηλίκου, 65 περιπτώσεις επικίνδυνων και βαριών σωματικών βλαβών, όπως και δύο περιπτώσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας. Καταστάσεις, που όπως γίνεται αντιληπτό δημιουργούν μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας κυρίως στους κατοίκους της Λέσβου, καθώς βρίσκονται σε καθημερινό επίπεδο αντιμέτωποι με εγκληματικές ενέργειες, που μεταφέρονται και εκτός των σημείων κράτησης.

Είναι φυσικό βέβαια ότι αντίστοιχες έκνομες πράξεις λαμβάνουν χώρα και σε άλλες ακριτικές περιοχές, όπου συνεχίζει να υφίσταται η ανασφάλεια για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, στις οποίες φιλοξενούνται επίσης πρόσφυγες. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

- Ποια η θέση του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων εντός του ΚΥΤ Λέσβου;

- Υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω έλεγχο και αστυνόμευση εντός των κέντρων όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες;