Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα & προσομοίωση καταστροφικών σεισμών για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου για μαθητές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με αφορμή τη συμμετοχή του στις δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών θα οργανώσει την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018 εκπαιδευτική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης γύρω από το σεισμικό κίνδυνο. Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση των πολιτών και ειδικότερα των νέων σε θέματα που αφορούν στο σεισμικό κίνδυνο και κυρίως η ευαισθητοποίησή τους για την πρόληψη και προετοιμασία από τους σεισμούς. Η Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 είναι αφιερωμένη στα σχολεία.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς, παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου και ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας καθώς και προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου

Ειδικά για του μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς». Καινοτομία του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί η βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα και η εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ο χώρος πάνω στην σεισμική τράπεζα είναι ειδικά διαμορφωμένος και επιλέχθηκε να αναπαριστά ένα πραγματικό χώρο της καθημερινής ζωής των μαθητών, μια σχολική τάξη. Σ’ αυτό το χώρο ο σεισμός γίνεται μια βιωματική εμπειρία.

Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που θα βιώσουν οι μαθητές του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά.

Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο του σεισμού συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού από τους μαθητές και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών

Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου οργανώνονται παγκοσμίως δράσεις με σκοπό την συνειδητοποίηση από όλους μας για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα - τσουνάμι.

Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών πραγματοποιούνται παγκοσμίως ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις για παιδιά, νέους και πολίτες από όλο τον κόσμο, από Γεωπάρκα, σχολεία και δίκτυα νέων, εκπαιδευτικούς, εθνικούς φορείς, επιστημονικές οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμους, Περιφέρειες και Κοινότητες, εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς.